Hurtowa zmiana typów zmiennych IDA

0

Witam,

Mam wrzucony program do ida pro, czy istnieje możliwość hurtowej zmiany typów zmiennych (z byte na word) ?
Bo ręczna zamiana zajmie mi wieki

0

Znalazłem jakiś pythonowy skrypt na szybką podmianę, z tym że mam problem z wykrywaniem byte, może ktoś mógłby mi pomóc:

ea = 0x00000000
end = 0x00FFFFF0

print "Making DWORDs from 0x%X - 0x%X" % (ea, end)

MakeUnknown(ea, (end-ea), DOUNK_SIMPLE)

while ea < end:
if isByte(ea) == true: // wywala blad 
    MakeWord(ea)
    ea += 4
	else:
	ea += 4
0

Jaki błąd? Może chodzi o formatowanie - w pythonie ważne są wcięcia.

0

wcięcia + True wielką literą (lub w ogóle bez == True).

0

Rzeczywiście skrypt ok, problem tkwił w true z małej litery.
Jednak owy skrypt nie rozwiązuje problemu, zatem zapytam jeszcze raz.

Mam skompilowany program w którym zmienne mają type BYTE i tym samym są ograniczone liczbowo, czy istnieje jakiś sposób aby jakoś w miarę szybko/sprawnie zmienić wszystkie zmienne z type BYTE na większy typ przykładowo WORD ?

Jest mi to bardzo potrzebne, jeśli ktoś ma gotowe rozwiązanie to mogę nawet zapłacić.

0
ziooomal napisał(a):

Jest mi to bardzo potrzebne, jeśli ktoś ma gotowe rozwiązanie to mogę nawet zapłacić.

O jakiej sumie mówimy?

0

Ciężko mi powiedzieć, nie wiem ile z tym roboty szczerze, zaproponuj sam cene.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1