Ionic Framework

0

Witam,
Czy ktoś korzystał z Ionic Framework?
Będę wdzieczny jeśli się podzieli swoim doświadczeniem. W szczególności czy poleciłby ten framework do nowej produkcyjnej aplikacji: klient SOAP do systemu, który ma działać na iOS, Android i Windows Phone.

Dlaczego warto?
Co nie działa?
Co rozczarowało?

Pozdrawiam,

http://ionicframework.com/

0

Korzystałem z ionica, mamy aktualnie jedną aplikację na produkcji (iOS i Android).
Jeśli chodzi o szybkość pisania, to jestem naprawdę pod wrażeniem i trudno osiągnąć to pisząc natywną aplikację (w szczególności na wiele platform). Jeśli szukasz frameworka do stworzenia prototypu czy MVP, to jest to dobra opcja.
Wady ionica to zdecydowanie dokumentacja, trochę niespójności w kodzie frameworka, jak i w API, kilka różnic w działaniu komponentów między Androidem i iOSem (i bynajmniej nie chodzi o różnice funkcjonalne w systemach) i wydajność na Androidzie (szczególnie modele sprzed 2 lat). W przypadku wydajności dużo tyczy się animacji niestety, ale problem jest znany też w przypadku natywnych aplikacji w Javie, więc powiedzmy, że zjawisko jest nieco większe. Najgorzej niestety jest z telefonami, które mają mocno zmodyfikowanego Androida (każdy chyba wie, o jakiej marce mówię). W przypadku iOSa nie zauważyliśmy problemów z wydajnością zarówno na modelach z serii 4, jak i 5. Oczywiście wybór ionica nie ma sensu, jeśli chcesz łączyć się z zewnętrznymi urządzeniami (wtedy tylko natywnie), ale domyślam się, że nie o takich aplikacjach mówimy.
Aktualnie niewielka jest konkurencja jeśli chodzi o hybrydowe aplikacje. Osobiście zastanowiłbym się nad samą cordovą bez ionica - zależy czego potrzebujesz. Jeśli komponenty ionicowe to 80% aplikacji (a mnóstwo takich w sklepie leży), to warto spróbować ionica. Problemów relatywnie mało, raczej w miarę doświadczeni programiści sobie poradzą - niestety czasem trzeba grzebać w źródle frameworka (dokumentacja leży) lub pytać na dedykowanym forum.
Nie wiem, co jeszcze mogę napisać. Możesz pytać, jak chcesz znać jakieś szczegóły.

Ps. Ciekawie zapowiada się React Native, ale niestety obecnie ze wsparciem jedynie iOS.

0
Biały Rycerz napisał(a):

Jeśli komponenty ionicowe to 80% aplikacji (a mnóstwo takich w sklepie leży), to warto spróbować ionica.

Oczywiście miałem na myśli, że 80% widoków jest zbudowanych w oparciu o te komponenty (nie 80% kodu aplikacji, bo to mało prawdopodobne). Teraz jak przeczytałem, to mogło to zabrzmieć dwuznacznie.

0

Wielkie dzięki za wyczerpującą wypowiedź.

W szczególności interesuje mnie czy korzystaliście z SOAP czy trafie tutaj na jakieś pułapki. Wiem, wiem to nie jest idealna technologia (nie zawsze można użyć REST jak się integruje z legacy systemem), ale powinienem zintegrować się właśnie z usługą w XML. Raczej nie powinno być problemu.

Kolejne zagadnienie to porządne gridy. Mam na myśli coś takiego:
http://www.primefaces.org/showcase/ui/data/datatable/sort.xhtml

Wiem, że generalnie framework wspiera listy i one są preferowane w przypadku mobilnego GUI. Czasem jednak wygodnie jest wyświetlić dane w postaci tabelki. Czy użycie ui-grid to dobry pomysł? Czy może lepiej coś innego?
http://ui-grid.info/

Pozdrawiam,

0
NiebieskiFlaming napisał(a):

Wielkie dzięki za wyczerpującą wypowiedź.

W szczególności interesuje mnie czy korzystaliście z SOAP czy trafie tutaj na jakieś pułapki.

