Wątek zablokowany 2014-02-15 21:47 przez hauleth.

Tworzenie aplikacji webowych

0

Witam.

Mam Pytanie.

Jestem całkowitym laikiem w dziedzinie programowania.

Zadawałem już na forum pytania dotyczące podobnych rzeczy ale do tej pory nie do końca jestem zorientowany w/w temacie.

W jakich językach programowania najlepiej programować aplikacje webowe ?

Czy tworząc taką aplikację, czy osobno tworzy się sam wygląd czyli to co będzie widział użytkownik a również osobną cześć, która odpowiada za działanie właściwe aplikacji ?

Interesuje mnie dokładniej w jakim języku programowania stworzone są takie aplikacje jak :

  • Jest taka giełda transportowa : "Logintrans.com.pl" - gdzie został stworzony system trans ( korzysta się z takiego jak by komunikatora i umieszcza się swoje oferty itp. )

  • Portal Pekao24.pl chodzi tu o system bankowy dla klientów którzy jak w innych bankach wchodzą po przez niego na konta.

  • " http://www.rejestrator.lasy.gov.pl/read.php?10,1743,1743 " jest tam na rysunku pokazne jak wygląda portal

  • " Timocom.pl " Truck@Cargo - następna giełda transportowa

Przepraszam za tyle pytań ale to dlatego że chciałbym poznać jak co z czym.

Za wszelką pomoc i odpowiedzi bardzo wszystkim dziękuje.

Z Poważaniem
Daniel

0

Mozna pisac w:
-> .NET
-> Javie
-> Pythonie
-> Rubym
-> Cobolu

Za to ponizej reki sobie uciac nie dam, ale wnioskujac po naglowkach:
Logintrans.com.pl -> PHP
Pekao24.pl -> .NET
Co do reszty, no idea.

0

" Za to ponizej reki sobie uciac nie dam, ale wnioskujac po naglowkach:
Logintrans.com.pl -> PHP
Pekao24.pl -> .NET
Co do reszty, no idea. "

.Net czyli dokładnie o co chodzi ?

LoginTrans cały system jest wykonany z PHP włącznie z komunikatorem ?

co do reszty to idea ?

0
  1. http://pl.wikipedia.org/wiki/.NET_Framework
  2. Caly nie, czesc serwerowa. Frontend sie robi klasycznie htmle/cssy/jsy, ew. cos co to wygeneruje.
  3. http://translate.google.com/#en/pl/no%20idea
0

A PHP w Login Transie co czego sie używa ? A z czego wykonany jest komunikator ?

A moje inne pytania zawarte w poście, proszę o informacje

0

chcesz się dowiedzieć szczegółów pisz do twórców - skąd ktoś kto tego nie pisał ma wiedzieć???
BTW sam język ma tutaj drugorzędne znaczenie bo większość tego można wykonać w różnych językach a końcowy user nawet nie poczuje różnicy.

0

Witam.

A jaki twórca bynajmniej takich webowych aplikacji i portali zdradzi mi jak zostały zaprojektowane i zaprogramowane w/w platformy. Dlatego pytam się tu na tym forum fachowców o informację które mam zawarte w poscie.

A ja jak mówiłem już, jestem totalnym laikiem, dlatego chciałbym uzyskać odpowiedzi bardziej szczegółowe.

Może jednak, jakaś osoba udzieli mi takich trochę większych informacji na wszystkie pytania, które zadałem ? Bo tylko jedna osoba odpowiedziała mi tak skrótowo na część pytań ale też nie są to według niej informacje, 100% wiarygodne.

I jeszcze raz dziękuje za wszelką pomoc

1
Daniel84 napisał(a):

Witam.

A jaki twórca bynajmniej takich webowych aplikacji i portali zdradzi mi jak zostały zaprojektowane i zaprogramowane w/w platformy.

To jeśli tobie nie zdradzi to dlaczego uważasz, że nam zdradzi????

Zrozum, że po "wyglądzie" strony nie jesteś w stanie stwierdzić w czym to było pisane. Można próbować zgadywać po różnych śladach, które zostawia strona (nagłówki, adresy) ale to tylko zgadywanie. A już na pewno nie jesteś w stanie stwierdzić np. o jaką bazę danych jest oparta dana strona, jakiej technologii używa do połączenia z bazą, czy programiści korzystali z jakiegoś frameworka pozwalającego oddzielić warstwę prezentacji od logiki biznesowej.

