Wątek przeniesiony 2014-07-16 09:06 z Java przez Koziołek.

Git - błąd przy wypychaniu zmian

0

Witam,
mam pewien problem z git-em. Mam stworzone zdalne repozytorium na github.com i chciałbym wypchnąć zmiany lecz wyskakuje błąd :

"fatal: unable to access 'https://github.com/damian0999/Car.git/' : Could not resolve host: github.com"
i nie wiem co mam zrobić by zadziałało.
Proszę o pomoc.

0

omfg, facepalm...

https://github.com/damian0999/Car.git/

Literówa Ci się wkradła, ziom ;p.

0

guthub.com? Co to?

0
git push -u https://github.com/damian0999/Car.git
0

"Could not resolve host: github.com" świadczy o problemie z nazwą. Albo literowa nazwy serwera, albo problemy z ustawieniami DNS, albo jesteś w VPN-nie. Przy takim komunikacie innych możliwości nie ma.

0

Gdy wpisuje w git bashe polecenie

ping github.com
to otrzymuje wynik :

Żądane polecenia ping nie może znaleźć hosta github.com. Sprawdź nazwę i ponów próbę.

0

No to masz skopane coś z konfiguracją DNS. U mnie ping daje taki wynik.

$ ping github.com
PING github.com (192.30.252.131): 56 data bytes
64 bytes from 192.30.252.131: icmp_seq=0 ttl=52 time=117.935 ms
64 bytes from 192.30.252.131: icmp_seq=1 ttl=52 time=117.406 ms
64 bytes from 192.30.252.131: icmp_seq=2 ttl=52 time=118.131 ms
64 bytes from 192.30.252.131: icmp_seq=3 ttl=52 time=117.098 ms

po pierwsze możesz zobaczyć jaki efekt da: ping 192.30.252.131 by zobaczyć jak poważny jest problem.
po drugie podaj co ci zwraca ipconfig.
http://www.dnslookup.com/dns-commands/

Może to być też nadgorliwy antywirus (niedawno ktoś narzekał na podobny problem: http://4programmers.net/Forum/Hardware_Software/165287-popsuta_przegladarka_-_nie_dziala_nic_poza_fb_gmailem_i_google?p=1048161#id1048161).

0

Polecenie

ping 192.30.252.131
daje taki rezultat:

Badanie 192.30.252.131 z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 192.30.252.131: bajtów=32 czas=130ms TLL = 50
Odpowiedź z 192.30.252.131: bajtów=32 czas=124ms TLL = 50
Odpowiedź z 192.30.252.131: bajtów=32 czas=137ms TLL = 50
Odpowiedź z 192.30.252.131: bajtów=32 czas=147ms TLL = 50

Statystyka badania ping dla 192.30.252.131:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietó w millisekundach:
Minimum - 124 ms, Maksimum = 147 ms, Czas średni = 134 ms

A polecenie

ipconfig
efekt taki jak widać w załączonym załączniku.

0

U mnie wygląda to tak:

Konfiguracja IP systemu Windows


Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej 3:

   Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
   Sufiks DNS konkretnego połączenia :

Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:

   Sufiks DNS konkretnego połączenia :
   Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::578:9330:2aa6:9044%14
   Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 172.17.7.101
   Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Brama domyślna. . . . . . . . . . : 172.17.7.1

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

   Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
   Sufiks DNS konkretnego połączenia :

Karta Ethernet VirtualBox Host-Only Network:

   Sufiks DNS konkretnego połączenia :
   Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::c9d9:d91e:bbc:742%20
   Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.56.1
   Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Brama domyślna. . . . . . . . . . :
0

Dobra mam coś takiego:

Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:

   Sufiks DNS konkretnego połączenia :
   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Dell Wireless 1702 802.11b/g/n
   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 84-4B-F5-1B-53-7F
   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
   Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::578:9330:2aa6:9044%14(Preferowane)

   Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 172.17.7.101(Preferowane)
   Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 15 lipca 2014 16:16:18
   Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 16 lipca 2014 16:16:18
   Brama domyślna. . . . . . . . . . : 172.17.7.1
   Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 172.17.7.1
   Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 360991733
   Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-1A-7D-AF-BD-84-4B-F5-1B-53-7F

   Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 172.17.7.1
   NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony
0

Serwer DNS masz taki sam jak bramę, czyli na routerze masz cache DNS. Pytanie jak masz skonfigurowany router/modem. Może tam dzieje się coś złego.
Możesz też zobaczyć co się stanie jak ustawisz serwery DNS googla 8.8.8.8 i 8.8.4.4 (zapewne zacznie działać).

0

Ustawiłem DNS tak jak mówiłeś ale nie wiem czy w dobrym miejscu :) Wrzucę załącznik jak to wygląda, ale jak w dobrym miejscu ustawiłem to niestety dalej nie działa.

0

Z polecenia

ping github.com

Badanie github.com [192.30.252.131] z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 192.30.252.131: bajtów=32 czas=127ms TTL=50
Odpowiedź z 192.30.252.131: bajtów=32 czas=126ms TTL=50
Odpowiedź z 192.30.252.131: bajtów=32 czas=122ms TTL=50
Odpowiedź z 192.30.252.131: bajtów=32 czas=122ms TTL=50

Statystyka badania ping dla 192.30.252.131:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
             (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 122 ms, Maksimum = 127 ms, Czas średni = 124 ms

A z

ipconfig

Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:

   Sufiks DNS konkretnego połączenia :
   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Dell Wireless 1702 802.11b/g/n
   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 84-4B-F5-1B-53-7F
   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
   Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::578:9330:2aa6:9044%14(Preferowane)

   Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 172.17.7.101(Preferowane)
   Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 16 lipca 2014 10:40:14
   Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 17 lipca 2014 10:40:15
   Brama domyślna. . . . . . . . . . : 172.17.7.1
   Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 172.17.7.1
   Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 360991733
   Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-1A-7D-AF-BD-84-4B-F5-1B-53-7F

   Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
                                       8.8.4.4
   NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony

A co do antywirusa, to patrzyłem wyłączyłem go i wtedy spróbowałem, ale nic z tego taki sam błąd.

0

No to już widać jakiś postęp, bo ping github.com wykonuje się poprawnie. Nowe DNS w ipconfig też widać.
Teraz nie ma siły jak robisz operację git'em to albo masz inny nowy błąd (napisz jaki), albo znowu literówkę w url serwera.
Ja jak wpiszę:

git clone https://github.com/damian0999/Car.git/ tester

To dostaję:

$ git clone https://github.com/damian0999/Car.git/ tester
Cloning into 'tester'...
warning: You appear to have cloned an empty repository.
Checking connectivity... done.
0

Nie no literówki nie robię tak:

git remote add car https://github.com/damian0999/Car.git

następnie :

git push -u car master

i dostaje błąd:

fatal: unable to access 'https://github.com/damian0999/Car.git/': Could not resolve host : github.com

0

Taka randomowa myśl:
ipconfig /flushdns?

0

Coś takiego mi wyskoczyło:

C:\Users\T>ipconfig /flushdns

Konfiguracja IP systemu Windows

Pomyślnie opróżniono pamięć podręczną programu rozpoznawania nazw DNS.

Ale dalej nie działa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1