Jak importować numpy w pythonie.

0

Potrzebna mi biblioteka numpy w Pythonie. Ściągnąłem numpy 1.9.2 wkleiłem do katalogu Python34\Lib próbuję importować import numpy ale eklips pisze mi ImportError: No module named 'numpy'

0

Pobierz anacondę - będziesz miał dużo bibliotek i nie będziesz się musiał bawić w doinstalowywanie.

0

Nie wiem co ściągnąłeś. W każdym razie nie wystarczy wrzucić ściągniętego *.zip'a do folderu z Pythonem. To co musisz zrobić, to:

  1. Pobrać numpy:
    https://pypi.python.org/pypi/numpy

1.jpg

  1. Zainstalować numpy, czyli poprzez wywołanie dla pythona skryptu znajdującego się w pobranym *.zipie o nazwie setup.py:

2.jpg

Robisz to w cmd, tj. wchodzisz do foldera z numpy i piszesz:

3.jpg

Naciskasz enter i voila.

Oczywiście wcześniej musisz mieć dodany interpretator pythona do ścieżki systemowej.

1

Pobierz anacondę - będziesz miał dużo bibliotek i nie będziesz się musiał bawić w doinstalowywanie.

To co musisz zrobić, to:

WTF? Serio nie możecie mu powiedzieć jak to zrobić po ludzku? :|

@Karos
#mkdir moja_nazwa_projektu && cd moja_nazwa_projektu
#virtualenv venv
#source venv/bin/activate
#pip install numpy
#Ustawiamy w środowisku interpreter na ten w katalogu venv/bin.

Koniec procesu...

2

A ja bym zainstalował pycharma zamiast eclipse i on ma GUI w którym można sobie wyklikać jakie biblioteki chcesz i ci zainstaluje :)

0

Na Windowsie, ściągamy odpowiednią wersję instalatora stąd: http://sourceforge.net/projects/numpy/files/NumPy/1.6.1/ i go uruchamiamy. Zajmuje w sumie około 10 sekund.

0

W konsoli mi się pojawia teraz Unable to find vcvarsall.bat Próbowałem kilku rozwiązań znalezionych w internecie ale żadne nie przynosi efektów.
Nie wiem co w tym złego że napisałem eklips? Mam dziewczynę polonistkę staram się sprawnie używać języka.

0

Odpowiedzi jest wiele i każda może być poprawna w zależności od docelowego środowiska.

pip + virtualenv (wspomniane wyżej, pewnie najlepsze na Linux):

yum:

  • sudo yum install numpy

binarka (pewnie najlepsze dla Windows)

setup.py (prawdopodobnie przestarzały / niekompletny sposób)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1