Wyrażenia regularne - Tablica 1 wymiarowa na tablice 2 wymiarowa

0

Witam kiedyś napisałem w delphi edytor którym wygenerowałem spora ilość danych:

sx[1]:=2; sy[1]:=2;
sx[2]:=3; sy[2]:=2;
sx[3]:=3; sy[3]:=3;
sx[4]:=3; sy[4]:=4;
sx[5]:=4; sy[5]:=4;
sx[6]:=5; sy[6]:=4;
sx[7]:=5; sy[7]:=3;

tych danych jest sporo kilka tysięcy linii a chce użyć tych samych informacji w takiej postaci:

sXY[1][1]=2; sXY[1][2]=2;
sXY[2][1]=3; sXY[2][2]=2;
sXY[3][1]=3; sXY[3][2]=6;
sXY[4][1]=3; sXY[4][2]=4;
sXY[5][1]=4; sXY[5][2]=4;
sXY[6][1]=5; sXY[6][2]=4;
sXY[7][1]=5; sXY[7][2]=3;

I za bardzo nie wiem jak za to sie zabrać udało mi się przerobić kod do takiej postaci:

sXY[1][1]=2; sXY[1][1]=2;
sXY[2][1]=3; sXY[2][1]=2;
sXY[3][1]=3; sXY[3][1]=6;
sXY[4][1]=3; sXY[4][1]=4;
sXY[5][1]=4; sXY[5][1]=4;
sXY[6][1]=5; sXY[6][1]=4;
sXY[7][1]=5; sXY[7][1]=3;

i tu nie wiem jak to przerobić znajduje i kolumnę X i kolumnę Y w zasadzie kolumna Y kończy się enterem ale szukając całego wyrażenia

[1]=\d;$

i je przerabiając stracę dane jest jakiś edytor albo jakas metoda by tą liczbę zachować?

Notepad2 chyba sobie nie radzi z tym

0
$text = '
sx[1]:=2; sy[1]:=2;
sx[2]:=3; sy[2]:=2;
';
    $wzorzec = '{sy\[(.*?)\]:=(.*?);}';
    $zamiana ='sXY[$1][2]=$2;';
    $nowyText = preg_replace($wzorzec, $zamiana, $text);

echo "nowyA -> ".$nowyText;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1