Visual Basic baza danych

0

Witam, piszę z prośbą o pomoc. Stworzyłem rozszerzoną bazę danych w MS Access, chciałem napisać do niej program w Visual Basic'u. Program miał edytować, dodawać, zapisywać dane do bazy. Wszystko ok poza dwoma problemami, których nie rozwiązałem.

  1. Zapis danych do tabeli. Po dodaniu pól edycji rekordów do formularza w Visual Basic'u automatycznie dodaje się panel pozwalający wykonać wyżej napisane funkcje. Nie działa tylko zapis. Nie wklejam rekordów z tabel, robię to z kwerendy przez co przycisk Save jest enabled=false a po przestawieniu tej funkcji zapis i tak nie działa. Dodawanie z samych tabel nie pomogło zbytnio, zapis działał tylko na tabeli podrzędnej. Próbowałem tego kodu
Me.Validate()
Me.maszyny_ukonczoneKwerendaBindingSource.EndEdit()
Me.TableAdapterManager.UpdateAll(Me.maszynyDataSet) 

niestety nie działa.
2. Podawanie obrazków do bazy, tego jednak nawet nie zacząłem z powodu nierozwiązania problemu powyżej.

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam, Marcin.

0

Może brakuje Ci jakiś wymaganych pól, jakieś wymagane klucze obce lub tego typu rzeczy.

0

Na pewno nie, baza wyśmienicie chodzi pod Accessem, mogę dowolnie edytować rekordy w mojej kwerendzie, w programie też dopóki nie włączę zapisu, który po prostu nie działa :(

0

Skąd wiesz, że nie działa? Jak w programie odświeżysz, to widzisz dodane, czy nie?

0

Wprowadzam dane, wszystko jest ok, przewijam dane i widze to co pozmienialem. Wylaczam program, wlaczam a zmian nie ma. I sprawdzalem baze w accessie podczas edycji programem, w folderze debug, nic nie jest wprowadzane.

0

Nie masz czasem na pliku bazy danych w projekcie ustawione 'CopyToOutputDirectory' na 'CopyAllways'?
W ogóle na czas testów najlepiej bazę przenieść gdzie indziej i zmienić ConnectStringa.

0

W tym też mieszałem, ustawienie na 'Do no copy' czy 'Copy if never' nic nowego nie wnoszą.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1