Materiały szkoleniowe dla Elixira i Phoeniksa

8

Elixir:

  1. Elixir School1 – Szkolenie wprowadzające w kilkunastu językach, w tym polskim.
  2. LearnElixir.tv2 – Video kurs (na razie 27 kilkuminutowych odcinków) po angielsku, niedrogi (obecnie $18).
  3. Ex casts3 – Kolejna strona z kursami Elixir
  4. elixir sips2 – Obszerny video kurs (blisko 250 odcinków) języka Elixir. Dostęp za $9 miesięcznie :)
  5. Code School - Try Elixir3 – kurs w formacie Code School.
  6. Elixir and OTP2,a – Kurs płatny $149-$199(w zależności od promocji)

Phoenix:

  1. LearnPhoenix.tv2 – Wideo kurs po angielsku, 25$.
  2. LearnPhoenix.io2 – Szkolenie video z podstaw Elixir i frameworka Phoenix. 50 filmów. Abonament miesięczny w wysokości 29$.
  3. Phoenix LiveView3,a – Kurs obejmuje jedną z funkcjonalności. 15 z 28 filmów jest bezpłatne.

Kursy łączące kilka technologii:

  1. Multi-Player Game with Elixir, Phoenix, Vue and Elm3,a – kurs dla osób średnio zaawansowanych, który obejmuje Elixira, Phoenix i język Elm. Kurs płatny $75-$99USD(w zależności od promocji), ale pierwsze dwa filmy są dostępne bezpłatnie.

Książki:

  1. Pragmatic Bookshelf – zbiór książek poświęconych Elixirowi i najpopularniejszym bibliotekom.
  2. Elixir in Action
  3. Elixir w akcji – polskojęzyczne wydanie ww. książki

1 – materiały bezpłatne.
2 – materiały płatne
3 – materiały płatne, ale z bezpłatnymi elementami.

a – Istnieje możliwość zakupu kursów w pakiecie w cenie $229-$299(w zależności od promocji).

Oryginalny post został przeorganizowany w celu poprawy czytelności. Treść (bez linków):

Witam wszystkich!
Wrzucam trochę stron z szkoleniami, (video)tutorialami dla języka Elixir (ecosystem Erlanga) i jego topowego frameworka Phoenix.
Jak ostatnio się interesowałem Elixirem (jakieś pół roku temu) to nie było prawie nic, powoli jednak rośnie community i pojawiają się strony z kursami...
Ostatnio rośnie zainteresowanie tym językiem i jego szkieletami (chyba także tu na forum).
Może się komuś przyda ;)
Pozdr.
hobbyturysta

0

Szkoda że nie ma takiego czegoś z Node.js i ES 6.

6

To ja tylko dodam, że Elixir School tłumaczyłem na polski, a obecnie zaczynam być współautorem lekcji :)

0

Ja się ostatnio zacząłem mocniej "przyglądać" Elixirowi i Phoeniksowi i muszę przyznać, że wygląda to baaardzo interesująco :-)
Tym bardziej jeśli komuś leży składnia Rubiego (mi leży i to bardzo ;)
Póki co zakupiłem sobie kilka dni temu książkę legendarnego Dave'a Thomasa "Programming Elixir 1.3" i zapoznaje się z
zawartością https://elixirschool.com/ .. Wtyczka do IntelliJ (do Rubiego używam RubyMine'a więc mi najwygodniej) też bardzo sympatyczna...

0

Dla zainteresowanych - na Code School dodali kursy Elixira, pierwszy stopień jest darmowy.

0

Będę kolejnym entuzjastą Elixira, pomimo tego, ze ruby jak dotąd jest moim ulubionym językiem, Crystal jest na moim celowniku.
Elixir będzie teraz głównym do zastosowań webowych. Jestem obecnie w fazie raczkowania, ale powoli zaczyna wszystko łączyć się w jedną całość.

0

Możecie polecić coś o OTP w Elixir napisane w przystępnym języku? Najlepiej coś na przykładach a nie suchej teorii której jest dużo.

