Zadanie z plikiem wsadowym, *bat

0

Cześć.
Znalazłem ostatnio polecenie o napisaniu *BAT-a. Brzmi ono tak:

Napisz bat-a, który będzie przyjmował na wejściu jedną z trzech opcji (plus ewentualne parametry do tej opcji: nazwy katalogów lub plików):

  1. Jeśli „–k”, tzn. że będą tworzone katalogi; po opcji podane będą nazwy katalogów do utworzenia (dowolna ilość);
  2. Jeśli „–p”, tzn. że będą tworzone pliki; po tej opcji podane będą nazwy plików do utworzenia (dowolna ilość), do których będzie zapisana data i czas utworzenia
  3. Jeśli „/?”, to wyświetli się okienko pomocy i opis działania pliku wsadowego

Jeśli tworzony plik lub katalog istnieje, to użytkownik ma zostać o tym poinformowany, a plik wsadowy ma zaprzestać dalsze działanie.
Dodatkowo ma być wyświetlona informacja ile plików/katalogów zostało utworzonych.
Gdy przy uruchamianiu nie podano opcji, ma zostać wyświetlona informacja, że „Nie podano opcji".

Nie bardzo rozumiem to polecenie... Mam na początku zrobić sobie menu, które pozwoli mi wybrać jedną z 3 opcji? np.

@echo off
:start
cls
echo MENU:
echo 1. Utworzenie katalogu
echo 2. Utworzenie pliku
echo 3. Okienko pomocy
choice /c 123 /M "Co chcesz zrobic?"
IF ERRORLEVEL 3 (echo Wybrano 3 goto help)
IF ERRORLEVEL 2 (echo Wybrano 2 goto tworzplik)
IF ERRORLEVEL 1 (echo Wybrano 1 goto tworzfolder)

Jak dodać parametry do tych opcji?

1

Uwierz lub nie ale tutaj znajdziesz odpowiedź co zrobić: https://en.wikibooks.org/wiki/Windows_Batch_Scripting

0
woolfik napisał(a):

Uwierz lub nie ale tutaj znajdziesz odpowiedź co zrobić: https://en.wikibooks.org/wiki/Windows_Batch_Scripting

Czy to są wszystkie polecenia jakie mogą wystąpić w batch-ach?

1

Specem nie jestem ale wydaje mi się, że tak

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1