Szukam programu do warunkowego przeszukiwania plikow tekstowych

0

Poszukuje programu do przeszukiwania plikow ktorym moglbym rozwiazac ten problem, mianowicie:

Mam strukturę katalogów z plikami, w tym tekstowymi.
Potrzebuje sposobu by wybrać (lista) pliki tekstowe spelniajace te warunki np.:

pomiedzy tekstem "tekst1" a "tekst2" znajduje sie zwrot "szukanafraza"

i jednoczesnie

pomiedzy tekstem "tekst2" a "tekst3" (nie)wystepuje tekst "szukanafraza".

("tekstn" - unikalne)

Najchetniej zrobilbym to jakims programem, tak by w przyszlosci robic inne warunki.
Dopiero ucze sie c++ a potrzeba juz teraz...

0

AWK, Perl lub w ostateczności Ruby.

0

W C++ sie nie da?
Szukam programu a nie języka programowania.

0

Stawiam, że napisanie programu w Perlu (znając Perla) byłoby szybsze niż wyklikanie jakichś tam opcji w potencjalnym programie zajmującym się takimi rzeczami.

0

A nie znajac?
Gdyby babcia miała wąsy to byłaby dziadkiem.

Szukam PROGRAMU ktory by mi na to pozwolił. Wyszedlem z zalozenia, ze to problem na tyle powtarzajacy sie ,ze ktos to juz zaprogramowal i gdzies udostepnil. Szukalem w googlach, niestety nie znalazlem.

0

Szukalem w googlach, niestety nie znalazlem.

No to może jednak nikt czegoś takiego nie udostępnił? Dlaczego oczekujesz że my będziemy mieć to czego google nie ma?!

Nawet jeżeli nie jesteś specem w C++ to powinieneś być to w stanie napisać, cóż za problem...

0

W takim razie zrób to regExem, z twojego opisu wynika że się da.

https://www.google.pl/search?q=regex+file+search

To podpada pod twoją definicję programu do szukania - chociaż i tak będziesz się musiał nauczyć języka - języka wyrażeń regularnych (które służą właśnie do opisu wzorców w tekście).

1
hrupek napisał(a):

Szukam PROGRAMU ktory by mi na to pozwolił.

Interpreter perla jest programem.

Wyszedlem z zalozenia, ze to problem na tyle powtarzajacy sie ,ze ktos to juz zaprogramowal i gdzies udostepnil.

To musieli być twórcy interpretera perla.

0

@hrupek to co opisałeś to dowolny interpreter który obsługuje wyrażenia regularne. Nic lepszego nie znajdziesz ;]

0

Dzieki Tezcatlipoca, sprawdze i poczytam. Mimo wszystko bede mial blizej do celu.

Reasumujac, 5 osob sie wypowiedzialo, ale tylko jedna wniosla cos konstruktywnego do dyskusji. Gratuluje!
Czy to jakies przestepstwo albo wielki nietakt zapytac sie na tym forum o jakis program? Jakbym potrafil to sobie zaprogramowac to juz bym to sobie dawno napisal.
Jest mi to pilnie potrzebne i nie mam tyle czasu by sie nauczyc programowania. To chyba logiczne ze szukam najprostszego sposobu? Setki programow pozwalaja przeszukiwac pliki, chce sprawdzic czy ktos podpowie mi jakis bardziej zaawansowany.
somekind, samo sobie wszystko piszesz czy jednak korzystasz z gotowych programow, realizujacych przeciez o wiele trudniejsze zagadnienia jak np. arkusz kalulacyjny ?

Edit:
Dzieki Shalom, to czego szukam to takze informacja, ze byc moze po prostu nie ma takiego programu.

1

Perl jest często opisywany jako najlepszy język do obróbki tekstu, ale być może to są opinie miłośników Perla.

Nie jestem 100% pewien, ale być może problem można by rozwiązać za pomocą tandemu find i grep które to są dostępne np w (prawie?) każdej dystrybucji Linuksa, albo w Cygwinie.

0

Albo w GnuWin32.

Ewentualnie z użyciem PowerShella (od Windows 7 chyba w standardzie) i findstr (w standardzie chyba od czasów Windows XP SP2) też powinno się dać, ew. z grepem który ma nieco ładniejsze (IMO) wyszukiwanie.

Coś w tym stylu (tylko trzeba dopasować wyrażenia odpowiednio):

Get-ChildItem *.txt | Foreach-Object {
    findstr.exe /i /r "tekst1.*tekst2" $_ | Out-Null
    $r1 = $?;
    findstr.exe /i /r "tekst2.*tekst3" $_ | Out-Null
    $r2 = $?;    
    
    if ($r1 -and $r2) {
        $_
    }
}
0

Dziekuje za konstruktywne wypowiedzi :) Szczegolnie za kod do Powershella, o nim tez myslalem, szukam obecnie tutoriali. Napisze co udalo mi sie osiagnac, choc przy moim malym rozumku zajmnie mi to ladne kilka dni.

2

Napisz dlaczego z chęcią uczysz się języka programowania dla PowerShella, a nie chcesz nauczyć się języka programowania Perl? Jakieś uprzedzenia? Perl jest zwykle pierwszym wyborem, jeśli chodzi o mielenie tekstu.

0

Skad wiesz ze z checia? I ze nie chce sie nauczyc Perla? Z tego co przeczytalem o Perlu wynika, ze bedzie dobrym wyborem do pracy na plikach tekstowych, a tej roboty mam duzo. Akurat Powershell przyda mi sie do automatyzacji pewnych operacji na plikach i pewnie jeszcze do kilku innych rzeczy w windowsie.
No i chyba jest prostszy od "pelnowymiarowych" jezykow?
Z checia nauczylbym sie Perla i pewnie podejme probe, to jednak wymaga czasu i zaangazowania. Na dzis szukam najprostszych rozwiazan. Dziekuje za podpowiedzi!

Ps. Nauczylem sie tez, ze pytanie o gotowe rozwiazania na forum dla programistow jest chyba gorzej widziane niz chodzenie z golym tylkiem po miescie, no ale jeszcze wiele nie wiem o internecie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1