Dziwna sprawa z XSD

0

Mam plik .xsd u otwieram go w Firefox i IE
Gdy otworzę ten plik w notatniku i zapiszę go jako nazwa.xsd to już mi się nie otwiera ani w Firefoxie ani w IE.
Dlaczego tak jest?

Potrzebne mi to do tego, że chcę stworzyć w c++ plik .xsd i tworzy się prawidłowo tylko, że przeglądarki nie potrafią tego odczytać.

1

Pewnie dlatego, że jest jakiś błąd z plikiem który sobie tworzysz.

Raczej nikt Ci nie pomoże przy tak szczątkowym opisie problemu. Nawet nie napisałeś jaki jest błąd podczas otwierania takiego pliku, nie mówiąc już o np. załączeniu małego problematycznego pliczku xml....

Jednak z opisu, że po zapisie w notatniku przestaje się otwierać sprawdź czy zapisujesz plik w odpowiednim formacie. Zazwyczaj to będzie UTF-8 oraz czy BOM pliku jest poprawnie ustawiony.

0

Link do pliku xsd

http://www.mf.gov.pl/documents/764034/5134536/Schemat_JPK_MAG%281%29_v1-0.xsd

plik zapisuje jako utf, ansi, unicode i przy niektórych kodowaniach inaczej zachowuje się firefox ale IE bez zmian nie czyta tego.

0

Ale to jest źródłowy plik ze schematem. On się dobrze odczytuje w zasadzie wszędzie. Jedyne co może wadzić, to brak/wadliwy BOM w zmienionym pliku. Generalnie systemowy notatnik jest dość prostym narzędziem i może mieć problemy z tym.

Co do zapisywania z programu nie wiem jak to zapisujesz. Jednak ja zapisuję pliki xml w kodowaniu UTF dodając BOM na początku i nigdy nie miałem z tym problemów.

0

Cholerka - nie kumam.
Otwieram w notepad++
konwertuję do utf z bom i bez bom i cały czas bez zmian
Gdy chcę uruchomić ten plik w firefox to on to otwiera ale IE nie potrafi.
Tworzę plik tak:
ofstream outfile("c:\export\jpk.xsd", ios::app);
outfile << "tresc" << endl;
outfile.close();

A jak mogę zapanować na bom i nad kodowanie z poziomu buildera?

Nie czepiałbym się tego, że IE nie otwiera tego pliku ale jest to dziwne. Boję się, że na koniec okaże się (a muszę się nieźle napracować), że jednak trzeba to zrobić inaczej. Potnę się szarym mydłem.

0

@tuz nie będę się dwa razy powtarzał, zatem zalinkuję http://4programmers.net/Forum/1258652

Wiem, że to nie jest eleganckie rozwiązanie, ale działa w 100%. U mnie to działa. Nic więcej nie jestem w stanie pomóc bez pliku który u Ciebie nie chce działać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1