Erlang - czy ktoś w tym programuje?

1

Witam
Zastanawiam się czy ktoś programuje w tym języku. Jeśli tak to jakiego rodzaju są to projekty. Próbowałem kiedyś podjąć taki sam temat na goldenline ale niestety odezwały się tylko dwie osoby.

0

Z moich słabo potwierdzonych informacji:
Branża telekomunikacyjna przede wszystkim. Erlang ma system aktorów (aktorzy w Scali są wzorowani na tych w Erlangu), który jest przydatny przy budowaniu samoleczących się (self-healing) sieci rozproszonych.

0

A czy ktoś z tego forum tworzy cokolwiek w tym języku?
Mi udało się już napisać kilka niewielkich programów ale to są dopiero początki...

0
Wibowit napisał(a):

Branża telekomunikacyjna przede wszystkim.

Dobrze wiedzieć :)

0

Widzę, że w Polsce nie jest to dość popularny język. Kilka ofert pracy z Wrocławia, Łodzi i Krakowa. Tak poza tym cisza. Zastanawiam się w związku z tym czy warto się go uczyć? Jest ktoś na forum używający tego języka na co dzień w pracy?

2

Tak. Programuje. Na liście dyskusyjnej erlang-questions ruch jest bardzo duży. Jeżeli chodzi o Polskę, to zgłębiem Erlanga jest Kraków (jest tam polski oddział Erlang-Solutions, firmy programującej całkowicie w Erlangu różnorodne systemy). Ja osobiście jestem z Wielkopolski, i tutaj jest Erlangowa susza. Jedynym programistą Erlanga, zarabiającym na programach zrobionej w tej technologii, którego znam osobiście jestem ja. Drugi programista Erlanga wyjechał w zeszłym roku do USA ;)

0
lfrenzy napisał(a):

Widzę, że w Polsce nie jest to dość popularny język. Kilka ofert pracy z Wrocławia, Łodzi i Krakowa. Tak poza tym cisza. Zastanawiam się w związku z tym czy warto się go uczyć? Jest ktoś na forum używający tego języka na co dzień w pracy?

Jak już wspomniałem, używam Erlanga na co dzień od 3-ech lat. Mamy wdrożony system monitoringu pojazdów sieci miejskiej, w którym serwer zbierający dane jest napisany w Erlangu. Erlang używany jest do produkcji głownie systemów o charakterze serwerowym, w środowiskach mocno obciążonych dużą liczbą klienckich połączeń oraz wymagających działania bez ryzyka wyłączania na przerwy serwisowe (mam na myśli sam program) - stąd wbudowane mechanizmy odporności na nieoczekiwane awarie procesów, podmiana kodu programu w locie, transformacja struktur danych w locie itd.

W tej chwili pracujemy nad systemem złożonym z około 40-tu maszyn, połaczonych ze sobą w jeden "organizm", przetwarzających dane wizyjne. Cały szkielet komunikacyjny pomiędzy tymi węzłami napisany jest w Erlangu.

0

Erlang? Daj spokój, ten język wymarł niemal całkowicie. Obecnie nigdzie na świecie nie ma większej liczby ofert pracy w tym języku. Erlang, mimo swoich zalet, posiada też masę wad, które przesądzają o porzuceniu tej technologii. Społeczność nie istnieje, trapexit, główny (i jedyny) portal skupiający programistów Erlanga upadł jakiś czas temu, nikomu nie zależy na przywróceniu go do działania... i tak świecił pustkami. Próbowałem realizować zlecenia z pomocą tego języka, generalnie nie polecam, biblioteka standardowa była prymitywna i niedopasowana do rzeczywistości nawet w latach '90, pojedyncza spójna alternatywa nigdy nie powstała. Mnesia i inne mechanizmy składowania danych mają NADAL ograniczenie wielkości plików do 2GB, kto poważny zadowoli się takimi ograniczeniami i będzie trzebapał dziesiątki niezależnych baz żeby ledwo kilka kolumn przechować?