Korzystamy z RESTa jedynie i problemów nie ma i nie wiem dlaczego miałoby mieć to coś wspólnego z samym ionic'iem.

NiebieskiFlaming napisał(a):

Kolejne zagadnienie to porządne gridy. Mam na myśli coś takiego:
http://www.primefaces.org/showcase/ui/data/datatable/sort.xhtml

Korzystałem z czegoś podobnego i nie polecam w aplikacjach mobilnych.

NiebieskiFlaming napisał(a):

Wiem, że generalnie framework wspiera listy i one są preferowane w przypadku mobilnego GUI. Czasem jednak wygodnie jest wyświetlić dane w postaci tabelki.

Używanie tabelek to zły pomysł imo. Wizualizacja danych to dość szeroki temat, napisano o tym wiele książek. Z doświadczenia jednak mogę powiedzieć, że tabelki to pójście na łatwiznę (co ostatecznie może nie być taką latwizną, bo wymaga przemyślenia wymiarów danych, aby zmieścić się na ekranie) i są lepsze sposoby reprezentacji danych na urządzeniach mobilnych. W testach usability bardzo dobrą konwersję osiągają wykresy i mapy (co w sumie podchodzi pod wykresy teoretycznie). :)

0

Korzystamy z RESTa jedynie i problemów nie ma i nie wiem dlaczego miałoby mieć to coś wspólnego z samym ionic'iem.

Tak, co do REST/SOAP to oddzielny problem związany z integracją Anulara/JS z WebServices.

Korzystałem z czegoś podobnego i nie polecam w aplikacjach mobilnych.

Tak, mam świadomość, że jest to straszna lipa. Ale czasem klient lubi się uprzeć. W ogólności poza listami / wykresami / mapami zastanawiam się nad:
http://angular-ui.github.io/ng-grid/
http://ui-grid.info/
Wiem, że to zło, ale z dwoja złego może powiesz co jest mniejszym złem.

Biały Rycerz
2015-04-20 09:41

Korzystałem z ionica, mamy aktualnie jedną aplikację na produkcji (iOS i Android).
Jeśli chodzi o szybkość pisania, to jestem naprawdę pod wrażeniem i trudno osiągnąć to pisząc natywną aplikację (w szczególności na wiele platform). Jeśli szukasz frameworka do stworzenia prototypu czy MVP, to jest to dobra opcja.
Wady ionica to zdecydowanie dokumentacja, trochę niespójności w kodzie frameworka, jak i w API, kilka różnic w działaniu komponentów między Androidem i iOSem (i bynajmniej nie chodzi o różnice funkcjonalne w systemach) i wydajność na Androidzie (szczególnie modele sprzed 2 lat). W przypadku wydajności dużo tyczy się animacji niestety, ale problem jest znany też w przypadku natywnych aplikacji w Javie, więc powiedzmy, że zjawisko jest nieco większe. Najgorzej niestety jest z telefonami, które mają mocno zmodyfikowanego Androida (każdy chyba wie, o jakiej marce mówię). W przypadku iOSa nie zauważyliśmy problemów z wydajnością zarówno na modelach z serii 4, jak i 5. Oczywiście wybór ionica nie ma sensu, jeśli chcesz łączyć się z zewnętrznymi urządzeniami (wtedy tylko natywnie), ale domyślam się, że nie o takich aplikacjach mówimy.
Aktualnie niewielka jest konkurencja jeśli chodzi o hybrydowe aplikacje. Osobiście zastanowiłbym się nad samą cordovą bez ionica - zależy czego potrzebujesz. Jeśli komponenty ionicowe to 80% aplikacji (a mnóstwo takich w sklepie leży), to warto spróbować ionica. Problemów relatywnie mało, raczej w miarę doświadczeni programiści sobie poradzą - niestety czasem trzeba grzebać w źródle frameworka (dokumentacja leży) lub pytać na dedykowanym forum.
Nie wiem, co jeszcze mogę napisać. Możesz pytać, jak chcesz znać jakieś szczegóły.

Ps. Ciekawie zapowiada się React Native, ale niestety obecnie ze wsparciem jedynie iOS.

