Jaki język do dużego serwisu internetowego

0

Jaki język i dlaczego wybralibyście do stworzenia serwisu jak google lub facebook w "dzisiejszych czasach"?

1

ASP.NET MVC 5 Razor Entity Framework Code First

3

Ja zapewne użył bym Elixir + Phoenix do napisania większości backendu, ale za pewne sam serwis miałby architekturę mikroserwisów, więc byłoby całe mnóstwo języków w zależności co byłoby najodpowiedniejsze w danym przypadku.

0

Node.js jest prawie tak szybki jak języki kompilowane. Pamiętaj mniej JavaScript, więcej ECMAscript 6 - nie cofamy się idziemy do przodu z nowościami.

0

Tak jak @winerfresh napisał - mikroserwisy + języki w zależności od konkretnych zadań.

0

@winterfresh wiemy jakie to są rozwiązania lepsze: Elixir + Phoenix, bo akurat jesteś fanem tego rozwiązania. Tak Node.js nie jest językiem, ale umożliwia w JS pisać po stronie serwera. Po co w ogóle powtarzać takie oczywistości.

0

@Wybitny Mleczarz i co mi to daje? Nie chcę nic mówić, ale ja się cieszę, że już niedługo nie będę musiał pisać w JSie po stronie klienta, więc czemu mam się męczyć z nim jeszcze po stronie serwera?

Dodatkowo Node nie jest pierwszym rozwiązaniem, które na to pozwalało, Rhino coś Ci mówi?

0

Jaki język i dlaczego wybralibyście do stworzenia serwisu jak google lub facebook w "dzisiejszych czasach"?

najpierw zrób taki serwis XD

0

@winterfresh jeżeli chodzi Ci o frameworki, czy też TypeScript i Dart, to czemu piszesz że już niedługo. Już teraz możesz nie pisać w czystym JS.

0

Obecnie to chyba trzeba po prostu szukać rozwiązań które wspierają:

  • dystrybuowany NoSQL (więcej niż 1 maszyna)
  • dystrybuowany REST
  • kolejki wiadomości (przetwarzanie w tle): chyba każdy język
  • dystrybuowany cache: chyba każdy język
0

Nie robi się "dużych" serwisów. Robi się usługi i spina je razem.

0

Niczego się nie robi, żeby robić. Podejście "zrobię sobie duży serwis" jest tak samo głupie jak "zrobię sobie dużo małych usług i zepnę je razem".

Najpierw myśli się o użytkowniku i robi się coś, z czego ktoś będzie korzystać, a nie coś, żeby było "dużym serwisem".

Wiele startupów upada, bo ich twórcy mają ambicję zrobienia dużego rozbudowanego serwisu czy innowacyjnej usługi a mają gdzieś czy ktoś będzie z tego korzystać... I robią wielki serwis przez rok czy dwa, planując skalowalność na miliony użytkowników, a okazuje się, że i tak nikt tego nie używa i równie dobrze mogliby swoją stronkę w byle czym zrobić.

0

Temat dotyczył głównie Waszego indywidualnego zdania, co wybralibyście gdyby istniała możliwość zastąpienia przykładowo - powyższych usług(google, facebook etc).
Pytam z czystej ciekawości. Pozdrawiam i czekam na kolejne wypowiedzi :)

0

Google promuje Java i Go to zastąpić je Scala i Rust, Facebook to głównie PHP, zastąpić go Node.js(ES6).

0

Ja wybralbym phalcon bardzo wydajny

0

Ja wybrał bym Rust, wydajniejszy niż D i ma czystszą składnie niż C++.

0

Zależy. Jeżeli masz na myśli idealny wyobrażony sobie świat to pewnie jakaś z technologii wcześniej wymienionych ma sens, ale żyjemy w rzeczywistości nikt kto ma równo pod sufitem nie wybierze elixira do tworzenia swojego serwisu bo 0 community i 0 programistów, pewnie wybraliby to co zawsze wybierają, czyli standardowe języczki klasy enterprise: C#/ Java

0

@spartanPAGE zdziwił́byś się, znam programistę który pisze oprogramowanie po stronie serwera w czystym C tak nie przesłyszałeś się(nie znam pisemnej wersji tego słowa). Tam gdzie jest potrzebna olbrzymia wydajność nawet C# i Java wysiada. On jest związany z bankowością, dużymi serwisami z ogromną ilością klientów.

0
Pijany Kaczor napisał(a):

@spartanPAGE zdziwił́byś się, znam programistę który pisze oprogramowanie po stronie serwera w czystym C tak nie przesłyszałeś się(nie znam pisemnej wersji tego słowa). Tam gdzie jest potrzebna olbrzymia wydajność nawet C# i Java wysiada. On jest związany z bankowością, dużymi serwisami z ogromną ilością klientów.

Nie zdziwiłeś mnie. W miarę potrzeb jak najbardziej można wystawić w nich serwis z jakimś api do liczenia czegoś ciężkiego, ale wciąż - próba pisania w ten sposób całości to nic innego jak marnowanie zasobów ludzkich.

0

pewnie wybraliby to co zawsze wybierają, czyli standardowe języczki klasy enterprise: C#/ Java

Czy C# jest "klasy enterprise" to można dyskutować. A Erlang z pewnością jest.

Myślę, że zaproponowany Elixir jest na tyle dopracowany, że można na nim zrobić coś w stylu FB.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1