UML Reverse engineering, class diagram - netbeans

0

Witam

Czy istnieje jakiś program(oprócz StarUML i najlepiej bezpłatny), który potrafi wykonać reverse engineering(chcę diagram klas) na projekcie Java EE(zrobiony w NetBeansie 6.9)?

0

Stare wersje NetBeansa miały wtyczkę do UMLa, dawno nie rozwijana i niedawno przekazana do społeczności NetBeans.

Spróbuj zainstalować najnowszą wersję developerską z: http://bits.netbeans.org/download/trunk/nightly/latest/ , a potem dodać do Update Center: http://deadlock.netbeans.org/hudson/job/nbms-and-javadoc/lastStableBuild/artifact/nbbuild/nbms/updates.xml.gz

Dostaniesz pokaźną listę pluginów, bawiłem się tym niedawno i była wtyczka która analizowała zależności między klasami. Nie był to pełen UML raczej, ale wszystkie zależności typu Klasa A ma pole typu Klasa B były pokazane.

0

Odpada. Po próbuje ze starymi wersjami NetBeansa w takim razie.

Jakieś inne pomysły w zanadrzu?

0

argouml?

0
pan napisał(a)

argouml?

Robiłeś reverse engineering w ArgoUML? Zainstalowałem przed chwilą ostatnią stabilną wersję, ale nie mogę znaleźć gdzie się to konkretnie robi(reverse engineering).

Jakieś inne programy/pomysły?

PS Próbowałem w StarUML przed chwilą ale wysypał błędami.

0

Enterprise Architect?

0
somekind napisał(a)

Enterprise Architect?

No on jest płatny, więc odpada. Nie chce mi się bawić w gierkę, że biorę demo i mam np 1h na zrobienie roboty albo 30 dni.
Później się okazuje po zainstalowaniu że wszystko działa oprócz "tej jednej potrzebnej funkcji" i po kliknięciu zostaje zaprowadzony na stronę napakowaną na maksa marketingiem i wielkim banner Kup mnie za TYLKO 999.99$. itd itd

Dobra do rzeczy. ArgoUML ma opcję reverse engineering (import from sources) i całkiem dobrze ona działa ale przy wygenerowaniu wykresów nie ma narysowanych zależności.

Spróbowałem Netbeansa w wersji 6.7. Wszystko działa, zaimportowałem projekt utworzony w 6.9.
Dodałem wtyczkę UML(Tools -> plugins). Restart i mogę tworzyć projekty UML.
Następnie biorę Reverse Engineered Java Platform-Model. Robisz class diagram przeciągasz z lewego boku klasy i masz fajnie wszystkie zależności i relacje.
Bajka. Co prawda było problemy(np nie widział servera ale co mnie to obchodzi? ja tylko robię diagram i zmykam..., dobrze zrobić kopię projektu BTW, tak na wszelki wypadek jak by coś się miało zepsuć)
Szkoda że tego już nie rozwijają...

0
mkoval33 napisał(a)
somekind napisał(a)

Enterprise Architect?

No on jest płatny, więc odpada. Nie chce mi się bawić w gierkę, że biorę demo i mam np 1h na zrobienie roboty albo 30 dni.
Później się okazuje po zainstalowaniu że wszystko działa oprócz "tej jednej potrzebnej funkcji" i po kliknięciu zostaje zaprowadzony na stronę napakowaną na maksa marketingiem i wielkim banner Kup mnie za TYLKO 999.99$. itd itd

Nie przesadzaj, masz do dyspozycji w pełni funkcjonalny 30dniowy trial. Cenę też zawyżyłeś z 5 razy, a i strona raczej schludna jest. ;P

Grunt, że Ci się udało. :)

0

Na marginesie.
Jest wtyczka UML do 6.9. Tylko trzeba ją pobrać stąd: http://netbeans.org/downloads/zip.html (netbeans-6.9.1-201008030030-ml-uml.zip)

Wrzucasz do folderu netbeansa w katalogu użytkownika i powinno wykryć, jeśli tego nie zrobi, to wyłączyć i włączyć jakiś inny plugin wtedy wykryje.
Niestety działa dobrze tylko tworzenie UML samemu, z reverse są problemy, przynajmniej u mnie.

0
postronny napisał(a)

Na marginesie.
Jest wtyczka UML do 6.9. Tylko trzeba ją pobrać stąd: http://netbeans.org/downloads/zip.html (netbeans-6.9.1-201008030030-ml-uml.zip)

Wrzucasz do folderu netbeansa w katalogu użytkownika i powinno wykryć, jeśli tego nie zrobi, to wyłączyć i włączyć jakiś inny plugin wtedy wykryje.
Niestety działa dobrze tylko tworzenie UML samemu, z reverse są problemy, przynajmniej u mnie.

Próbowałem ten sposób wcześniej ale nie napisałem o tym. Jak napisałeś wszystko jest ok poza reverse engineering z klas. Niby generuje ale jak otwieram klikając np na ikonkę Model to nic nie otwiera.
Przy takiej ilości klas i metod co mam, ręczne generowania zajęło by mi z 3 dni, a nie mam na to czasu!

W takiej sytuacji NetBeans uzyskuje miano zwykłego programu UML bez możliwości reverse engineering. Czyli wypada cienko, bo np ArgoUML radzi sobie z reverse engineering bardzo dobrze, nie zaznacza jedynie zależności/relacji.

PS Przed chwilą pobawiłem się edycją NetBeans nightly z podaną wtyczką. Generuje wszystko ok, bez błedów, nie da się otworzyć jedynie nic, ale zrobisz wałek... i wygląda na to że działa.
Wystarczy utworzyć nowy pusty obiekt w elemencie którym chcesz otworzyć a otworzenie stanie się możliwe. Jak się uzyska wszystkie elementy to wrzucasz je na diagram klas i rysowane są zależności.
W sumie... sukces... ale połowiczny. ;-P

0

No i w sumie jakie rozwiązanie polecasz, bo też bym chciał zreversować projekt w Javie?

0
donki7 napisał(a)

No i w sumie jakie rozwiązanie polecasz, bo też bym chciał zreversować projekt w Javie?

Sciagnij NetBeans Nightly, jest bardzo wygodne.
Jak będzie ten bug to zastosuj ten wałek co wcześniej opisywałem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1