Jaki język programowania zamiast php ?

0

Witam
Słyszałem że php jest do małych stron, ograniczony w porównaniu do innych języków. Zastanawiam się czy pójść mimo wszystko w php czy może python, asp.net itp.

1

Facebook stoi na php ;) Ale oni musieli takie cuda zrobić http://pl.wikipedia.org/wiki/HipHop_for_PHP ;)
Zależy co chcesz klepać -> .NET czy Java to nie są rzeczy do pisania "stronek" tylko aplikacji webowych (np. systemy bankowe, wyszukiwarki lotów etc)

0
Shalom napisał(a):

Facebook stoi na php ;) Ale oni musieli takie cuda zrobić http://pl.wikipedia.org/wiki/HipHop_for_PHP ;)
Zależy co chcesz klepać -> .NET czy Java to nie są rzeczy do pisania "stronek" tylko aplikacji webowych (np. systemy bankowe, wyszukiwarki lotów etc)

Od dawna chcę zająć się pisaniem stron www typu filmweb (chodzi o skale nie tematykę i wiem że robi się je bardzo długo, nie mówiąc już o nauce), robieniem gier przeglądarkowych. Planuję poświęcić się w tym kierunku calkowicie, dlatego szukam czegoś, czego nie będę musiał zmieniać.

0

Moze Scala/Groovy (to drugie to taka wersja 'easy')?

1

W sumie to możesz w czymkolwiek pisać. Pythona używają np: dropbox, reddit (pylons albo pyramid), strona thewashingtonpost, instagram. Twitter przemigrował z Ruby na Javęgłównie Scalę przy dziesiątkach milionów użytkowników. Napisz trochę w różnych językach i sam zdecyduj, który ci się podoba :)

0

Jakbyś chciał zacząć się uczyć Scali to lada moment rusza kurs na Courserze.
Wiele osób chwali i poleca.
https://www.coursera.org/course/progfun

1

Planuję poświęcić się w tym kierunku calkowicie, dlatego szukam czegoś, czego nie będę musiał zmieniać.

No to o PHP zapomnij ;)

0
Sarrus napisał(a):

Planuję poświęcić się w tym kierunku calkowicie, dlatego szukam czegoś, czego nie będę musiał zmieniać.

No to o PHP zapomnij ;)

W takim razie Python z Django będzie właściwym wyborem czy coś innego ?

1

Większość frameworków nie jest jakoś wyjątkowo skomplikowana, także nie nastawiaj się na tylko jeden. Oczywiście, że będzie właściwym wyborem :)

0

Nie rozumiem tego totalnie. Czemu .NET odpada? Taką stronę jak filmweb, nawet jeśli odwiedza dziennie kilka mln użytkowników to spokojnie napiszesz w .NET który zapewnia Ci praktycznie wszystko.

1

PHP/Python/Ruby to inny target niż Java/.NET czy wspomniana też Scala.

Zastanów się raczej co wolisz robić - czy pracować w dużych firmach, przy dużych projektach czy wolisz klimat agencji, małych firm, start-upów i mniejsze projekty.

Filmweb to żaden wyznacznik nie jest, większe serwisy stoją na PHP/Pythonie/Ruby.

.NET odpada na potrzeby małych stron, start-upów na małą skalę itp. Choćby przez koszty wdrożenia.

0
jensky napisał(a):

PHP/Python/Ruby to inny target niż Java/.NET czy wspomniana też Scala.

Zastanów się raczej co wolisz robić - czy pracować w dużych firmach, przy dużych projektach czy wolisz klimat agencji, małych firm, start-upów i mniejsze projekty.

Filmweb to żaden wyznacznik nie jest, większe serwisy stoją na PHP/Pythonie/Ruby.

.NET odpada na potrzeby małych stron, start-upów na małą skalę itp. Choćby przez koszty wdrożenia.

Jakoś nie rwę się do pracy ani w dużych firmach ani w agencjach lecz zamierzam sam tworzyć własne strony. Nie chciałbym skupiać się jedynie na małych projektach tylko mieć możliwość budować coś o większym zakresie, dlatego szukam porad od profesjonalistów.

1
TheRock napisał(a):
jensky napisał(a):

.NET odpada na potrzeby małych stron, start-upów na małą skalę itp. Choćby przez koszty wdrożenia.

