Zwiecha przy instalacji Win

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-10 13:18
0

Bylo tak: nowa plyta glowna + procesor. Przy uruchamianiu systemu (XP) jeszcze przed pokazaniem ekranu startowego, komputer sam sie resetowal. I tak w kolko. Wlozylem wiec plyte CD z instalka, wybralem tryb naprawy. Wszystko szlo gladko, instalator skopiowal nowe pliki itd. Pozniej przyszla kolej na wpisanie CD-KEY. Klawiatura sie zablokowala, przestala dzialac tak jakby ktos ja odloczyl. I od tego momentu zaczely sie problemy. Trzeba bylo resetowac. Teraz przy wlozeniu CD z instalka, ladowane sa podstawowe pliki i sterowniki i na tym koniec. Komputer sie zawiesza :/ Nic sie nie da zrobic. Dzieje sie tak niezaleznie od tego czy wlozony jest dysk z zainstalowanym juz system czy "czysty". Jak pech to pech :/ Co to moze byc??

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 13:43
0

na starszym komputerze to mogłaby być ochrona przeciwwirusowa w biosie, a tak to nie wiem, chociaż kolega miał bardzo podobnie, okazało się że za pierwszym razem kiedy przerwał instalacje windowsa, uszkodził się twardy dysk - dostał nowy z gwarancji i wszystko już poszło gładko

niedawno też miałem sytuację że windows mi się zaczął ponownie uruchamiać i naprawa ani nic innego nic nie dawały - tyle że ja próbowałem odpalić starą instalację xp'ka po wymianie praktycznie wszystkich podzespołów prócz praktycznie hdd i fdd, niestety to nie było możliwe


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 13:59
0

Dysk to nie. Wlaczylem jakis stary dysk i odpalilem instalke XP. Tez zwiecha. Mam 2 kosci RAM, zeby wyeliminowac uszkodzenie jednej z nich, raz wlozylem jedna a kolejnym razem druga. To samo :( Koncza mi sie pomysly, teraz probuje na jakims starym dysku zainstalowac Win 98 ale nie wiem czy dam rade, bo dysk jest w kiepskim stanie (fizycznie uszkodzony).

Jezeli to nie pomoze wloze stara plyte i procesor aby zobaczyc jak dziala ... w biosie przywrocilem domyslne ustawienia.

DOPISNE:

Win 98 tez nie idzie :/ W instalatorze przy "sprawdzenie dostepnego miejsca na dysku" nastepuje zwiecha przy 67%... :/

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 14:54
0

Obstawiam za słaby zasilacz. Albo coś się zbytnio grzeje.

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 15:29
0

Kiedyś miałem taką sytuację. Odpalałem kompa, start biosu bez problemu, start windy bez problemu do momentu odpalenia trybu graficznego. Powodem było przegrzewanie się procka (kabel zaplątał się w łopatki wentylatora). Obecnie procki mają zabezpieczenie termiczne chroniące przed stopieniem rdzenia (kurde, brzmi to jak bym w elektrowni atomowej był :/ ). Gdy tylko temperatura przekracza stopień krytyczny (ok. 120 st. C - wartości dla intela mniejsze) to następuje restart.

Może też spróbować innej instalki windy?


<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 15:48
0

Oleksy_Adam: tak jak pisalem, problem restartu juz nie wystepuje. Teraz sie wiesza tylko. Jak pisalem probowalem Win98 na innym dysku i sie wiesza przy instalacji na samym poczatku.

Kooba: teraz tez rozwazam problem zasilacza. Mam 300 W ale jakiejs firmy NoName. Procesor P4 3 Ghz, podlaczam 1 dysk, 1 kosc pamieci i naped CD. Myslisz ze moze nie wytrzymywac?

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 16:04
0

No cóż, ja przy 350 W mam czasem problemy, nie wykluczone, że z winy zasilacza. Różnica taka, że miałem 2 dyski i 2 karty graficzne (w tym jedna w chipsecie), ale i słabszego procka (P4 2,4 GHz). Może spróbuj pożyczyć od kogoś mocniejszy zasilacz (albo jakiejś porządnej jakości - sprawdzonej firmy) i zobaczyć, czy problem będzie się powtarzał. Masz dość proste zadanie, bo problem jest powtarzalny - u mnie występuje raz na kilka tygodni albo miesięcy, a objawy podobne (totalna zwiecha, zero reakcji na cokolwiek poza wyłącznikiem i twardym resetem).


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 16:40
0

Jestem z powrotem :) Udalo mi sie wreszcie postawic Win na starym procku i plycie. Wiec sa 3 wyjscia:

1) Slaby zasilacz
2) Walnieta plyta
3) Walniety procek

Jutro pozycze zasilacz inny i sprawdze jak dziala :)

Pozostało 580 znaków

2006-11-15 16:08
0

Ok, na mocniejszym i lepszym zasilaczu nadal jest to samo. Resetuje sie przy uruchamianiu Windowsa (przed pokazaniem samego logo), nie da sie nawet wybrac trybu awaryjnego.

Przy instalacji Win 98 na innym dysku zawiesza sie na tym samym etapie.

Przy uruchomieniu z CD i wybraniu trybu naprawy wszystko przebiega fajnie i dobrze, az do momentu ponownego uruchomienia komputrea. Wowczas, gdy przychodzi do wpisania cd-key, klawiatura sie blokuje :/ I tak jest za kazdym razem.

koncza mi sie juz pomysly :(

Pozostało 580 znaków

2006-11-15 16:12
0

to może ... klawiatura ;P


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-11-15 17:51
0

Hehe, nie no wszystkie podzespoly dobrze sie sprawuje na mojej starej plycie :)

Co najdziwniejsze - dzisiaj u kumpla podlaczylem moja nowa plyte i procesor pod jego podzespoly i wszystko pieknie smigalo :D Rece opadaja...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0