Dekodowanie kodu AZTEC

0

Witam,
nie wiem czy to odpowiednie miejsce na to pytanie ale spróbuję. Piszę program do obsługi warsztatu i potrzebowałbym odkodować kod Aztec z dowodu rejestracyjnego. Są tam zapisane informacje o pojeździe ale zakodowane. Póki co nie znalazłem w googlach żadnych wskazówek. Są gotowe programy do kupienia wykorzystujące ten kod ale potrzebowałbym zaimplementować to w moim systemie. Czy ktoś zna jakiś sposób na odkodowanie tego?

1

jak to nie ma?? A choćby to http://en.wikipedia.org/wiki/Aztec_Code gdzie jest opisane co i jak.

1

Skorzystaj z biblioteki http://www.dekoderaztec.pl

Bibliotekę można wykorzystać w dowolnym języku programowania. To tylko 1 funkcja, dla Delphi:

//
// glowna funkcja dekodujaca
//
// na wejsciu:
// Value - ciag znakow odczytany z czytnika kodow 2D
//
// na wyjsciu:
// Plik XML (UNICODE) z rozkodowanymi danymi z dowodu
// lub '' pusty ciag w przypadku wystapienia bledu
//
function DecodeValue(Value: WideString): WideString; stdcall; external 'AZTecDecoder.dll';

Przykład dla VBA:

Private Declare Function DecodeValueVBA Lib "AZTecDecoder.dll" (ByVal Value As String, ByRef Output As String) As Integer

Sub DLL_Test()
  Dim Value As String
  Dim Xml As String
  Dim Result As Integer
    
  Value = "gQMAANtYAAJD..."

  Result = DecodeValueVBA(Value, Xml)
  
  MsgBox (Xml)
End Sub

Czyli na wejściu dajesz zeskanowany kod AZTEC 2D w formie ciągu ASCII, a na wyjściu otrzymujesz ciąg WideString ze zrzutem XML zawierającym wszystkie dane zakodowane w kodzie.

0
Mario_Tychy80 napisał(a):

Witam,
nie wiem czy to odpowiednie miejsce na to pytanie ale spróbuję. Piszę program do obsługi warsztatu i potrzebowałbym odkodować kod Aztec z dowodu rejestracyjnego. Są tam zapisane informacje o pojeździe ale zakodowane. Póki co nie znalazłem w googlach żadnych wskazówek. Są gotowe programy do kupienia wykorzystujące ten kod ale potrzebowałbym zaimplementować to w moim systemie. Czy ktoś zna jakiś sposób na odkodowanie tego?

Polecam najnowszy wątek na ten temat:
Odkodowywanie Aztec Code 2D - Dowody Rejestracyjne, algorytm nrv2e, darmowy kod

TLDR: algorytm kodowania to NRV2E, darmowa open source implementacja jest dostępna od dawna tu: http://www.oberhumer.com/opensource/ucl/
Open source implementacja w .NET jest tutaj: https://bitbucket.org/bsoja/polish-vehicle-registration-certificate-decoder

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1