[masm]Uruchamianie programu

0

Witam!
Mam 2 pytania:

  1. Jak uruchomić jakiś program (np. test.exe),
  2. W jaki sposób można wyeksportować procedury z pliku dołączanego przez include?

Z góry dziękuję.

0
  1. Kliknąć szybko na niego? Albo w cmd/shellu podać jego scieżkę?
  2. include wkleja Ci wskazany plik ;) Czyli tak jakbyś sobie go przekopiował do pliku ze źródłem. Więc co tu eksportować?
0

Nie oto mi chodzi...
Chciałbym aby mój program uruchomił konkretny plik.

0

napisz pod jakim systemem chcesz uruchamiac - w kazdym masz do tego inne api...

0

A jakoś bez api się da?

0

nie rozumiesz, API to interface do komunikacji programu z systemem, program zleca systemowi wykonanie czegokolwiek - alokacja pamięci, odczytanie pliku, uruchomienie programu... ew. pod dosem można przerwaniami biosu odczytać program z dysku /trzeba się fatem bawić/, odpowiednio go w pamięci upakować i uruchomić, ale to raczej ekstremalne rozwiązanie...

0
Zdekompilowany napisał(a)

A jakoś bez api się da?

skoro masm to ogranicza cie to do dos-a lub pewniej windows-a, a to pociąga za sobą korzystanie z jego API - WinAPI.
najprostszy, ale nierekomendowany (WinExec-deprecated) fragment kodu:

.586
.model flat, stdcall

include windows.inc
includelib kernel32.lib

extern WinExec :proc

.data
szPlik db "c:\test.exe"

.code

prog:

 invoke WinExec, addr szPlik, SW_SHOWNORMAL

end prog
0

A znasz to "ekstremalne" rozwiązanie, właśnie takiego potrzebuje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1