Graficzne GUI- Help me :)

0

Witajcie! Czy mógłby mnie ktoś naprowadzić, poniewaz nie wiem jak zacząć robić takie GUI jak na obrazku : http://www.mpcforum.pl/uploads/images/1379530751-U139427.png . Chodzi o cały styl, w czym to można by zrobić. Za wszelką pomoc dziękuję i przepraszam jeżeli nie ten dział ale nie wiedziałem w którym ma być.

2

taki mały OT: "Graficzne GUI" -> Graficzne Graficzny Interfejs Użytkownika - dostrzegasz pleonazm ? :)

1

Możesz zrobic w tym, w czym umiesz...

0

Ty sobie chyba żartujesz ... Pytam się "jak zrobic" a nie prosze o rady w czym zrobić,,,

1

Napisac/wyklikac/narysowac/whatever.

1
TheLaysiks napisał(a):

jak zacząć robić takie GUI jak na obrazku. Chodzi o cały styl, w czym to można by zrobić. (...) przepraszam jeżeli nie ten dział ale nie wiedziałem w którym ma być.

Nie przepraszaj - kto 'pyta' nie błądzi.

To co podałeś to jest jak mniemam League of Legends. A on chyba (z tego co pamiętam aczkolwiek mogę się mylić) menu startowe miał tworzone w HTML+CSS. Więc i moim zdaniem chyba jednak najłatwiej i najszybciej było by ci stworzyć takie "cacko" własnie za ich pomocą. Dodatkowo dopomógł bym sobie gotowymi stylami CSS do tagów HTML wyszukanymi w google. Jeżeli chcesz stworzyć dokładnie takie samo to ja bym sprawdził czy w jakimś lokalnym, temp/cache folderze przypadkiem to menu League of Legends nie jest zapisywane. A jeżeli tak to bym sobie "pożyczył" odpowiednie style i kod HTML. Oczywiście należy pamiętać do czego chesz je sobie użyć - bo jeżeli komerycjnie to... wiesz jak to jest - nie wolno ci hehe :)

A jeżeli nie chcesz w HTML+CSS to jakiś "prawdziwczy" jezyk programowania.. a tych jest wiele. Nie wiem - może Java.. może C/++... możę C#.. diabli wiedzą - raczej w każdym języku da się tworzyć kwestia tylko ile ci to czasu zajmie. Jeżeli średnio masz pojęcie o programowaniu (a zakładam że masz nikłe) to ja bym się raczej brał za wysoko poziomowe języki (java, C#, C++). Zresztą nawet jak mam jakieś to i tak bym się zdecyodwanie brał za te co wymieniłem.
Ha!!! nawet we Flashu możesz takie menu sobie stworzyć i to nawet znacznie bardziej fikuśne.. tylko weź je jeszcze fizycznie rysuj... .

Pozdro
i pamiętaj - nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi.

p.s.
moi przedmówcy napisali tobie prawdę - stworzyć to możesz sobie w czym chcesz i jak chcesz. Wystarczy tylko umieć. Ja podałem tobie prostą ścieżkę czy dwie. Na necie znajdziesz dokładne instrukcje i przykłady.

0

Dziękuję Ci, dobrze, że chociaż chcesz pomóc :)

0

Tylko będzie problem, ponieważ chciałbym zrobić to w Visual Basic 2010. Bo w nim robię aktualnie i chciałbym mieć ten wygląd w nim do programu, który tworzę. Jeżeli możesz to daj kilka wskazówek.

0

Chciałbym, ale nie znam Visual Basic'a - nie tworzyłem w nim nigdy (heh, co innego w zwykłym: Basic'u na ATARI, potem jeszcze w jakimś tam chyba Turbo Basic na PC i pewnie jakiejś jeszcze innej odmianie QBasic czy co to tam było - ale to były znacznie wcześńiej niż VB pewnie istniał).

Jeżeli ja bym na siłę żeźbił w Visual Basicu (chociaż nie wiem po co w nim robisz - pewnie dlatego, że jest łatwy do nauki) to bym zobaczył jak tam się tworzy GUI, potem poczytał bym o komponentach, a potem poczytał jak się tworzy komponenty własne. Zakładam, że Visual Basic chociaż trochę przypomina *Delphi *czy Boralnd Builder C++, więc pewnie stworzenie własnego, paskudnego komponentu graficznego sprowadzać się będzie do stworzenia własnej klasy dziedziczącej po jakimś tam gotowym już istniejącym komponencie (np. CheckBox, TextField) i nadpisania kilku metod + dodatkowej modyfikacji wyglądu.

Szybki rzut oka na google - a tam: "... Visual Basic was desgined for making GUI's...".

Drugi rzut:
google -> Creating your own component in Visual Basic:
https://www.google.pl/search?q=Creating+your+own+component+in+Visual+Basic&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-GB:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=dseEU5muOc2-_QaRsoCgBQ#channel=sb&q=Creating+your+own+component+in+Visual+Basic+2010&rls=org.mozilla:en-GB:official

http://www.vb6.us/tutorials/Graphical+User+Interface+%28GUI%29

http://archives.math.utk.edu/ICTCM/VOL09/C006/paper.pdf

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms233840.aspx

Trzeci rzut:

Zresztą... dowiedz się (google twoim przyjacielem), bo może (raczej na pewno) da się podpiąć komponenty robione/pisane lub używające w sobie kod HTML.

No ale tak jak mówię - nie znam się na tym :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1