To tak jakbyś w sklepie mięsnym pytał innego klienta czy na zapleczu to sprzedawczyni myje ręce mydłem zielonym czy czerwonym. Natomiast z punktu widzenia właściciela sklepu ma cię nie interesować jakim mydłem myje ona ręce a jedynie to, że ręce ma czyste.

0

Witam.

To wówczas proszę o informację w jakich językach programowania można napisać takie aplikacje webowe czy portale i w jakich najlepiej pisać, które podałem w poście, poniżej jeszcze raz napisze o jakie mi chodzi :

" Jest taka giełda transportowa : "Logintrans.com.pl" - gdzie został stworzony system trans ( korzysta się z takiego jak by komunikatora i umieszcza się swoje oferty itp. ) - w skład tego wchodzi między innymi komunikator - http://www.logintrans.com.pl/transport.html

Czy tworząc taką aplikację, czy osobno tworzy się sam wygląd czyli to co będzie widział użytkownik a również osobną cześć, która odpowiada za działanie właściwe aplikacji ?

0

Mozesz je napisac w czym chcesz:) Jezyk nie "robi" strony, nie ma metody makeWebsite(). Jezyk odpowiada za mechanizmy, a na wierzchu i tak musi byc html. Z tego co wyczytalem przyjelo sie ze duze projekty(typu banki) powstaja w jee lub .net a mniejsze w php/ror/python, choc nic nie stoi na przeszkodzie zebys pisal co chcesz w czym chcesz. Wszystko zalezy co potrafisz i co lubisz wiec wybor nalezy do Ciebie:) A za osobna warstwe prezentacji i dzialania aplikacji odpowiada wzorzec projektowy MVC i pewnie wiekszosc powaznych projektow z niego korzysta.

0

backend (przyslowiowe bebechy czyli logika) piszesz sobie w czym chcesz i co moze zostac hostowane. Front end - sprawa jasna - html,css,js.
Generalnie duze systemy pisze sie w .NET lub Java poniewaz sa to jezyki, ktore powstaly z mysla o systemach klasy enterprise, to jest ich zaleta.
Natomiast nikt Ci nie broni napisac tego samego w innym jezyku.

0

A ten komunikator w systemie Trans. Bo rozumiem że od strony serwera i strony webowej odpowiada za to PHP, HTML, Js , a taki komunikator z czego mógł być zrobiony lub z czego najlepiej.

0

Nie wiadomo. Mógł być nawet zostać w C napisany, jak ktoś miał taką fantazję :|
technologia rzecz drugorzędna, ważne co dokładnie chcesz zrobić.

programować aplikacje webowe ?
Co to są aplikacje webowe? Jak rozumiesz to słowo?

0

Dla mnie aplikacje webowe to takie, które działają po stronie serwera, i tam są zainstalowane, a obsługa takiej aplikacji odbywa się po przez sieć internet.

A większy problem jest w tym, iż mało jest serwerów w dobrej cenie na którym mogła by pracować aplikacja napisana w C#, Javie, ASP

0

wystarczy, że masz VPSa (którego można mieć od kilkudziesięciu złotych / mc) i możesz wgrywać co chcesz. Są też jakieś hostingi w chmurze, gdzie dokupujesz w miarę potrzeby kolejne zasoby serwerowe.

I tu pytanie, które powinieneś sobie postawić, to czy robisz to dla hobby czy chcesz na tym zarabiać albo zrobić coś poważnego, z czego będą korzystać ludzie. Twoje wypowiedzi wskazują na to, że to raczej takie hobby (nie wiesz w końcu jeszcze co i jak, tylko coś chcesz zrobić, żeby się to nazywało "aplikacją webową"). W takim razie już lepiej zainstalować Apache (albo inny program-serwer, nie wiem czy Apache obsługuje C# czy Javę) na swoim domowym komputerze i działać na localhoście, zamiast ładować kasę w zewnętrzny hosting do celów czysto edukacyjnych...

Wydaje mi się, że porywasz się z motyką na słońce, jeśli na poważnie chcesz coś stworzyć, a nie wiesz jak, nie wiesz w czym, nie wiesz po co, nie wiesz kto będzie twoim odbiorcą.

Daniel84 napisał(a):

Dla mnie aplikacje webowe to takie, które działają po stronie serwera, i tam są zainstalowane, a obsługa takiej aplikacji odbywa się po przez sieć internet.

i tu jest problem, bo pod tę definicje łapie się byla stronka w PHP, która działa po stronie serwera, a jej obsługa (chodzenie pod podstronach) odbywa się przez Internet.

