Wątek zablokowany 2017-07-01 15:40 przez Patryk27.

Windev, webdev, Windev mobile

1

Hej znacie może takie oprogramowanie Windev albo webdev albo windev mobile? Słyszałem, że strasznie szybko się w tym pisze a w dodatku można pisać w składniach C++, C#, Java? Ktoś to zna? Można podobno pobrać wersję WINDEV EXPRESS darmowo na stronie windev.pl

Znacie coś z tego może?

Dzięki za odpowiedzi.

1

To mi wygląda na strasznie nieudolną reklamę...

0

Jaką reklamę? Pytam bo chciałbym trochę programować, ale niestety nie mam za bardzo doświadczenia. W zasadzie w ogóle nie znam oprogramowania do programowania... może coś innego polecicie?

Link podałem bo do tego się dokopałem a połowy nie rozumiem :)

2

Strona windev.pl nie budzi zaufania - zrobiona na szybko, byle jak (nawet nie da się przejść na stronę właściciela domeny*, firmy "Shemeck", bo link jest zły), jeśli jest faktycznie wygenerowana z użyciem ich oprogramowania... to nie wróży to za dobrze, bo jest zrobiona jakby pochodziła z późnych lat 90-tych. Plus trochę błędów gramatycznych i literówek. Domena zakupiona jest miesiąc temu, więc tym bardziej mógłbym podejrzewać ten post za reklamę... a i na dobrychprogramach pojawiły się takie głosy, więc... cóż :-)

Ale środowisko jest tworzone od pewnego czasu najwyraźniej, może więc to tylko reklama polskiego dystrybutora/partnera.
Samo środowisko wygląda na dedykowane narzędzie przeznaczone do tworzenia firmowych wewnętrznych aplikacji, według poradnika jest tam ich własny język programowania WLanguage wyglądający jak skrzyżowanie Pascala z Visual Basic, kompilowane do kodu pośredniego. Środowisko może i przyjemne, z mechanizmami szybkiego łączenia się do baz danych, standardowo używa bazy "HyperFileSQL", która też jest wymysłem PC-SOFT, ale ma mechanizmy ODBC, więc można się podłączyć do innych baz danych. Z tego co zrozumiałem to jakoś dość łatwo się przenosi aplikacje z wersji desktopowej na webową.

Według Wiki wyewoluowało z narzędzia CASE w kierunku szybkiego prototypowania aplikacji opartych na danych. Czyli połączonych z bazami danych. I w sumie na takie coś wygląda. Klik, klik, klik i jest aplikacja. Kojarzy mi się z Oracle Forms trochę. Albo Visual Studio LightSwitch.

Istnieje jakieś forum "globalne" dla WinDev: http://27130.foren.mysnip.de/index.php?27130 które ma <30000 postów, co nie pokazuje popularności tego czegoś, francuskojęzyczna grupa Usenetowa ma podobną ilość postów.

Nie słyszałem wcześniej o WinDev, jeżeli nie ma absolutnej konieczności tego używania to do nauki programowania wybrałbym jednak coś popularniejszego - choćby tandem środowiska NetBeans + język Java czy też Visual Studio + C#. Ale na pewno stworzenie aplikacji będzie trudniejsze, ale będzie można ją bardziej dostosować do własnych potrzeb.

Do pewnych specyficznych zastosowań pewnie się nadaje, tak jak i używa się aplikacji pisanych np. w Accessie.

[dopisane]
Przejrzałem jeszcze stackoverflow, gdzie pytania otagowane windev da się policzyć na palcach. Jednej ręki. Parę napomknięć o tym środowisku wskazuje na standardowe problemy - może i tworzy się aplikacje 20 razy szybciej niż "normalnie", ale gdy czasami chcesz wyjść poza schemat/robić rzeczy których twórcy nie przewidzieli to jest to wielki "pain in the ass".

(*) - właściciela domeny, bo producentem oprogramowania jest firma PC-SOFT z Francji.

