Komunikacja strony z programem napisanym w C++

0

Da się w jakiś sposób na stronie internetowej wstawić javaskrypt który otworzył by socket tak żeby strona mogła komunikować się z programem napisanym w c++ korzystającym z socketów?

0

Nie da się. Musisz wykorzystać dodatkową warstwę pośredniczącą, z którą będzie się komunikował client-side (np. poprzez ajax / websockets, który wbrew nazwie nie jest implementacją socketów tcp ;)).

0

Da się i to całkiem prosto, przez window.external. Jeżeli hostujesz MSIE, to w swojej klasie IDocHostUIHandler implementujesz metodę GetExternal, która powinna zwrócić kompletnie zaimplementowaną klasę IDispatch razem z typelib'em, który opisuje dodatkowe metody i zmienne. Jeżeli używasz gotowca CWebPage.c, to tam od razu masz dostęp do metody GetExternal, tylko dodajesz jedną klasę.

0

Na razie stronę hostuje w darmowym serwisie okrojonym ze wszystkiego.

Jak napisałem niezrozumiale/moja metoda jest nie do zrealizowania to pomóżcie mi rozwiązać taki problem:
Program pracuje na moim komputerze i co jakiś czas generuje wyniki które chciałbym żeby wyświetlały się na stronie.

Myślę że jak bym to na tomcacie postawił to by z socketami nie było kłopotu - jestem jeszcze zielon i tak mi się przynajmniej wydaje że to zadziała, mimo to wolał bym rozwiązanie z javascriptem bo na razie tym się zajmuję.

A co do darmowego hostowania to ponoć googlecode udostępnia server JEE wie ktoś jak to działa w praktyce?

0

E, to nie musisz mieć socketów - na stronie potrzebujesz jakiegoś skryptu, który będzie odbierał dane wysyłane przez program, a program musi tylko wysłać do serwera odpowiednie żądanie HTTP. Do obsługi wystarczy PHP czy inne CGI. Jeśli nie ma tego ani tego - twój program może od biedy nawet wysyłać dane na serwer FTP ze stroną i aktualizować w ten sposób stronę.

0

hmm to może za pomocą programu zapisuj to do DB a później AJAX'em to odczytuj?

0

Rozwiązanie z żądaniami http mi podpasowało... gdzie mógłbym znaleźć rozpiskę (pobieżnie znam tylko żądanie http GET - bylo w kursie o socketach ale nie udało mi się znaleźć dokumentacji).

0

RFC 2616: HTTP 1.1
http://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc2616.html

Albo poszukaj jakichś gotowych mechanizmów do tego, np. curl.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1