Dla mnie aplikacja od strony różni się jednak czy to poziomem interakcji (a do zaawansowanej interakcji nie wystarcza "działanie po stronie serwera", bo potrzebny jest jeszcze interfejs (który najczęściej pisze się w HTML, CSS oraz w JavaScript, ale można w czymkolwiek, byle było skompilowane do tej trójcy), czy to poziomem złożoności usług (np. strona jakdojade.pl - sama wyszukuje połączenia autobusowe).

0

A więc pytanie czy takie coś ja te rzeczy które podałem czyli System Trans , i te inne które podałem da się napisać przy użyciu PHP, HTML, JS ?

A pytanie czy jest taka możliwość aby samemu z takiego zwykłego komputera zrobić serwer do obsługi języków C#, Java, i tam zainstalować domenę itp. ?

1

A więc pytanie czy takie coś ja te rzeczy które podałem czyli System Trans , i te inne które podałem da się napisać przy użyciu PHP, HTML, JS ?

ech, powrzucałbyś w google te wszystkie nazwy języków i technologii, które już tu padły w wątku, i poświęciłbyś jedno popołudnie żeby cokolwiek się o dowiedzieć o tym, i już byś wiedział w jakim języku co można mniej więcej napisać. Tak to, to jest zabawa w głuchy telefon, bo już z 5 osób ci powiedziało to samo mniej więcej.

Co do Systemu Trans, to nie wchodzi ta strona (tzn. strona wchodzi, ale nie wchodzi niby ten komunikator), więc nie wiem nawet jak to wygląda.

0

To jest panel w którym sie loguje : http://www.pomoc.trans.eu/pomoc/wp-content/uploads/zarzadzanie-kontem/jak-zarzadzac-swoim-profilem/help-swoj-profil-04.png

To je okno a po prawej takie wąskie to jest ten komunikator - http://www.logintrans.com.pl/wp-content/uploads/2012/11/okno-gieldy.jpg

Dodatkowo w opisie programu gdzie znajduje się informacja jest wymienione takie coś webkit/534++, a ta firma do stworzyła : http://rst.com.pl/trans/

I jeszcze interesuje mnie taki system ale ten dotyczy księgowości : https://wfirma.pl/vatregisters/index/sale - w oparciu o jaką technologie można takie coś napisać ?

1

ta rozmowa staje się coraz bardziej abstrakcyjna..

odpowiedz sobie na pytanie jakie chcesz wspierać platformy: Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Windows Phone?
odpowiedz na pytanie, jakie ma apka mieć możliwości (niektórych rzeczy nie zrobisz obecnie przez www i być może będziesz musiał zrobić z tego normalny program (czyli *.exe pod Windowsami), spisz te wymagania na kartce)
odpowiedz sobie na pytanie, czy ma być szybka (grafika 3D, gry) czy szybkość nie jest ważna i sekunda opóźnienia to nie tragedia (np. jakieś formularze biznesowe, czy inne tego typu rzeczy)
odpowiedz sobie na pytanie, jakie dane będą trzymane w tej aplikacji i w jaki sposób chcesz nimi zarządzać i manipulować.
pomyśl o dostępnych zasobach (czas, pieniądze i wiedza), które posiadasz.

a potem dopiero pytaj na forach internetowych. Aplikacje można robić we wszystkim.

Dodatkowo w opisie programu gdzie znajduje się informacja jest wymienione takie coś webkit/

Webkit to tylko silnik przeglądarki internetowej, który można osadzić w swoim programie.

edit: na serio nie programując wcześniej chcesz tworzyć już na wejściu aplikacje klasy enterprise, używane przez banki i firmy transportowe?
Come on, myślałem, że to poważne forum (dopiero się zarejestrowałem tu), a tu jakieś żarty sobie ktoś robi...

0

Streszczając.

Takie aplikacje napiszesz w dowolnym języku, ale widać, że Ty nie rozumiesz nawet co chcesz zrobić. Zapoznaj się z czymś takim jak stack webowy, HTML, CSS, etc. Zacznij programować w czymkolwiek, a przede wszystkim ZACZNIJ UŻYWAĆ GOOGLE. Na miłość Boską, takich wątków w internecie jest na pęczki.

Wątek zamykam, bo autor albo trolluje, albo nie ma najmniejszego zamiaru zrozumieć co się do niego mówi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1