Problem z instalacją systemu - 1024 cylinder boundary ?

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-18 21:41

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Podczas instalacji Windowsa XP po pierwszym restarcie pojawia mi się komunikat:

Błąd ładowania systemu

Dysk ten jest raczej w pełni sprawny, szukając rozwiązania problemu w google natrafiłem na informację że partycja ta nie powinna mieć więcej niż 8,6 GB - trochę mi się to dziwne wydało bo kolega ma dysk 60 GB i wszystko w jednej partycji
jednak na ostatniej partycji (E) mam już masę danych których zgrywanie na płytki zajęłoby wieki, więc uruchomiłem Partition Magic aby zmienić rozmiar partycji bez naruszania danych i przy zmianie rozmiaru pierwszej partycji (co nic zresztą nie dało) zobaczyłem informację "This partition crosses the 1024 cylinder boundary and may not be bootable", co mam z tym zrobić bo niedługo będę zmuszony przerzucić się na ten dysk więc musi się on bootować ...

komunikat znika dopiero kiedy zmniejszę rozmiar partycji do 504 MB - no przecież mi się nawet żaden system nie zmieści :|
no chyba że zrobię megabajtową partycję gdzie będzie tylko boot.ini ... w ogóle mnie to nie bawi

a w ogóle to nie wiem czy to coś da ;(

Dysk jest na SATA II - WD Caviar 250 GB

na starszym dysku z którego teraz bootuję system (na ATA/100 - Samsung 40 GB) a niedługo będę się go musiał pozbyć - ten sam limit wynosi około 8036 MB - pierwsza partycja ma tam 5 GB i wprawdzie nie próbowałem wykroczyć poza te 8 GB to przy samej symulacji w PM, program ostrzega że system już może po tej operacji nie wstać

// tak, instalka jest dobra
// tak, mam aktualny BIOS

// a jeszcze sobie przypomniałem że partycje na tym dysku po raz pierwszy tworzyłem windowsowskim narzędziem, czy to może być przyczyna ? zawsze uruchamiałem PM albo fdisk i od razu tworzyłem partycje a Windowsowskie narzędzie nie pozwoliło mi tego zrobić dopóki nie pozwoliłem mu zainicjować dysku ... czy jest możliwość że zły dotyk boli ?


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-11-18 21:46

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Dziwne, ja mam winde xp (wcześniej) teraz z sp2 na partycji 40gb, NTFS. Śmiga bez problemu. Jak miałem FAT32 to też działało, może masz instalkę uszkodzoną lub też uszkodzony boot sektor dysku. Kiedyś miałem twardego jako D i wszystko było ok. Potem dodałem drugi dysk, no to tego d ustawiam na master C i okazuje się, że nie mogłem wgrać windowsa, bo było to uszkodzenie bot sektora..

P.S. Dysk Seagate Barracuda 8GB podzielony na 2x40. Interface ATA.


<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0