Co to za bzdura jakaś?
Jakie koszty wdrożenia? Są bardzo dobre angielskie serwisy hostingowe, które kosztują śmieszne pieniądze. Najlepsza opcja, jaką znalazłem, to kosztowała jakieś 200 funtów (tak funtów) za 1 rok i mogłeś hostować dowolną ilość DB, stron, serwisów opartych stricte na .NET (oczywiście inne bazy danych czy języki programowania też były dostępne).
Także nie mów o dużych kosztach wdrożenia ponieważ nie wiele chyba o tym wiesz.

Kolego jeśli chcesz budować "wszystko" to naprawdę weź .NET + ASP.NET MVC i C# + MS SQL, będziesz mógł budować małe stronki oraz bardzo rozbudowane serwisy.

0
ne0 napisał(a):
TheRock napisał(a):
jensky napisał(a):

.NET odpada na potrzeby małych stron, start-upów na małą skalę itp. Choćby przez koszty wdrożenia.

Co to za bzdura jakaś?
Jakie koszty wdrożenia? Są bardzo dobre angielskie serwisy hostingowe, które kosztują śmieszne pieniądze. Najlepsza opcja, jaką znalazłem, to kosztowała jakieś 200 funtów (tak funtów) za 1 rok i mogłeś hostować dowolną ilość DB, stron, serwisów opartych stricte na .NET (oczywiście inne bazy danych czy języki programowania też były dostępne).
Także nie mów o dużych kosztach wdrożenia ponieważ nie wiele chyba o tym wiesz.

Kolego jeśli chcesz budować "wszystko" to naprawdę weź .NET + ASP.NET MVC i C# + MS SQL, będziesz mógł budować małe stronki oraz bardzo rozbudowane serwisy.

Mógłbyś podać adres do tego hostingu ?

1

https://www.tsohost.com/web-hosting (jak wejdziesz w plany hostingowe to tam wszędzie jest podany MySQL, dzwoniłem, powiedzieli że jeśli chce MSSQL to nie ma problemu, włączają go w takiej samej ilości jak MySQL tylko trzeba wcześniej dać znać).

0
ne0 napisał(a):
TheRock napisał(a):
jensky napisał(a):

.NET odpada na potrzeby małych stron, start-upów na małą skalę itp. Choćby przez koszty wdrożenia.

Co to za bzdura jakaś?

Ano właśnie, a dla StartUp'ów jest specjalny program MS o nazwie BizSpark. Nie dość że wszystko za free (np. Visual Studio .NET w wersji Ultimate, albo wszelkie dostępne wersje Windowsa i oczywiście cała tona innych aplikacji i systemów) to jeszcze za darmo dają dostęp do Windows Azure - a więc hostować możesz praktycznie wszystko co chodzi na Windows.

3

Moim zdaniem najlepiej przystosowanym do takiego zadania językiem jest ruby. Ma fajną elastyczną składnię dobrze wspierającą obróbkę tekstu, a nawet programowanie funkcyjne. Oczywiście niektórzy wolą pythona, kwestia gustu. W każdym razie te dwa chyba są najpowszechniejsze dobre języki używane w tym celu. No bo PHP się używa, bo jest popularny -.-

0
elwis napisał(a):

Moim zdaniem najlepiej przystosowanym do takiego zadania językiem jest ruby. Ma fajną elastyczną składnię dobrze wspierającą obróbkę tekstu, a nawet programowanie funkcyjne. Oczywiście niektórzy wolą pythona, kwestia gustu. W każdym razie te dwa chyba są najpowszechniejsze dobre języki używane w tym celu. No bo PHP się używa, bo jest popularny -.-

Nie do końca się z tym zgodzę. Moim zdaniem PHP to to język w którym można zrobić bardzo dużo rzeczy, a hosting i związane koszty są praktycznie zerowe w porównaniu do np. asp.net. w związku z tym język ten stał się dostępny dla wszystkich w związku z czym jego popularność poszła w górę.

0
ne0 napisał(a):

Nie do końca się z tym zgodzę. Moim zdaniem PHP to to język w którym można zrobić bardzo dużo rzeczy, a hosting i związane koszty są praktycznie zerowe w porównaniu do np. asp.net. w związku z tym język ten stał się dostępny dla wszystkich w związku z czym jego popularność poszła w górę.

