Qmake moduł z paczki QT kompilacja

0

Witam mam sadze nie trywialny problem przez odchudzic biblioteke QT->QTCORE

Moj program kozysta z nastepujacych headerow QT tj. Qthread, Qmutex,Qiodevice, Qfile ktore includuja inne headery. Czyli problem sie sprowadza do stworzenia bibliotego QTCore ktora zawiera tylko pliki potrzebne przez moj prog.

Z tej strony mozna sciagnac źródła paczki QT http://qt.nokia.com/downloads/embedded-linux-cpp.
Potrzebuje jakis program ktory wyciagnie mi z tej paczki zrodla ktore sa niezbędne do dzialania mojej aplikacji.

Moze ktos obeznany w qmake potrafi to jakos sprytnie wylaczyc aby kombliowalo chociaz /src/corelib ?
Rozumiem ze pozniej bedzie problem z odpowiednia kompilacja tych plikow

Zna ktos rozwiazanie ?

0

Skompiluj sobie tak by linkowało się statycznie. Ale jak tu ktoś już kiedyś gdzieś pisał (nie wiem po co ci nowy temat) skoro to jest Qt for Embedded Linux to biblioteki powinny być w ten telefon wbudowane.

0

Jak juz wczesniej pisalem :) qt.nokia to nie tylko biblioteki dla telefonow. Nazwa widac niektorych myli (QT zostalo wykupione przez nokie). Docelowo potrzebuje bilioteki qt w systemie qnx architectura x86.
Nie jest to telefon podkreslam jeszcze raz i nie ma tak QT. Podkreslam ze niechce calej biblioteki a jej maly podzbior Qtcore:)

Teraz juz jasne ze to nie telefon:)

Moze ktos z znajomoscia qmake podpowie jak wylaczyc niektore modyly aby se nie komilowaly i jak sprawdzic czy qtcore nie kozysta z innych bibiliotek no QTGui bo jesli tak to wszytsko traci sens?

A z tym linkowaniem, chce przechowywac te biblioteke na svn razem z moim projektem i jakos zautomatylizowa system kompilacji tzn niechce wrzucac calych zrodel qt na svn.

0

Ale że po co? Jak ktoś będzie chciał sobie skompilować to sobie zainstaluje, a jak chcesz z kimś współpracować to nie ma to sensu bo się okaże, że potrzebujecie jeszcze jakiejś biblioteki i wszystko pójdzie w pizdu bo będziesz musiał wszystko na repo zmieniać.

0

Biblioteka Qt zostanie zamrozona i pozniej zosanie nie zmieniana. A caly proces instalacji musi byc z automatu tzn instalij aplikacja kompiluje i instaluje lib. Po zatym nie moge sobie zainstalwoac calej qt bo srodowisko musi byc bardzo lekkie

0
odzik napisał(a)

Moze ktos z znajomoscia qmake podpowie jak wylaczyc niektore modyly aby se nie komilowaly i jak sprawdzic czy qtcore nie kozysta z innych bibiliotek no QTGui bo jesli tak to wszytsko traci sens?

http://doc.trolltech.com/4.1/qmake-project-files.html#declaring-qt-libraries. QtCore nie korzysta z QtGui. Każdy moduł jest independent względem pozostałych.
W tym drugim temacie w dziale C++ tak sformułowałeś swój problem, że nie ma gościa z pałką teleskopową we wsi.

0
Bury pajac napisał(a)

Każdy moduł jest independent względem pozostałych.

*z wyjątkiem QtCore, który z nazwy jest cześcią wspólną.

0

Widze ze lansujesz znajomoscia ang. Widac ze juz polskich wyrazow nie znasz , a szkoda bo polski to piekny jezyk. To wkoncu GtCore jest Independent czy nie ..... to ty chyba po tej wiosce z teleskopem chodzisz

0
zajac złoty napisał(a)

Widze ze lansujesz znajomoscia ang. Widac ze juz polskich wyrazow nie znasz , a szkoda bo polski to piekny jezyk.

Linux mnie tak skrzywdził, nie wszystko jest w nim total po polskiemu i potem mam takie wrącenia jak w jednym z wypracowań z Języka polskiego z "Krzyżaków" Sienkiewicza (zachodziłem w głowę dlaczego mi nauczycielka podkreśliła na czerwono knightów).

zajac złoty napisał(a)

To wkoncu GtCore jest Independent czy nie .....

QtCore jest niezależny od pozostałych modułów. QtGui to jego nadbudówka i też jest wymagana w niektórych. Tutaj przesadziłem i za dużo powiedziałem. Z tym się zgodzę.

zajac złoty napisał(a)

to ty chyba po tej wiosce z teleskopem chodzisz

Nie z teleskopem, ale z pałką teleskopową, wyraźnie napisane i po polskiemu. Chodzę i biję ludzi do nieprzytomności.

A ty aby nie piotruś?

0

Kompilacja samego modulu to nie problem
Wystarczy wykonac
1)./configure
2) sub-corelib-qmake-all
3) sub-corelib-make_all

Jednak to nie rozwiazuje mojego problemu......
podczas wykonania operacji 2) generowane sa przez qmake tak zwane pliki posrednie, znajdujace sie one katalogu .moc .
Z tego co doczytalem to zaleza one od wykonanej uprzednio komendy configure (dla kazdej klatformy gernując innwgo maka)

ps. rowniez w zaleznosci od opcji configure generowany jest inny plik src/corelib/global/qconfig.h ... jak to poustawiac i stworzyc uniweralnego maka:P

Mozna napiac jakis skrypcik ktory ktory po #include wyciagnie rekurencyjnie hedery i cpp z katalogu src zachujac domyslna hierarchie katalogów. Jednak jak rozwiazac problem ustawiania odpowiednich zmiennych odawanych w czasie kompilacji w zaleznosci od platformy to jest jak dla mnie zbyt zamieszane (uprzednio ustawianych za pomoca skryptu configure), a niechce tracic na to zbyt wiele czasu. Dlatego postuje by byc moze ktos podsunie mi jakies proste rozwiazanie,,

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1