dlaczego procesor jednordzeniowy jest szybszy od dwu rdzeniowego?

0

No właśnie - kolega dostał ostatnio takie pytanie na zajęciach (gdzieś w maju), i wyłożył się na nim, a mgr który prowadził zajęcia, powiedział, że nie da mu zal z lab. (Za nie odpowiedzenie na to jedno pytanie, podczas gdy tak naprawdę na zajęciach robił wszystko).

Problem w tym, że tak naprawdę nie znaleźliśmy odp. na postawione przez wykładowcę pytanie. Jest ktoś w stanie jakoś to wyjaśnić?

0

Zdefiniuj co znaczy "szybszy"? Chodzi o wyższe taktowanie? Czy o jakieś konkretne obliczenia?

0

Cóż to za bezsens? Nie podał żadnych szczegółów, a żąda wyjaśnień? Co mi się wydaje, że nie przedstawiłeś całej opisanej przez ćwiczeniowca sytuacji.

0

Bo aplikacja nie umiała wykorzystać 2 rdzeni?

0

Psorek może być starej daty i mieć swój jedyny poprawny pogląd na świat :)
Może chodziło mu o wypadek gdy porównuje się np 1x2ghz do 2x1ghz, co według niektórych daje takie samo taktowanie :p

0

Kolega słusznie zauważył, chociaż to mgr, ma ok 60 lat (czyli jest starej daty :/). Sytuację przedstawiłem dokładnie i pytanie także. W momencie, gdy kolega próbował się dowiedzieć czegoś więcej, powtórzył to samo pytanie jeszcze raz, z ironicznym uśmieszkiem, nie podając żadnych szczegółów. Także nie wiem, o co mogło mu tak naprawdę chodzić.

0

Jaka to uczelnia?

0

Stawiam, że publiczna :)

0

Kolega zgadł, publiczna ;/

1

A może chodziło odpowiedź "to zależy"

0

Gdybyście chodzili na wykłady to może byście byli w stanie podać tą jedyną właściwą odpowiedź :p

0

Ale to były zajęcia z podstaw Pythona, a pytanie było od czapy, przy omawianiu modułu do wysyłania emaili w Pythonie, więc bez związku z ćwiczeniami.. po prostu chciał kolegę mojego udupić :/ ale jeśli zada takie pytanie na poprawce, jak można się do tego przygotować? Jak Wy byście na to odpowiedzieli? Bo szczerze mówiąc, to mi nic konkretnego nie przychodzi do głowy

0

Na twoim miejscu bym się po prostu zapytał o odpowiedź, jeśli nie tego to innego ćwiczeniowca czy wykładowcy.

1

przy jednakowym taktowaniu obu procków dla pracującego na komputerze jednego jedynego wątku widzę takie możliwe powody:

  • wątek trafia raz na jeden, raz na drugi rdzeń, przez co
    • cache L1 musi być osobno załadowany dla każdego rdzenia;
    • spekulacyjne wykonywanie kodu będzie mniej skuteczne (naciągane);
  • wielordzeniowy procesor musi w pewnym stopniu synchronizować działanie rdzeni (dostęp do współdzielonych przez rdzenie zasobów, np. L2 i L3, FPU);
  • więcej rdzeni w tej samej technologii oznacza dłuższe ścieżki, a to wprowadza pewne ograniczenia na maksymalną częstotliwość taktowania;

dla jednowątkowego programu pracującego jako jeden wątek z wielu:

  • pamięć cache jest wymiatana przez kod/dane innych wątków;
  • inny wątek może używać współdzielonych zasobów żądanych przez nasz wątek;

mogę znaleźć też tyle samo powodów, dla których wielordzeniowy procesor będzie szybszy od jednordzeniowego. generalnie jeśli gościu ma 60 lat i pracując na uczelni mając tylko tytuł magistra, to może odreagowywać na studentach swoje niespełnione ambicje. to pytanie z cyklu tych, na które każda odpowiedź wyrażona odpowiednio przekonującym tonem będzie dobra, ba! będzie można jej bronić do upadłego, a to dlatego, że pytanie tego typu jest zbyt ogólne. dwa jednordzeniowe procesory taktowane taką samą częstotliwością mogą pracować z różną wydajnością (np. FPU AMD i Intela), a co dopiero dwie zupełnie różne architektury, jedna procesora serwerowego, druga "mobilnego" (np. Atom), taktowane różnymi częstotliwościami, współpracujące z różnymi pamięciami itepe.

0

Moze kolega nie byl autorem programu z ktorego odpowiadal i prowadzacy uznal, ze go udupi(za kare)?

0
pytanie napisał(a)

Ale to były zajęcia z podstaw Pythona

W takim razie pytanie zapewne padło w kontekście Pythona (konkretnie CPythona), nie procesora, http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Interpreter_Lock, http://wiki.python.org/moin/GlobalInterpreterLock.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1