0
Głosuj na ten post

Udostępnij
Raportuj
Cytuj
Biały Rycerz
2015-04-20 09:44

Biały Rycerz napisał(a) 3 minuty temu:
Jeśli komponenty ionicowe to 80% aplikacji (a mnóstwo takich w sklepie leży), to warto spróbować ionica.

Oczywiście miałem na myśli, że 80% widoków jest zbudowanych w oparciu o te komponenty (nie 80% kodu aplikacji, bo to mało prawdopodobne). Teraz jak przeczytałem, to mogło to zabrzmieć dwuznacznie.

0
Głosuj na ten post

Udostępnij
Raportuj
Cytuj
NiebieskiFlaming
2015-04-20 21:25

Wielkie dzięki za wyczerpującą wypowiedź.

W szczególności interesuje mnie czy korzystaliście z SOAP czy trafie tutaj na jakieś pułapki. Wiem, wiem to nie jest idealna technologia (nie zawsze można użyć REST jak się integruje z legacy systemem), ale powinienem zintegrować się właśnie z usługą w XML. Raczej nie powinno być problemu.

Kolejne zagadnienie to porządne gridy. Mam na myśli coś takiego:
http://www.primefaces.org/showcase/ui/data/datatable/sort.xhtml

Wiem, że generalnie framework wspiera listy i one są preferowane w przypadku mobilnego GUI. Czasem jednak wygodnie jest wyświetlić dane w postaci tabelki. Czy użycie ui-grid to dobry pomysł? Czy może lepiej coś innego?
http://ui-grid.info/

Pozdrawiam,

0
Głosuj na ten post

Udostępnij
Raportuj
Cytuj
Biały Rycerz
dzisiaj, 07:44

NiebieskiFlaming napisał(a) 2015-04-20 21:25:
Wielkie dzięki za wyczerpującą wypowiedź.

W szczególności interesuje mnie czy korzystaliście z SOAP czy trafie tutaj na jakieś pułapki.

Korzystamy z RESTa jedynie i problemów nie ma i nie wiem dlaczego miałoby mieć to coś wspólnego z samym ionic'iem.

NiebieskiFlaming napisał(a) 2015-04-20 21:25:

Kolejne zagadnienie to porządne gridy. Mam na myśli coś takiego:
http://www.primefaces.org/showcase/ui/data/datatable/sort.xhtml

Korzystałem z czegoś podobnego i nie polecam w aplikacjach mobilnych.

NiebieskiFlaming napisał(a) 2015-04-20 21:25:
Wiem, że generalnie framework wspiera listy i one są preferowane w przypadku mobilnego GUI. Czasem jednak wygodnie jest wyświetlić dane w postaci tabelki.

Używanie tabelek to zły pomysł imo. Wizualizacja danych to dość szeroki temat, napisano o tym wiele książek. Z doświadczenia jednak mogę powiedzieć, że tabelki to pójście na łatwiznę (co ostatecznie może nie być taką latwizną, bo wymaga przemyślenia wymiarów danych, aby zmieścić się na ekranie) i są lepsze sposoby reprezentacji danych na urządzeniach mobilnych. W testach usability bardzo dobrą konwersję osiągają wykresy i mapy (co w sumie podchodzi pod wykresy teoretycznie).

Hehe, tak jest jak backend developerzy od integracji i Javy server side zabierają się za frontend. Ale jak już wspomninasz o tych mapach i wykresach może polecisz jakieś biblioteki? W szczególności darmowe do wykresów, ale mogą być też płatne.

Pozdrawiam i dzięki.

0

Dodam jeszcze jeden temat, który mnie zaniepokoił, ale problem zdaje się rozwiązałem. Mam dość stary telefon HTC Desire S z 2011 roku. Fabrycznie miał Androida 2.3, ale został podniesiony do 4.0.1. Domyślny Ionic strasznie na nim mulił. Problem udało się rozwiązać poprzez zastąpienie standardowego Cordova WebView przez CrossWalk. Aplikacja jest cięższa, ale stabilniejsza.

Czy tracę coś ważnego (poza MB) korzystając z CrossWalk zamiast domyślnego silnika widoku?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1