wczytywanie wektorów

0

Witam piszę tu bo składnia podobna do matlaba ... Chcę napisać funkcję która pobiera dwa wektory n = [...], k = [...] takiego samego rozmiaru i zwraca wektor
z wartościami współczynników dwumianowych (rekurencją). Pomoże ktoś napisałem takie coś i nie mogę ruszyć dalej ?

n=input('Podaj wektor n= ');  
k=input('Podaj wektor k= ');

 if length(k)~=length(n)
     disp('Blad - podane wektory maja rozna dlugosc')
 elseif k>n
     disp('Blad - dla k>n wspolczynnik dwumianu Newtona nie jest okreslony')
 else y=pomoc3(i,j)   %wywolaj pomocnicza, czy tak?
     
 end
end
     

function y=pomoc3(i,j)  %i oraz j to elementy z wektora n oraz k
w=[];   %%tutaj chce wrzucic moje obliczone wspolczynniki
 
if j==0
    y=1;
elseif j==i
    y=1;
else
    for i=1:n   %chce żeby i przebiegało wektor n; analogicznie dla j w k
        for j=1:k
            y(i,j)=pomoc3(i-1,j-1)+pomoc3(i-1,j);
            i=i+1
            j=j+1
            
            w=append(w,y)
        end
    end
end       
end
1

W którym miejscu funkcja pomoc3 cokolwiek zwraca?

0

została mi tylko funkcja pomoc 3, która działa dla pojedynczych liczb a dla wektora przepełnienie

function d = dwumian4(n,k)
%Funkcja pobiera dwa wektory, których elementami są liczby naturalne.
%Funkcja zwraca wartości współczynników dwumianowych dla odpowiadających 
%sobie elementów z podanych wektorów.

n=input('Podaj wektor n= ');  
k=input('Podaj wektor k= ');

 if length(k)~=length(n)
     error('Blad - podane wektory maja rozna dlugosc')
 else
     for i=1:length(n)
        if(n(i)<k(i))
            eroor('Blad - dla k>n wspolczynnik dwumianu Newtona nie jest okreslony')
        end
     end
 end
 
 y=pomoc3(n,k);
 
end

function y=pomoc3(n,k)
%działa tylko dla pojedynczych liczb, a ja chce dla elem z wektorow
if k==0
    y=1;
elseif k==n
    y=1;
else y=pomoc3(n-1,k-1)+pomoc3(n-1,k);
end
end   

funkcja dodawania wartosci do wektora ?

temat zamkniety

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1