cmd.exe unicode?

0

Czy da sie zmusic konsole do wyswietlania znakow w unicode?
Czyli wysylam do konsoli (WriteConsoleOutput) jakies dane, i ona nie traktuje te dane jako utf16?

Nie chodzi mi tu o pipe, tylko o konsole jako konsole, nie stdout.

0

Raczej nie.
Tzn wszystko można, ale to już coś poza zwykłym Ustawienia->Kodowanie->Unicode albo coś w ten deseń...

0

Konsola dziala domyslnie w ansi mode. Jak uzyje na niej WriteFile - dane leca w ansi.
Chce zeby przy uzyciu WriteFile dane byly traktowane jako unicode.

Pewnie WriteFile wykonuje WriteConsoleA zamiast WriteConsoleW. Da sie to zmienic? Nie wydaje mi sie ze jest jakas funkcja ktora pobiera typ konsoli, GetFileType pobiera tylko typ handla by uzyc pozniej odpowiedniej funkcji. Wiec jak handle = konsola, uzyte jest WriteConsoleA().
Czy zmiana strony kodowej w czyms pomoze? Czy sa one tylko dla ascii > 0x7F, a output unicode jest 'not supported'? Moze to nie dotyczy samej konsole, a funkcji WriteFile(), ktora nie zna typu konsoli na ktora pisze.

0

Słuchaj lpt1 vel h3x, gówniarzu-abuserze, na MSDN-ie to zachowanie jest opisane, jak praktycznie każdy Twój problem, z którym po forach dyskusyjnych latasz. Pomijając, że większość prób ataków na 4p jest Twojego autorstwa to nie widzę powodu pomagania leniowi, nawet linka nie dostaniesz.

0
lpt1 napisał(a)

Czy da sie zmusic konsole do wyswietlania znakow w unicode?

tak, używaj WriteConsoleW a nie WriteFile.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1