Dane z GUS do arkusza w Excelu

0

Cześć,

Mam problem, otóż otrzymuję w arkuszu excel NIPy i wyszukuję je ręcznie na stronie GUSu w przeglądarce internetowej i następnie kopiuję ulice, miasto itp. do tego samego arkusza w excelu. Czy istnieje możliwość, aby to jakoś zautomatyzować, żebym nie musiał tego ciągle kopiować?

Pozdrawiam

0

Czy strona GUS wymaga podania CAPTCHA? Jeżeli tak, to będzie dużo trudniej, jeżeli nie, to da się bez większego problemu.

Aby to zrobić, arkusz Excela zapisz do pliku CSV lub tekstowego z podziałem tabulatorami. Napisz program w technologii pozwalającej osadzić przeglądarkę internetową i uruchomić na niej skrypty JavaScript, np. .NET z WinForms, można osadzić przeglądarkę Internet Explorer, ale jest też GeckoFX i Awesomium. Mając osadzoną przeglądarkę, możesz wczytać stronę GUS i poprzez wywołania JavaScript i edycję DOM dokumentu możesz w formularzu wprowadzać dane i wywoływać kliknięcia przycisku i potem pobierać HTMLa wyświetlonego w przeglądarce. Najprawdopodobniej dane każdej firmy będą za każdym razem w tym samym miejscu, więc to jest kwestia odnalezienie odpowiedniego taga w HTML (podobnie, jak XML).

Potem program może wygenerować plik tekstowy lub SCV, który bez problemu otworzysz w Excelu.

Dodatkowo, jak jest zainstalowany Excel, to w rejestrze jest zarejestrowana biblioteka COM do Excela, możesz za jej pomocą utworzyć nowy arkusz lub otworzyć plik, a potem edytować dane, więc można też pracować bezpośrednio na arkuszu Excela, ale jest to trudniejsze w implementacji.

0
sushipizza napisał(a):

Cześć,

Mam problem, otóż otrzymuję w arkuszu excel NIPy i wyszukuję je ręcznie na stronie GUSu w przeglądarce internetowej i następnie kopiuję ulice, miasto itp. do tego samego arkusza w excelu. Czy istnieje możliwość, aby to jakoś zautomatyzować, żebym nie musiał tego ciągle kopiować?

Pozdrawiam

API REGON już dawno nie ma CAPTCHA. Dla nie programistów polecam dodatek do MS Excel ze strony nip24.pl który posiada funkcję NIP24.DANE.PEŁNE(), która zwraca komplet danych z GUS.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1