Wyciąganie informacji z plików wideo (avi/mpg/mkv/rm/mov)

0

Witam.

Tworzę sobie program do katalogowanie filmów i chciałbym, żeby przy dodawaniu wskazać plik filmu, a odpowiedni skrypt żeby wyciągnął z niego potrzebne informacje, tj. rozmiar, rozdzielczość, ilość FPS, video i audio bitrate, itp.

I tutaj właśnie zaczynają się schody. Żaden z języków które znam (PHP, HTML, CSS, JS, AJAX) nie ma możliwości, żeby takie informacje wyciągnąć. Dlatego też zainteresowałem się javą (<ort>na razie </ort>jeszcze nie znam tego języka, ale podobno szybko się uczę ). Widziałem już w jakimś serwisie z napisami takie coś, napisane w właśnie w javie. Czy ktoś z Was widział może taki gotowy skrypt, a jeżeli nie, to prosiłbym o jakieś rady, jak coś takiego napisać, gdyż jak już wcześniej wspomniałem, jeszcze nie znam javy, ale właśnie zaczynam się jej uczyć :d

Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam.

0

ajax i css to nie języki. skrypty to nie w javie.
nie wiem, czy java to dobry pomysł, będziesz do tego potrzebował zewnętrznych kodeków, a nie wiem na ile java je wspiera.

0

natywnie to nawet mp3 nie wspiera, za to jest mnóstwo bibliotek :)

0

w php nie ma wbudowane ale jest tysiace skryptow do tego

np.

http://www.getid3.org/demo/

0

Java ma biblioteki, JavaFX częściowo wspiera tego typu informacje. Poszukaj też skryptów w innych językach. Dużo ich jest.

0

Nie okresliles jasno w czym tworzysz ten program, skoro javy nie znasz to nie tworzysz :)...
dla mnie program do katalogowania filmow to sie kojarzy z exekiem :) jakich pelno w sieci, chociaz powiem ci ze od zera w byle czym bys nie pisal to nie wyciagniesz latwo info , za to gotowych bibliotek jest od groma :)

0

e, dlaczego PHP nie ma takiej mozliwosci? Oczywiscie ze ma, tyle ze jesli nie ma gotowych bibliotek byloby nieco wiecej pisania ;) Poczytaj opisy formatów ktore wymieniles, zapoznaj sie z nagłówkami. Dane ktorych potrzebujesz zazwyczaj znajduja sie na poczatku pliku (przyklad: mp3 [ID3 Tag], swf, bmp)

0
Coldpeer napisał(a)

Dane ktorych potrzebujesz zazwyczaj znajduja sie na poczatku pliku (przyklad: mp3 [ID3 Tag], ...)

a nie na końcu? :>

0
tomkiewicz napisał(a)
Coldpeer napisał(a)

Dane ktorych potrzebujesz zazwyczaj znajduja sie na poczatku pliku (przyklad: mp3 [ID3 Tag], ...)

a nie na końcu? :>

w v1 na początku, w v2 na końcu

0
reg4daewooS napisał(a)

w v1 na początku, w v2 na końcu

jesteś pewien? sprawdziłeś? :>

ja właśnie zajrzałem do jakiejś mp3 z tagiem id3 - rzeczywiście na początku pliku są jakieś informacje. Nie jest to jednak (przynajmniej według formatu podawanego przez wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/ID3) tag id3v1, który to jest na końcu (ostatnie 128 bajtów). Co to w takim razie jest?

0

To jest ID3v2, powołując się na stronę, którą podałeś to tu http://en.wikipedia.org/wiki/ID3#ID3v2 masz dokładniej opisane

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1