Język R - Diagram rozrzutu

0

Witam! Mam wykonać projekt ze Statystyki w języku R. Mam problem z jednym zagadnieniem mianowicie z wykonaniem diagramu rozrzutu względem dwóch pierwszych składowych głównych, wiem tylko, że powinienem użyć funkcji boxplot(), ale nie moge dojść co powinienem wpisać w nawiasie. Do tej pory napisałem to:

painters
painters_sg<-painters[,1:4]
sklad_glowne=princomp(painters_sg)
sklad_glowne
plot(sklad_glowne)
summary(sklad_glowne)
biplot(sklad_glowne)

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje.

0

http://www.statmethods.net/graphs/scatterplot.html
W twoim przypadku wystarczy plot(x, y)

0

Ten problem już rozwiązałem, ale pojawił się kolejny... Mianowicie chodzi o klasyfikator qda, gdy chce go użyć wyswietla sie komonukat:

Error in qda.default(x, grouping, ...) : 
  niektóre grupy są zbyt małe dla 'qda'

Próbowałem rozwiązać ten problem, ale nie potrafie... Kod na qda wygląda tak:

print("KLASYFIKATOR QDA")
painters.qda=qda(School~., data=painters)

Doszedłem jedynie do tego, że gdy zamiast "." po "~" dam "Composition+Drawing+Colour" to klasyfikator zadziała, natomiast jak dodam jeszcze "Expression" to wyświetla się powyższy błąd.. Dzieje sie tak samo jakbym np: zamiast "Expression" dał jakąkolwiek inną zmienną z tego pliku.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1