2
trapexit napisał(a):

Erlang? Daj spokój, ten język wymarł niemal całkowicie. Obecnie nigdzie na świecie nie ma większej liczby ofert pracy w tym języku. Erlang, mimo swoich zalet, posiada też masę wad, które przesądzają o porzuceniu tej technologii. Społeczność nie istnieje, trapexit, główny (i jedyny) portal skupiający programistów Erlanga upadł jakiś czas temu, nikomu nie zależy na przywróceniu go do działania... i tak świecił pustkami. Próbowałem realizować zlecenia z pomocą tego języka, generalnie nie polecam, biblioteka standardowa była prymitywna i niedopasowana do rzeczywistości nawet w latach '90, pojedyncza spójna alternatywa nigdy nie powstała. Mnesia i inne mechanizmy składowania danych mają NADAL ograniczenie wielkości plików do 2GB, kto poważny zadowoli się takimi ograniczeniami i będzie trzebapał dziesiątki niezależnych baz żeby ledwo kilka kolumn przechować?

http://stackoverflow.com/questions/1636455/where-is-erlang-used-and-why

Jeżeli używacie jabber'a to jest wielce prawdopodobne, że łączysz się z serwerem napisanym w Erlangu. Liczba ofert pracy jest powiązana z liczbą programistów. Liczba programistów też wpływa na liczbę ofert pracy + parę innych, waznych czynników. Tak. Jest to technologia nierozpropagowana (3-4 książki + jedna internetowa: http://http://learnyousomeerlang.com), niszowa wręcz. Nie moge powiedzieć, że Erlang wymarł, gdyż musiałby być żywotny na większą skalę w przeszłości. Wręcz przeciwnie - w ostanich latach jego popularność wzrosła, oczywiście nigdy do poziomu mainstreamu. Erlang jest regularnie wydawany (tak około co 4-ry miesiące powstają nowe wersje) - za pracą tych deweloperów ciągle kryje się Ericsson. To nie była nigdy technologia "trendy", ale wywarła wpływ na inne technologie, np. Scalę (albo biblioteka aktorów pt. Akka dla Scali i Javy).

Dyskusja programistów Erlanga zasadniczo odbywa się na grupie dyskusyjnej "erlang-questions", bardzo przyjaznej zresztą. Mnesia nigdy nie była zaprojektowana aby zastąpić RDBMS-y - stąd też wykazuje się mało inicjatywy aby jej ograniczenia plikowe usuwać - trend jest aby używać poważnych RDBMS-ów lub dokumentowych baz danych (jak CouchDB lub Riak, jeżeli chodzi o implementacje w Erlangu).

Podsumowując: patrząc na ruch na grupie dyskusyjnej, na to ile pracy się wkłada w kolejne wydania systemu nie mogę się zgodzić z terminem "wymiera". Ale jest na pewno niszowy.

0
lfrenzy napisał(a):

Witam
Zastanawiam się czy ktoś programuje w tym języku. Jeśli tak to jakiego rodzaju są to projekty. Próbowałem kiedyś podjąć taki sam temat na goldenline ale niestety odezwały się tylko dwie osoby.

Sam miałem pisać podobny temat bo od około miesiąca poznaję erlanga i jestem zafascynowany tym językiem i technologią. Chodź co prawda praca związana z erlangiem w Polsce prawie nie istnieje to i tak warto się go na uczyć, bo pisanie w nim sprawia wiele frajdy. Ogólnie jestem ciekaw czy oprócz erlang-questions istnieje jakaś polska społeczność (5-10 osób czy ile nas tam jest:D).

0

Niestety ja osobiście o żadnej innej w miarę zorganizowanej grupie nie słyszałem. A szkoda. Próbowałem kiedyś zagadać na goldenline ale niestety tam to cisza jak makiem zasiał. Może uda się nam tutaj jakąś mikro społeczność utworzyć.

0

Ogólnie jeden z największych serwisów hostujących kody źródłowe (GitHub) ma serwer git'a napisany w Erlangu. Ogólnie mi się widzi napisanie w nim jakiegoś rozproszonego systemu DB (na początek jednak pewnie będzie to prosty k-v) bo pasuje mi ten język do takich zastosowań.

2

Poznając erlanga widzę, że coraz więcej rzeczy, które używam jest napisanych w tym języku.
Widzę, że kilka osób coś w tym języku robi więc nie jest to tak całkiem martwy język tak jak pisał @trapexit .

@damian d. W jakiej firmie pracujesz, że na co dzień używasz Erlanga? Nie szukają przypadkiem początkującego programisty Erlanga? :)

1

Z dużych i popularnych projektów w Erlangu to na chwilę obecną na myśl przychodzi mi chat na Facebook'u i ichni system powiadomień.