Pewnie, że można, a w Pythonie czy Ruby nie można? Dostępność jest podyktowana popytem. Natomiast moja odpowiedź była z poziomu tego jak język jest przemyślany i jak się w nim programuje. Z drugiej strony podobno nowa wersje PHP są co raz lesze, ale nie wiem na ile.

0
elwis napisał(a):
ne0 napisał(a):

Nie do końca się z tym zgodzę. Moim zdaniem PHP to to język w którym można zrobić bardzo dużo rzeczy, a hosting i związane koszty są praktycznie zerowe w porównaniu do np. asp.net. w związku z tym język ten stał się dostępny dla wszystkich w związku z czym jego popularność poszła w górę.

Pewnie, że można, a w Pythonie czy Ruby nie można? Dostępność jest podyktowana popytem. Natomiast moja odpowiedź była z poziomu tego jak język jest przemyślany i jak się w nim programuje. Z drugiej strony podobno nowa wersje PHP są co raz lesze, ale nie wiem na ile.

Nie wiem czy nie można, wydaje mi się (i tu mnie popraw jeśli się mylę) ale nie wiem czy w Rubi / Pythonie napiszesz takie same portale jak w PHP (chodzi o funkcjonalność itd) ?

2

W assemblerze mozesz nawet tak samo funkcjonalne portale napisac.

0

Aż tak bardzo nie odchodzimy od tematu :)

1

Ja wybrałbym parę Ruby/PHP. Nie zaszkodzi zacząć od PHP + jakiś Framework i CMS będziesz tym robił małe stronki żeby ci już od początku coś wpaadło do kieszeni. Poćwiczysz też HTML CSS + JS łatwiej ci będzie też zrobić portfolio i dostać się do jakiejś firmy a później możesz się zabrać za coś poważniejszego może w firmie gdzie się zatrudnisz ci coś zaproponują.

1

Ja bym ci polecił Ruby'go.
"Miły", prosty język. Ewentualnie możesz mieć trochę problemów z Railsami, ale sam w sobie język:
Ruby==Easy
:)

1

Polecam Ruby i Ruby on Rails (lub inny framework) lub Pythona + Flask.

0

Dzięki wielkie za takie zainteresowanie tematem, po waszych wypowiedziach skłaniam się między python a ruby.
Możliwości w obu są podobne (chyba) to pozostaje kwestia co mi bardziej podejdzie.

0

Ja bym brał Rubiego, ale obecnie pisze w Pythonie. Dwa języki są proste. Bierz, który wolisz.

1
TheRock napisał(a):

Dskłaniam się między python a ruby. Możliwości w obu są podobne (chyba) to pozostaje kwestia co mi bardziej podejdzie.

Bierz pythona, ruby to tylko web, python ma dużo większe pole do popisu, więc się kiedyś może przydać. Poza tym ruby to chaos, python to porządek ;)

0
m. napisał(a):
TheRock napisał(a):

Dskłaniam się między python a ruby. Możliwości w obu są podobne (chyba) to pozostaje kwestia co mi bardziej podejdzie.

Bierz pythona, ruby to tylko web, python ma dużo większe pole do popisu, więc się kiedyś może przydać. Poza tym ruby to chaos, python to porządek ;)

Ruby to bardzo porządek (standardy wypracowane przez społeczność).

I tak, Ruby służy tylko do webu, bo nie powstały w nim projekty jak:

  • Metasploit
  • Rake
  • Cucumber
  • Puppet
  • Chef
  • Homebrew
  • Hub
  • CoffeeScript
  • Golfscript
  • SketchUp (używa Rubiego jako skryptowy)
  • Vagrant
  • Shoes
  • Prawn
  • Capistrano
  • Logstash
  • God
  • Bluepill
  • Eye
  • fpm
  • Guard
  • t (klient Twittera CLI)
  • ghi (Git issues tool CLI)
0

Myślę, że kwestia wyboru bardziej w składni: ruby jest mniej restrykcyjny, ma chyba więcej charakterystycznych konstrukcji, które mogłyby sprawiać problemy na początku. Za to chyba ma też wygodniejsze wsparcie dla wyrażeń regularnych: w ruby używa się operatora =~ w stylu perla. W pythonie chyba trzeba napisać trochę więcej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1