komp nie dziala - problem :P

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-16 21:10

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

Lokalizacja: Polska, Wrocław

0

Kumpel przenosił kompa z pokoju do pokoju i... nie działa. Wygląda to tak:
objawy:
zasilanie jest - wszystkie wiatraczki pracują, zielona LED pali się ( Asus A7N8X )

nic nie idzie na monitor-tzn. pozostaje on czarny (monitor jest sprawny)

brak sygnału Biosu

podjęte działania:
sprawdziłem wtyczki - podociskałem ale wszystko na swoim miejscu

<ort>wyjołem</ort> baterie BIOS'u (chyba :D ) i wsadziłem na powrót Skutek: brak Co mogę jeszcze zrobić zanim każe mu iść z tym do serwisu? :D

Pozostało 580 znaków

2006-09-16 21:19

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Podłącz inny monitor pod kompa i innego kompa pod monitor, bedziesz wiedział co nie działa


<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

2006-09-16 21:36

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

już tak nie raz miałem i pomogło całkowite rozłożenie komputera a potem złożenie go z powrotem ;P ew. rozłóż go i po kolei mu dokładaj od najniezbędniejszego


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-09-16 21:38

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

Lokalizacja: Polska, Wrocław

0

monitor działa.
Bios nie odpala się! a więc nic nie zdąży nawet wywalić na wyjście.


Pozostało 580 znaków

2006-09-16 22:18

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Sprawdź woltomierzem baterię biosu. Jak u kumpla nie odpalał bios, to przyczyną była rozładowana bateria. Może podczas przenoszenia zrobiło się gdzieś zwarcie.


<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

2006-09-16 22:38

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0
Oleksy_Adam napisał(a)

Sprawdź woltomierzem baterię biosu. Jak u kumpla nie odpalał bios, to przyczyną była rozładowana bateria. Może podczas przenoszenia zrobiło się gdzieś zwarcie.

Miałem podobną sytuację ale u mnie nawaliła... Karta graficzna. Spróbuj odpalić kompa bez grafy, jeśli zawyje to ok bios w porządku. Jeśli po włożeniu karty nadal nie będzie sygnału sprawdź karte w innym kompie (a z tamtego kompa kartą sprawdź w tym) i będzie wiadomo co jest nie tak.

Pozostało 580 znaków

2006-09-16 22:39

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Rozładowanie baterii nie powinno być powodem braku startu - może najwyżej gubić ustawienia, ale wystartuje.
Pierwsza rzecz, jaką bym spróbował na Twoim miejscu, to przestawić kompa spowrotem na miejsce i podłączyć do gniazdka, z którego był zasilany. Takie kłopoty mogą wynikać niekoniecznie z niedociśnięcia wtyczki, ale też na przykład wadliwego kabla w ścianie, nie dającego stabilnego zasilania, albo wielu innych czynników.


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2006-09-16 23:07

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Wyczyść go dokładnie w środku .. pewnie było tam pełno syfu, który obruszony mógł się gdzieś wcisnąć między nóżki.


Pozostało 580 znaków

2006-09-17 12:10

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

Lokalizacja: Gorlice/Kraków

0

U mnie pomaga wyjęcie RAM'u i włożenie go ponownie :P :P :P


Pozostało 580 znaków

Loghan
2006-09-17 12:12
Loghan
0

Ja jak miałem płytę na SIS`ie to miałem tak samo... musisz zrestartować bios Poczytaj w instrukcji jak to zrobić są trzy zworki i musisz jedną z nich wyciągnąć czy coś??;-) powinno zadziałać:)

Pozostało 580 znaków

Redzio
2006-09-17 18:14
Redzio
0
Loghan napisał(a)

Ja jak miałem płytę na SIS`ie to miałem tak samo... musisz zrestartować bios Poczytaj w instrukcji jak to zrobić są trzy zworki i musisz jedną z nich wyciągnąć czy coś??;-) powinno zadziałać:)

to samo mozesz zrobic wyjmujac baterie na jakis czas odpinajac kompa od zasilania ;p

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0