Konfiguracja NetBeans do pracy z C/C++

0

A więc znalazłem stronę http://www.easykoder.vot.pl/programowanie/netbeanscpp na której pojawiła się instrukcja, jak skonfigurować NetBeans do pracy z C i C++. Wykonałem WSZYSTKO zgodnie z instrukcją - niestety, po wpisaniu podstawowego kodu:

#include <cstdio>

int main() {
    printf( "Test działania" );
    return 0;
}

W konsoli NetBeans pojawiają się nam takie oto błędy:

"/bin/make" -f nbproject/Makefile-Debug.mk QMAKE= SUBPROJECTS= .build-conf
make[1]: Entering directory `/c/Users/st/Desktop/Inne/Programowanie/5z/work1/test'
"/bin/make"  -f nbproject/Makefile-Debug.mk dist/Debug/MinGW-Windows/test.exe
make[2]: Entering directory `/c/Users/st/Desktop/Inne/Programowanie/5z/work1/test'
mkdir -p build/Debug/MinGW-Windows
make[2]: Leaving directory `/c/Users/st/Desktop/Inne/Programowanie/5z/work1/test'
make[1]: Leaving directory `/c/Users/st/Desktop/Inne/Programowanie/5z/work1/test'
make[2]: mkdir: Command not found
make[2]: *** [build/Debug/MinGW-Windows/main.o] Error 127
make[1]: *** [.build-conf] Error 2
make: *** [.build-impl] Error 2


BUILD FAILED (exit value 2, total time: 1s)

 

Z czego począwszy od tej linijki: make[2]: mkdir: Command not found cała konsola NetBeans jest czerwona.

Czy ktoś będzie potrafił zgadnąć, co netbeansowi chodzi po głowie kodzie?

0

Mi z Cygwinem działa na Windowsie 7. Nie napisałeś zresztą na jakim systemie siedzisz. Oficjalna dokumentacja jest tutaj: http://netbeans.org/community/releases/72/cpp-setup-instructions.html

0

masz wszystkie zmienne środowiskowe prawidłowo ustawione(cygwin i MinGw) oraz ściągnąłeś msys w którym znajduje się plik make?. Ustwaiłeś w opcjach kompilatora make command na plik make.exe z msys?

0

Podobny problem rozpracowany na stack overflow
http://stackoverflow.com/questions/5224381/mingw-netbeans-6-9-1-problem

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1