Wątek przeniesiony 2016-11-16 14:15 z Java przez Koziołek.

Co sądzicie o języku GO?

0

Go powinien zastąpić Androida, mogli by porzucić w Google tą nieszczęsną Javę z pseudo przenoszeniem.

1
adwy napisał(a):

Masz jakieś benchmarki na poparcie tego? Według tego co znalazłem jest prawie 3x wolniejszy od Javy, i jakieś 20% wolniejszy od Scali.

Takie testy rzadko są profesjonalne, bo mało który programista zna >3 języki perfekt, tak żeby napisać test super-optymalnie (super wydajnie, zgodnie z założonym algorytmem i w duchu języka).

Tu, w tym konkretnym przypadku:

  • z jednej strony autor podaje czasy wykonania
  • z drugiej pisze (Rules): "The example is intended to compare time of execution for a typical machine learning algorithm, ideally during an interactive session, instead of highly optimized production code."
  • czyli chodzi o wydajność czy nie?

Jego kod zresztą woła o pomstę do nieba,

  1. liczy hashe z Point w trakcie pracy algorytmu
  2. kolekcjonuje punkty zamiast je sumować

Efekt jest taki, że wersja trochę bardziej poprawna (załącznik) dla C++ jest o 28% szybsza (skok z 137 ms do 99 ms).
A na pewno da się to jeszcze szybciej zrobić.

Zresztą wg jego wyników moja wersja byłaby na pierwszym miejscu, co też jest bzdurą bo wersja C musi być szybsza (albo przynajmniej równie szybka).
Wersja w Javie z kolei nie ma etapu rozgrzewania się.

Nawet nie chce mi się mu robić PR, zwłaszcza biorąc pod uwagę te Rules.

0

Kusi mnie by przeskoczyć ze swojej technologii do Go. Nie wiem na ile to byłoby możliwe.

Zastanawiam się jakbym zmienił pracę a Go okazałoby się jednak dla mnie niewypałem i chciałbym powrócić do swojej poprzedniej technologii.
Myślicie, że taka 'przygoda' mogłaby zaszkodzić karierze ?

0

Go moze zastapi Jave na Androidzie.

0

Go w ostatnim roku na TIOBE zaliczył mocny wzrost i wskoczył do TOP-u, natomiast u nas ofert specjalnie nie widziałem zbyt wiele. Jakieś pojedyncze raz na jakiś czas się zdarzają, ale to jak w PERL czy Delphi.

0
Wybitny Ogrodnik napisał(a):

Go w ostatnim roku na TIOBE zaliczył mocny wzrost i wskoczył do TOP-u, natomiast u nas ofert specjalnie nie widziałem zbyt wiele. Jakieś pojedyncze raz na jakiś czas się zdarzają, ale to jak w PERL czy Delphi.

Tiobe bez sensu to liczy. Swiadczy o tym chocby jak w ktoryms momencie Go przeskoczyl o jakies 30 miejsc.

Juz predzej jakis RedMonk.

0

Dla mnie Go jest o wiele przyjemniejszy i łatwiejszy od Javy, liczę że zwiększy się jego udział. Co pokazuje ten wykres że zyskuje na popularności.
http://githut.info/

0

Go jest popularniejszy niz sie wydaje.
Ale ten wykres to stary jest ;)

0

Widzę, że kilka osób (albo jedna - nie wnikam w to :D ) często zachwala GOlang w tym watku i na tym forum w ogóle... Ale jakie zalety ma GO nad innymi? (czytałem, że jest kompilowany i jest dość szybki). Z tego co wyczytałem jego zastosowania są dość wąskie - tzn. chętnie jest wykorzystywany głównie w serwerach,...czy gdzieś jeszcze? Do desktopu się zbytnio nie nadaje, a jego webowe frameworki są jeszcze raczej w powijakach. Czy powstały jakieś duże aplikacje w Go poza Dockerem? I gdzie są oferty pracy w GO skoro język ten szybko zyskuje na popularności?

0
Błękitny Rycerz napisał(a):

Widzę, że kilka osób (albo jedna - nie wnikam w to :D ) często zachwala GOlang w tym watku i na tym forum w ogóle... Ale jakie zalety ma GO nad innymi? (czytałem, że jest kompilowany i jest dość szybki). Z tego co wyczytałem jego zastosowania są dość wąskie - tzn. chętnie jest wykorzystywany głównie w serwerach,...czy gdzieś jeszcze? Do desktopu się zbytnio nie nadaje, a jego webowe frameworki są jeszcze raczej w powijakach. Czy powstały jakieś duże aplikacje w Go poza Dockerem? I gdzie są oferty pracy w GO skoro język ten szybko zyskuje na popularności?

  • Nie ma ofert pracy. Raczej ludzie z innych języków zaczynaja tego uzywac w swoich firmach niz programisci Go są poszukiwani. Szczegolnie w Polsce nikt nie oczekuje, za tacy są.
  • Co jest napisane w Go? https://github.com/trending/go , https://github.com/golang/go/wiki/GoUsers Kubernetes, CoreOs, Consul, Etcd, Flynn, InfluxDb Google, Dropbox, Netflix, Intel...
  • Go raczej nie probuje udowadniac swojej wyzszosci nad czymkolwiek, i tak ma węższe zastosowania, ale to nie znaczy, że to źle. Wyróżnia się jego prostotę i Concurrency
  • Zastosowanie: Backend, mikroserwisy, CLI, devops, 'real time', high throughput, prog. systemowe - przynajmniej takie wyczytalem, nie twierdze, że w ktorys z tych zadan jest taki super
  • W Go raczej użuwa się prostych bibliotek niż frameworków , przynajmniej taki trend obserwuje
  • https://github.com/golang/go/wiki/FromXToGo
  • sam poczytaj
  • najwiecej ciekawych rzeczy jest napisanych okolo devopsowych zwiazane z kontenerami

https://www.quora.com/What-systems-in-production-are-written-in-Go

0

Nie wiem czy wszyscy zauważyli, ale JetBrains szykuje się do zrobienia IDE pod Go:
https://www.jetbrains.com/go/

0
vpiotr napisał(a):

Nie wiem czy wszyscy zauważyli, ale JetBrains szykuje się do zrobienia IDE pod Go:
https://www.jetbrains.com/go/

Gogland :) Słyszałem o tym, jest też plugin do InteliJ - http://go-ide.com/

0

W internetach można już znaleźć link do pobrania Goglanda ;)

Na Tiobe Go językiem roku, ale jak wiadomo oni beznadziejnie to liczą ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1