0

Dzięki za odpowiedzi, faktycznie może do nauki wybrać lepiej coś innego niż to. Ja zasugerowałem się namową kolegów, którzy pracują na tym i bardzo sobie chwalą za prędkość programowania i funkcje bardzo pomagające przy tworzeniu aplikacji, tak jak napisaliście, korporacyjnych. Fakt oni używają tylko WINDEV i WINDEV Mobile. Tutaj zgłosiłem post bo potrzebowałem szerszej oceny, bo po co uczyć się i robić na czymś co mi się nie przyda. Aktualnie chciałbym przygotować aplikację z bazą danych, która trochę się rozrośnie a właśnie oni mają ponoć darmową bazę danych i nieograniczoną. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi, dostałem odpowiedź na dobreprogramy, że eclipse może być ok i naza coś tam lite.

p.s. wczoraj napisałem do polskiego dystrybutora tego oprogramowania i faktycznie jest jak napisaliście, na polski rynek weszli niedawno, ale twierdzą, że dużo już firm ze względu na aplikacje korporacyjne posiada narzędzie. Wersji Express można używać bez ograniczenia jak i bazy danych HyperFile SQL czy coś takiego i niby pomagają również jak ktoś ma pytania do wersji express.

p.s.2 faktycznie na dobreprogramy też napisałem i tak samo posądzono mnie o reklamę itp. nie sądzę, że firma nie ma kasy na reklamę i stosowałaby takie środki :)

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.

0

nie sądzę, że firma nie ma kasy na reklamę i stosowałaby takie środki :)

Bo? Reklama jest bardzo droga. Firmy nie muszą się w telewizji reklamować, a na marketing mogą wydawać setki tysięcy złotych miesięcznie. Pozyskanie klienta na bardzo dużym rynku to kilkanaście złotych, w tym przypadku może dochodzić do kilkuset.

0

Może i racja Rev, nie znam się ani na marketingu ani na pozyskiwaniu klientów, ale jak już drugi raz posądzili mnie o reklamę na dobreprogramy to trochę się zdziwiłem , że ludziom chce się snuć takie teorie spiskowe. Tam nawet dostałem, że jestem producentem :). Rany mimo tego czy to dobre czy nie, chciałbym być producentem takiego oprogramowania :)

0

Drodzy koledzy, zaciekawiło mnie, że powstała w ogóle polska strona Windev, szukając różnych informacji związanych z tym oprogramowaniem wpadł mi link z tym tematem w google. Muszę powiedzieć, że ze względu na klientów z jakimi współpracuje nasza firma mamy dużą styczność z oprogramowaniem firmy PC-SOFT czyli windev i windev mobile. Z mojej strony muszę powiedzieć, że tak jak wszyscy, szczególnie z tego względu, że wcześniej prowadziłem projekty w VB i C++ byłem sceptycznie nastawiony do oprogramowania, kolorowe to itd. Dzisiaj po 6 latach pracy w środowisku windev muszę powiedzieć, że niechętnie przenoszę się do VB, w szczególności ze względu na funkcje, które w VB muszę pisać na piechotę. Nie jest problemem zaciągnięcie DLL czy .NET komponentów, więc podłączanie urządzeń z takimi bibliotekami to również żaden problem. Ze swojej strony muszę polecić. Duży plus dla wsparcia tech. z francji (polskiego nie znam) - jak czegoś brakuje i o tym się zakomunikuje to najczęściej w następnej wersji będzie to zrobione. Nie spotkałem się z tematem, którego nie dałoby się tym ugryźć.

Żeby nie było aż tak kolorowo to oczywiście są i minusy - dla mnie to brak przykładów i API firm, które wypuszczają urządzenia, co czasami zmniejsza te 10 zwiększenie prędkości:). Również obsługa starych DLL'ek nie jest na wysokim poziomie, ale dzisiaj wszyscy i tak udostępniają .NET'y więc nie jest aż tak źle. Oczywiście to język 4 czy tam 5GL więc systemu w tym nie napiszemy. No a polska stronka, no cóż...oni chyba dopiero tu zaczynają i nie wiem kto to robił czy Polacy czy Francuzi.

pozdrawiam
Mirosław S.

0

Hej, witam.
Wpadłem tutaj przez przypadek.
Pracuję z narzędziami PCSOFT od pierwszych wersji Windev, czyli praktycznie od 16-tu lat.
Po studiach informatycznych we Francji tak jakoś wpadłem w te narzędzia i do tej pory siedzę.

0

... no i dodam że chętnie pogawędzę na ten temat.
[email protected]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1