W jakim języku napisać program pobierający dane ze strony WWW?

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-04 15:33
0

Witam

Chce pisać programy/skrypty, które będą pobierały dane z serwera strony np. jeżeli jest jakaś liczba na stronie i ona się zmienia co jakiś czas to żeby skrypt pobierał tą liczbę i wyświetlał w GUI. Pobieranie danych to podstawa. Chciałbyś też wysyłanie danych na stronę i symulowanie przycisków które są na tej stronie tzn, żeby kliknęło OK.

Jaki język będzie do tego najlepszy i w miarę łatwy ?

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 15:57
0

Jaki język będzie do tego najlepszy

JavaScript + biblioteka jQuery, standard.


((0b10*0b11*(0b10**0b101-0b10)**0b10+0b110)**0b10+(100-1)**0b10+0x10-1).toString(0b10**0b101+0b100);

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 16:18
0

i będę miał normalny program windowsowski ? Myślałem, że w JS nie da się programów okienkowych robić...

też, możesz mieć windowsowski (jak bordeux napisał), ale nigdzie przecież nie napisałeś, że chcesz program okienkowy. - LukeJL 2015-01-04 22:04

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 16:21
1

jeśli chcesz tworzyć okienkowe aplikacje w JavaScripcie to z node webkit.


:)

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 16:30
0

No dobra, ale jak teraz pobrać dane ze strony ? Mam takie coś jak kliknę na liczbę pokazaną na stronie user image
i chce pobrać liczbę w tym przypadku "40"

Da się takie cuda robić w Qt ? bo powiem szczerze, że by mi to szybciej poszlo...

edytowany 1x, ostatnio: Dzonzi, 2015-01-04 16:30

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 18:53
0

W tym przypadku (strona w AngularJS) musisz użyć PhantomJS by symulować przeglądarkę (ta wartość co pokazałeś jest dynamicznie dodawana do strony). Polecam jednak sprawdzić, czy strona nie udostępnia API by uzyskać informacje jakie chcesz (a na 99% to robi, skoro używa Angulara).

edytowany 1x, ostatnio: hauleth, 2015-01-04 18:53

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 20:37
0

Ja proponuję Python + BeautifulSoup. Pisałeś coś o QT, w Pythonie też możesz robić w tym apki.

http://www.crummy.com/software/BeautifulSoup/bs4/doc/

Edit: sorry, nie zrozumiałem pytania. Co możesz użyć przy Pythonie:
http://jeanphix.me/Ghost.py/
albo PyQt ma chyba taką opcję, a pisałeś, że znasz Qt.

edytowany 2x, ostatnio: Wizzie, 2015-01-04 21:18
A odpalisz tam JS? Jak nie to nic nie wyłuska (apka w Angularze a to co pokazał jest ładowane dynamicznie). - hauleth 2015-01-04 21:03
o, fakt. edytuję posta. - Wizzie 2015-01-04 21:16

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 20:43
0

Wczytujesz to stronę przez funkcje file_get_contents($url), gdzie nasza zmienna $url zawiera link do twojego pliku
np. http://www.jakaś-strona.pl/plik.html Potem, jak już wczytasz stronę parsujesz ją przez wyrażenia regularne.
To jest moja wizja "silnika" pobierania treści, a resztę obrobisz w JavaScript. Php z JS dobrze współpracuje, więc
trudne to nie będzie.

On musi odpalić to w przeglądarce, tak by uruchomić JS. - hauleth 2015-01-04 21:04
Ewentualnie, jak chce mieć to w przeglądarce to niech spróbuje apletu Java, co wy na to? - shell_ 2015-01-04 21:12
Czy ty przeczytałeś cały wątek czy tylko (poprawiony już) tytuł? PS 2015 a ty o apletach Java? O.o - hauleth 2015-01-04 21:13
Wątek przeczytałem cały, to co on chce osiągnąć, jak napisał Wizzie może praktycznie w każdym języku... - shell_ 2015-01-04 21:25

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 20:50
1

Wniosek: w każdym języku można, weź ten, który znasz.

Pokaż pozostałe 2 komentarze
@Laflx podejmiesz się? - deadparty211 2015-01-05 12:54
tak da się, nawet Biecek o tym podrozdział napisał - Laflx 2015-01-05 13:14
@Laflx mógł byś podać link (jeśli można)? - deadparty211 2015-01-05 13:43
książkę trzeba kupić, tutaj jest wersja demo: http://www.biecek.pl/R/Przewo[...]kiecieRWydanieIIIinternet.pdf na str. 119 coś jest o tym - Laflx 2015-01-05 13:48
R to język do analizy danych, więc pewnie takie rzeczy nie są dziwne :) - Wizzie 2015-01-05 14:57

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 22:18
0

Najlepiej to znam C++, ale nie znam takich zaawansowanych bibliotek. W sumie program może być konsolowy, ale żeby też dało się symulować kliknięcia w buttony na stronie i ogólnie podejmowanie interakcji ze stroną. Na przykład, jeżeli kurs euro jest powyżej jakieś zmiennej to loguje się automatycznie na moje konto, robi tak kilka kliknięć i sprzedaje euro, a kupuje zł. Wiem, że można to zrobić bezpośrednio na stronie, ale ja chce to zrobić własnym programem w ramach ćwiczeń.

Uczyłem się jako tako C++ bo ma najprostszą składnie. Gdy zobaczyłem JS albo PHP to się za głowę schwyciłem, bo w ogóle nie ogarniałem, pełno znaczków, przecinków, $ itd

Pokaż pozostałe 2 komentarze
W sumie to jest mój jedyny język który umiem na średnim poziomie, może dlatego. Na pewno ma czytelniejszą składnie niż te dwa języki. - Dzonzi 2015-01-05 05:39
Czy ja wiem. JS ma czytelniejszą składnię, ale ma znacznie więcej quirków. - hauleth 2015-01-05 16:35
A co powiecie na pythona ? - Dzonzi 2015-01-05 16:49
jak ci sie podoba to pisz - Wizzie 2015-01-05 16:53
Powiem, żebyś pisał w czym chcesz bo w większości języków to zrobisz. Zastanawiasz się od wczoraj w czym pisać, a to jest 30 min roboty. - some_ONE 2015-01-05 16:56

Pozostało 580 znaków

2015-01-05 01:15
Krwawy Kot
0

Jeśli chcesz np w C++ to szukasz biblioteki do wysyłania żądań. (chyba libCurl da radę)

Obecnie w C# potrzebowałem zrobić dokładnie takie coś jak Ty i tak to rozwiązałem:

a)najpierw musisz zobaczyć jakie żądanie jest wysyłane na serwer gdy klikniesz jakiś dany przycisk, w tym celu możesz użyć Data Tampera,
b)gdy już wiesz jakie pola są wysyłane, a w nich jakie dane to wysyłasz tak wypełnione żądanie na serwer i w odpowiedzi dostajesz zawartość strony
c)gdy masz zawartość strony to możesz ją sobie parsować nawet za pomocą standardowych funkcji od stringów.

Z tego co czytałem to Curl nie działa na stronach używająych JS. Spróbuje tak jak mówisz. - Dzonzi 2015-01-05 05:38

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0