Masowe gubienie pakietów

Odpowiedz Nowy wątek
2006-10-06 00:05
0

Witam, mam sieciówkę zintegrowaną na płycie głównej, nie jestem pewien, ale gdzieś po godzinie pracy zaczyna komputer masowo gubić pakiety (system Win XP pro) - w radiu Internetowym słychać wyraźne przerwy, strony się czasami rozwalają, ciężko ściągnąć poprawnie jakiś program itp., nie mam pojęcia o co może chodzić. Kiedy się wyloguję i zaloguję to znowu działa dobrze ale do pewnego czasu, czego to może być wina ?


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-10-06 00:41
0

Hmm... Najprościej sprawdzić przez próbę na innym systemie. Może to być uszkodzenie fizyczne sieciówki (wówczas najprościej kupić jakąś na PCI za 20 PLN), a może być coś skopane w sterownikach/obsłudze stosu TCP/IP w systemie. Wówczas reinstalka sterowników, w ostateczności systemu powinna naprawić problem. Sprawdź pod jakimś Knoppixem albo czymś, czy jest taka sama sytuacja.


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2006-10-06 00:44
0

Sprawdź najlepiej snifferem co tak na prawdę jest grane. Czy Twój komputer dostaje i wysyła flagi ACK, czy przypadkiem połączenie nie jest resetowane albo nie jest zrywane przez przekroczony czas oczekiwania. Czy dzieje się tak jeszcze na jakimś komputerze podłączonym do łącza? Co to za łącze?

Pozostało 580 znaków

2006-10-06 00:53
0

A... I jeszcze jedno - sprawdź, czy nie ma jakichś konfliktów karty sieciowej z jakimś innym urządzeniem. Moja sąsiadka kiedyś w laptopie miała taką sytuację, że jej regularnie po paru minutach od włączenia przestawał net działać, bo jakieś urządzenie było na tym samym IRQ (albo na tym samym zakresie pamięci, nie pamiętam) i się wtryniało w obsługę.


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2006-10-28 15:50
0

ok, dopiero dzisiaj (!) to naprawiłem ...
przez ten czas stosowałem półśrodek jakim było wyłączenie firewalla - bez niego gubienie pakietów było prawie niezauważalne

w Menedżer Urządzeń -> Karty sieciowe -> ... -> Właściwości -> Zaawansowane przestawiłem "Speed/duplex Settings" z "Full autonegotation" na "Autonegotiate for 100FD" i gubienie pakietów spadło z 0,5 % do 0,008 % i dodatkowo Internet mi zaczął szybciej chodzić.
Włączenie firewalla nic nie zmienia i wszystkie strony i instalki już się ściągają bez błędów, radio też gra poprawnie więc sądze że to normalne że tyle się gubi
Natomiast np kiedy ustawię to na "Autonegotiate for 100HD" to zaczyna gubić prawie 10% pakietów - gdzie mogę poczytać o tej opcji ??


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2008-08-15 14:40
0

Siemka pisze to bo nie chcę zbędnie zaśmiecać forum. A więc mam podobny problem z gubieniem pakietów tyle tylko że przez to nie mogę grać przez internet. ;/ Mam radiówkę, wszystko ładnie chodzi ale grać się nie da. Są kosmiczne lagi.;/ Nie wiecie może jak to naprawić?

Pozostało 580 znaków

2008-08-15 14:47
0

Może to wina serwera gry skoro wszystko inne chodzi OK :>

Pozostało 580 znaków

2008-08-15 15:13
0

Niestety nie. Żadna gra nie chodzi. Moi kumple którzy mają też tą radiówkę też nie mogą grać.

Pozostało 580 znaków

2008-08-15 15:26
0

A czy sieć na pewno gubi pakiety? Jakie macie pingi z serwerem gry? Jakie pingi do bramy? Moc sygnału sieciówki? Jakieś zakłócenia w pobliżu w postaci drzew, bloków etc?

Pozostało 580 znaków

2008-08-15 17:36
0

Pakiety na pewno się gubią bo u kolesia od sieci jest wszystko ok. Pingi są kosmiczne dochodzą nawet do 5tyś i jest disconect. Moc sieciówki to 11MB/s. Na resztę ci nie odpowiem bo się kompletnie nie znam. ;) Dodam tyle że kiedyś grało się normalnie.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0