//edit: część Express ELIXIR jest napisana w Erlangu :D

0

Odkopuje - wie ktos jak to wyglada na obecna chwile?

1

Przyznam, że mam dość korpo projektów więc zacząłem rozglądać się. Erlangiem zajmowałem się hobbystycznie przez kilka miesięcy. Mogę podzielić się subiektywnymi obserwacjami. Społeczność to głównie osoby ze sporym doświadczeniem wspierające projekty w obszarze telekomunikacji. Na platformach dla freelancerów raz po raz pojawi się jakieś zlecenie na utrzymaniówkę. Stawki przeciętne. Wątpię aby ktokolwiek startował nowy projekt w Erlangu. Większy sens ma spojrzenie w kierunku Elixira.

2
Koziołek napisał(a):

Z dużych i popularnych projektów w Erlangu to na chwilę obecną na myśl przychodzi mi chat na Facebook'u i ichni system powiadomień.

Rabbit MQ też, dość popularny software

0

Jak już wykopaliście trupa sprzed 7 lat. Jest trochę nowych projektów w Erlangu w obszarze blockchain i komunikatorów, ale na pewno nie jest to samo co Java czy inne języki bardziej popularne.

1

A wie ktoś jak wyglada sprawa z Elixirem?
Jest samodzielnym językiem i nie trzeba znać Erlanga? (wiem że wpsółdzieli bibliotekę standardową i podstawowe typy)
I jak wygląda popularność Elixira w porównaniu z Erlangiem?

1

Co do Erlanga to jeden z większych serwerów XMPP jest w nim napisany czyli ejabberd https://github.com/processone/ejabberd ;)

1

@KamilAdam:

Technicznie jest samodzielnym językiem, ale niezależenie w jakim języku na platformę BEAM (jest ich więcej, np. Gleam czy LFE) będziesz pisał, Erlang przyda się prędzej czy później. Biblioteka nie jest w pełni współdzielona, bo Elixir ma swoją, jednak można bez większego problemu wywoływać wszystkie funkcje Erlanga z poziomu Elixira (w drugą stronę w większości też, ale np. makr nie da się używać w tych językach "naprzemiennie"). Więc by zacząć pracę nie musisz znać Erlanga jako języka, ale koncepty takie jak supervisor tree się mocno przydają od samego początku. Z czasem jednak, prędzej czy później, trochę tego Erlanga się przyda, chociażby np. by zrozumieć dlaczego [7, 8, 9] == '\a\b\t' (jeden z najczęściej pojawiających się "problemów" u początkujących). Dodatkowo część bibliotek jest napisana w Erlangu i nie posiada Elixirowych wrapperów (co ma sens, bo bezsensowna jest taka dodatkowa warstwa abstrakcji), i wtedy trzeba umieć chociażby czytać Erlangową dokumentację, która mimo iż jest naprawdę dobra, to wizualnie trochę trąci myszką (może się to zmieni w nowszych wersjach Erlanga jak EEP 48 będzie szerzej używany).

Co do popularności, to na pewno Elixir jest bardziej "na językach" niż Erlang, przez co w "przestrzeni publicznej" będzie go więcej. Ofert pracy jest też całkiem sporo (na ElixirForum, na agregatorach nie za bardzo jest na co patrzeć) i zapewne więcej niż w Erlangu, a przynajmniej "publicznie". Ogólnie środowisko jest dość skupione wokół wewnętrznych kanałów, ale nie jest w żaden sposób zamknięte na nowych, po prostu zamiast SO mamy wewnętrzne forum, Slacka (technicznie ja jestem na 3 - Elixir, Erlang, oraz Erlang Ecosystem Foundation) oraz Discorda.

Z dużych firm używających Erlanga:

  • bet365
  • WhatsApp
  • Cisco
  • Klarna
  • Ericsson (oczywiście)

Z dużych firm używających Elixira:

  • PepsiCo
  • Discord
  • Adobe
  • Bleacher Report
  • nawet jakąś ofertę w Apple widziałem

Jak ktoś ma jakieś konkretniejsze pytania, to dajcie znać tutaj albo na Discordzie i mogę coś poopowiadać, pomóc, etc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1