[JScript] dynamiczny zegar

0

Witam
W jaki sposób można napisać skrypt, który będzie wyświetlał dymnamiczny zegar(akutalizowany co 1 sekundę), jednak cały problem w tym, ze zegar ma być wyświeltany w linii komend.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki

0

A używasz przeglądarki w linii komend z obsługą JavaScriptu? :D

[dobry prima aprilis!]

0

Ha, ha. IMO JavaScript nie jest najlepszym językiem do czegoś takiego. Chłopie, tu potrzebujesz PORZĄDNEGO języka i mega niezawodności -- żaden zbugowany skrypcik nie będzie przecież psuł TWOJEJ konsoli!

Polecam więc napisać to w HAL/S -- języku, w którym pisany jest software promów kosmicznych. W ogóle najwygodniej byłoby chyba zainstalować sobie na kompie emulator promu kosmicznego. Troszkę z tym zachodu, ale myślę, że warto. Na promach na pewno mają zegary, a dzięki emulatorowi mógłbyś wprost wziąć ich kod i wyświetlać PORZĄDNY zegar w swojej konsoli.

;-)

0

Ha ha, bardzo uśmiałem się przy Waszych odpowiedziach, do prawdy żenujące, pisząc tutaj miałem nadzieję na otrzymanie konkretnej wskazówki, a nie wyśmiewania się. Nie był to żart na prima aprilis, ani nic w tym rodzaju.
Mam do napisania taki program w tym języku, który będzie wyświetlał czas w linii komend i może wydawać Wam się to nie potrzebne czy zbędnę, ale muszę zrobić coś takiego i już. Pomoże ktoś?

0

moze narysujesz to o co Ci chodzi? ;)

0

user image

0

Nie da się tego zrobić, aczkolwiek ...
Jakbyś napisał skrypt JS, który by ajaxowo przesyłał dane do skryptu php/asp, który to z kolei wywoływał by odpowiedni program exe symulujący linię komend :P
Ale nie w ten sposób co Ty chcesz.

Najłatwiej będzie wykonać to co wymieniłem jako ostatnie - program exe symulujący windowsowe cmd, w języku np. C/C++, ale wtedy ten program nazwywałby się zegar.exe, a nie zegar.js.

0

Siedzę już nad tym 3 dzień ale nic sensownego nie przychodzi mi do głowy, nigdzie w niecie nie mogę znaleźć samego sposobu jak można byłoby to zrobić, dokładnie zadanie brzmi:

Wyświetlaj (JScript) w linii komend (aktualizowany co 1 sek.) zegar.
Podpowiedź: próbowałem czyszczenia ekranu, ale udało mi się ze znakiem nowej linii w VBS.
0

JScript != Javascript. Temat wątku wprowadza w błąd, więc nie dziw się odpowiedziom.

0

Temat wątku jest całkowicie poprawny, a to że Marooned i bswierczynski zrobili epic faila to tylko ich wina.

0

@hck:
Może nie CAŁKOWICIE poprawny, tzn. nie był, bo teraz już jest w nim "JScript" (a więc prawidłowo). Z tym failem jednak 100% racji. Byłem przekonany, że to dowcip z okazji 1 kwietnia. To zdecydowanie najlepszy mój primaaprillisowy fail w tym roku, nawet jeśli autor tematu świadomie mi go nie zaserwował.

0

hck, obecnie temat jest inny, niż w momencie, kiedy odpisywałem. Oryginalnie pytanie było o JavaScript, stąd moja reakcja.

0

Faktycznie źle przeczytałem polecenie i przez to trochę wprowadziłem w błąd. Jednak nie zmienia to faktu, ze dalej nie za bardzo wiem jak to napisać, żeby zegar aktualizował się co sekundę.

0

@Crazy125:
A potrafisz wypisać 2x zegar w tym samym miejscu, w rogu ekranu? Pokaż kod, który to robi, to może Ci będziemy w stanie coś podpowiedzieć. Szkopuł w tym, że pisanie w JScripcie pod konsolą jest... mało popularne. Ja znam JavaScript bardzo dobrze (tyle że ten "przeglądarkowy"), a JScript jest do niego bardzo podobny. Jak pokażesz kod to może coś Ci będę mógł podpowiedzieć. Tak to nie chce mi się nawet czytać o tym jak wykonać JScript w konsoli, bo jest mi to zupełnie niepotrzebne.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1