[VB] Błąd przy zwykłym dodawaniu

0

Mam problem w Visual Basicu. Gdy próbuję dodać do siebie wartość z dwóch TextBoxów, pojawia mi się błąd:
Operator '+' is not defined for types 'System.Windows.Forms.TextBox' and 'System.Windows.Forms.TextBox'..
W czym jest problem?

Miejsce występowania błędu:

Private Sub Button3_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button3.Click
		MsgBox(Textbox1+Textbox2)
	End Sub

0

Dodajesz do siebie textboxy? Może okna albo przyciski też próbujesz dodawać?

Poprawnie (dodajemy tekst z textboxów)

MsgBox(Textbox1.Text+Textbox2.Text)

Btw. Temat o visual basicu powinien pójść raczej do działu C# i .NET (jako .net właśnie)

0

Heh, na innym forum o programowaniu, odpowiedziano mi dokładnie tak samo.

  1. To co dałeś łączy wartości tekstowe. Mi chodzi o dodawaniu arytmetycznym.
  2. Korzystałem z jakiegoś dziwnego kursu VB. Taka instrukcja dodała kolesiowi wartości liczbowe z textboxów.
0

Heh, na innym forum o programowaniu, odpowiedziano mi dokładnie tak samo.

Tak to jest jak się nie sprecyzuje własnych myśli ;)

Według jakiegoś artykułu znalezionego w google zrobisz to przez val(str) i str(int).

Czyli

MsgBox(str(val(Textbox1.Text)+val(Textbox2.Text)))

Napisz czy działa, bo nie piszę w Visual Basicu tylko opartym na tej samej platformie C# więc mogłem się pomylić.

  1. Korzystałem z jakiegoś dziwnego kursu VB. Taka instrukcja dodała kolesiowi wartości liczbowe z textboxów.

Niemożliwe. Kurs jest zły, możesz przesłać autorowi naganę że nie sprawdził kodu przed wstawieniem :)

0

Dziękuję. Działa jak należy! Temat do zamknięcia.

0

@msm napisał

Poprawnie (dodajemy tekst z textboxów)
MsgBox(Textbox1.Text+Textbox2.Text)

raczej tak

MsgBox(Textbox1.Text & Textbox2.Text)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1