1
krzysiek050 napisał(a):

Możecie polecić coś o OTP w Elixir napisane w przystępnym języku? Najlepiej coś na przykładach a nie suchej teorii której jest dużo.

Ale w języku polskim czy angielskim? W angielskim masz sporo materiałów, zdecydowanie więcej niż w polskim, ale napisz w Google "OTP Elixir". Na bank zmajdzioesz co będzie pasowało do twoich oczekiwań.

A konkretnie ale po angielsku:
Po polsku wstęp: https://elixirschool.com/pl/lessons/advanced/otp-concurrency/

Jest na UDEMY kurs Elixira za 10 EURO (nie robię tu reklamy, nic z tego nie mam) https://www.udemy.com/the-complete-elixir-and-phoenix-bootcamp-and-tutorial/, wydaje się być dobry i tam też sporo się dowiesz.

Własnie jestem na etapie intensywnej nauki, bo robię projekt od zera w Elixir/Phoenix od razu się uczę. Zaczyna mi się ta zabawa podobać i niestety porzucę ruby i RoR, chyba, że Crystal lub TruffleRuby będą używalne, to wtedy alternatywnie.

0

@cybertex:
https://github.com/benjamintanweihao/the-little-elixir-otp-guidebook-code właśnie pruje przez możliwości OTP bez specjalnego zarysowania całości. Fajnie że poznaje kolejne element OTP, z tym że w przykładach z książki wystarczyłyby zwykłe funkcje.

https://elixirschool.com/pl/lessons/advanced/otp-concurrency - Gorzej niż w ww. książce. ElixirSchool jest fajne dla podstaw, chociaż i tak wolałem oficjalny tutorial.

https://www.udemy.com/the-complete-elixir-and-phoenix-bootcamp-and-tutorial/ - nawet kupiłem na jakiejś promocji, ale tam nie ma nic o OTP. To jest raczej kurs jak zrobić CRUDa w phoenixie z postgresem. Dodatkowo są kwiatki w styly "use jest trudne, więc to pominiemy". No zarypisty sposób nauki.

Generalnie szukam czegoś co wytłumaczy mi jak krowie na rowie po co jest ten cały OTP, po co są te specjalistyczne strategie ubijania i podnoszenia GenSeverów i jak to się ma w praktyce. Taki diagram sekwencji UML, w którym są opisane faktyczne problemy powodujące ubicie serwerów do któregośtam poziomu i dlaczego akurat tak. na razie poczytam ten http://learnyousomeerlang.com/what-is-otp, bo na pierwszy rzut oka ma teorię której nie ma w innym miejscach, chociaż szkoda że jednak nie elixir.

0

@krzysiek050: https://medium.com/@kansi/getting-started-with-otp-creating-psycho-families-b4f6ce01d1e4, aczkolwiek w dużym skrócie można przyjąć, że OTP to taki systemd/init wbudowany w język. Strategie ubijania są różne, bo procesy mogą różnie od siebie zależeć. A co do tego czy to Elixir czy Erlang, to składnia nie jest aż tak różna i idzie szybko zrozumieć o co c'mon i tak.

2

Materiały płatne:

Niestety nie mogę nic powiedzieć o poziomie tych kursów, na pewno lektorzy mają czysty angielski.

Jeśli chodzi o książki to najwięcej znalazłem na Pragmatic Bookshelf:
https://pragprog.com/categories/elixir-phoenix-and-otp/

2

Może trochę off-topic, spotkania grup Virtual BEAM Meetup (np. dzisiejsze Virtual BEAM Meetup: OCaml on the BEAM & Web Scraping with Elixir) jak i te Erlang & Elixir SF są jak najbardziej warte uwagi.

0

Cześć, szukam darmowych i możliwie najbardziej aktualnych źródeł do nauki Elixira. Najchętniej w języku polskim, żeby zmaksymalizować wydajność w trakcie nauki.
Myślałem też nad zakupem książki "Elixir w akcji": https://livro.pl/elixir-w-akcji-juric-sasa-sku1238968393.html Jest warta uwagi?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1