Wątek zablokowany 2015-06-23 18:09 przez msm.

Okno w assemblerze

1

Jak stwrzyć okno w assemblerze. Tak by mogło być częściowo nie widzialne oraz by np. nie musiało mieć paska tytułowego albo by można było sobie wybrać przyciaski na pasku tytułowym. (Nie znam swietnie assemblera. Prawie nic nie wiem)

1

Nie ma czegoś takiego jak okno w asemblerze. Musisz poczytać o tym jak zrobić coś takiego w API systemu operacyjnego z którego korzystasz. Dla Windows będzie to winapi.

0

Czemu akurat asembler skoro chcesz tworzyc okienka? No ale skoro juz bardzo chcesz to możesz stworzyc calkiem niewidzialne okienko, wystarczy pare linijek

0

Wiem że w WinApi się da ale nie lubię WinApi. Ma błędy przy rysowaniu linii prostych. Zresztą się na nim za bardzo nie znam (te komunikaty itp.).
Może podeślecie mi chciaż link a ja już ide spytać google :)

0

Dobra jednak zacznę od konoli :) Jak zrobić prostą konsolę ? I w jakim IDE ?

3

konsole kupisz w wiekszosci sklepow z elektronika, daj sobie spokoj z robieniem jej samodzielnie

0

HAHA ale mi chodzi o czarne okno z napisami :) nie wiem jak wy to nazywacie

0

ok, trzeba było tak od razu. Kliknij start, wpisz 'cmd' i nacisnij enter.

0

A samemu w assemblerze ?! Przestań już trolować. Nabrałem się tylko z powłoką :)

2

@Xix
http://lmgtfy.com/?q=assembly+tutorial+for+beginners
Przerób CAŁY dowolny tutorial dla początkujących a następnie zadawaj pytania... Nie wcześniej bo się tylko ośmieszasz i nie da razy cię nie trolować, bo sam prowokujesz.

0

Zacząłem przerabiać tutorial a tu Od razu coś takiego:

.model SMALL
.386
 
.data
	tekst db "Hello World!\n"
.stack 100h
.code
	.startup
        mov eax, 4
        mov ebx, 1
	mov ecx, offset tekst
	mov edx, 13
	int 80h
        .exit
end

I nadal nie rozumiem instrukcji int 80h oraz dlaczego eax na 4, ebx na 1 i czemu edx na 13.
A link: https://pl.wikibooks.org/wiki/Asembler_x86/Pierwszy_program/MASM
A ten co mi podesłaliście potrzebował podstaw ( zgadza się że chodziło o okienka ale tam mnie odesłali do nauki pidstaw to takie podstawy znalazłem ). No i co z IDE. Nie wiem w czym mam to pisać.

0

Jak nie rozumiesz systemu przerwań albo nie chce Ci się z niego korzystać to stosuj funkcje z C:

NASM 32 bity

global _main
extern _printf

section .data
; 0ah, 0dh - znak '\n'
napis    dd    "Hello!", 0ah, 0dh, 0

section .text
_main:
    push napis
    call _printf
    add esp, 4 ; Czyszczenie parametrów funkcji

koniec:
    xor eax, eax ; Zerowanie rejestrów
    ret

A IDE: SASM jest bardzo fajnym IDE do assemblera i bardzo wygodnie się w nim pisze i debuguje programy.

0

Dzięki, ale co to system przekierowań ? A póki co to będę używał printf :) Podaj link do IDE

PS: Kto stworzył to forum, bo jak napisałem póki przez "u" otwrte to mi wyświetliło pÓÓÓÓki :) (na wypadekm gdyby moderator poprawił: pÓÓÓÓki haha świetne @__@)

0

@Xix A rączek to nie masz, że nie potrafisz wpisać SASM w google?

0

Lepej nie bo jak wpisałem MASM to wyszedł z tego problem :)

0

A jak zainstalowałem IDE do MASM to nie zadziałało (chyba coś z dll) :)

0

A jaka funkcja w C służy do inputa ? :)

0

@Shalom że też Ty masz tyle cierpliwości. Młode pokolenie, wychowane od małego z klawiaturą w ręku, a ten się pyta o input z C i nawet gogli nie chce mu się używać. Ludzie kochani! Tylko daj, daj, daj i daj, a samemu nic nie nada! Kurde weź sobie wpisz nawet po polsku cokolwiek o C do gogla!

0

Zastanawiam sie czemu ten Pan nie zostal jeszcze zbanowany? Przeciez to jawny troll i w dodatku niesmieszny.

0

Nie jestem od C ani nawet od C++ tylko od java. To ja wolę się uczyć system przekierowań. Dacie link, a ja ide do wójka google.

0

No to w takim razie podajcie mi link do jakiegoś kursu assemblera zupełnie od podstaw, po polsku. I nie odsyłajcie mnie do wójka google bo albo kurs nie jest od podstaw albo głupi, a zresztą każdy kurs jest w innym assemblerze. Potem wrócę do okienek i np. operacji na plikach ( to też musze wiedzieć )

2
Xix napisał(a):

No to w takim razie podajcie mi link do jakiegoś kursu assemblera zupełnie od podstaw, po polsku.

Może kup sobie jakąś książkę... nie czytałem ale w opisie jest mowa o tworzeniu UI pod Windowsem.

PS. zaraz pewnie mnie zbanują.

0

Jak już polecamy książki, to tak na poważnie: http://helion.pl/ksiazki/win32asm-asembler-w-windows-adam-blaszczyk,asmwin.htm

Nie jest to może świetna ksiażka, ale na pewno tematycznie pasuje do tego co chcesz osiągnąć (programowanie pod windowsa w asemblerze)

0

A jakiego kompilatora dodać do mojej aplikacji (np w C#, Java lub czymś innym ) ? No bo nie będę dodawał IDE...

1

napisz swoj kompilator, bedziesz mial na przyszlosc, m. in. do kompilowania kreatora domen, powloki, systemu operacyjnego i konsoli. uprzedzajac pytanie - kompilator napiszesz m.in. w html/css

edit: nie zapomnij dopisac debuggera, tobie pewnie niepotrzebny, ale czasem warto wybiec w przyszlosc i pomyslec o nastepnych pokoleniach

0

A jakiego kompilatora dodać do mojej aplikacji (np w C#, Java lub czymś innym ) ? No bo nie będę dodawał IDE...

Się wezmę i wysilę na odpowiedź.

Możesz dodać jaki chcesz. Nie będziemy decydować za ciebie.
Jeśli chcesz mieć w programie jakiś wewnętrzny język skryptowy, to takim jest np. Lua. Ma gotową bibliotekę którą można zintegrować z własnym programem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1