Ile wynosi minimum pamięci SD RAM dla Windowsa XP

Odpowiedz Nowy wątek
Gość
2006-09-12 17:34
Gość
0

Chciałem zapytać ile wynosi minimum pamięci SD RAM dla Windowsa XP aby przyzwoicie chodził i się nie zawieszał. Dodam że mam procesor Athlon 1 Gh i 384 MB SD RAM i zamierzam zainstalować Widowsa XP.
Często też pracuję z dokumentami worda i ich obiętość wynosi czasami 20 MB gdyż zawierają zdjęcia.

Pozostało 580 znaków

2006-09-12 18:00
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

0

Przy 384 MB RAM pracuje się już całkiem wygodnie. Miałem tak na Celeronie 700. Warto jednak trochę pamięci wirtualnej mieć zapewnione.

Polecam jednak styl klasyczny i wyłączenie zbędnych opcji, wielkich antywirusów i tym podobnych.

Pozostało 580 znaków

Gość
2006-09-12 18:10
Gość
0

A czy darmowy Antyvir z www.free-av.com nie będzie mi zbytnio spowalniał pracy?

Pozostało 580 znaków

2006-09-12 18:20

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Ostatnio dostałem w ręce komputer do naprawy (problem ze stacją) - okazało się, że ktoś wykonał prawdziwy hardcore. I to wszystko na 64MB pamięci RAM, a do tego 8MB było rezerwowane na grafikę. Dobrze, że procek w miarę normalny, bo aż 933Mhz. Swoją drogą dziwna kombinacja, ale to w końcu był Optimus. O dziwo system się włączał (dodam, że zero optymalizacji), lecz dość topornie, ekran "Zapraszamy" potrafił wisieć nawet z 10 minut, a te mielenie dyskiem... Dorzuciłem klientowi dodatkowe 128MB pamięci, lekka optymalizacja i system wstaje w około minutę.

Moje preferencje są takie (osobiście teraz niczego poniżej komfortu nie uznaję :P choć długo pracowałem na 256MB pod WinXP i nie narzekałem)

                   Minimum Standart Komfort
Bez optymalizacji    192     256      512
Z optymalizacją      128     256      512      
Gość napisał(a)

A czy darmowy Antyvir z www.free-av.com nie będzie mi zbytnio spowalniał pracy?

Każdy antyvir zwalnia pracę gdyż skanuje każdy otwarty/utworzony/zmodyfikowany plik, a jak jest zachłanny to jeszcze sprawda procesy, przechwytuje próby otwarcia innych procesów itp. Tego antyvira co podałeś to nie bardzo znam, ale taki np Avast to czasem potrafi doprowadzić do białej gorączki. Ogromny spadek komfortu pracy z Avastem w tle.

Pozostało 580 znaków

Gość
2006-09-12 18:44
Gość
0

Czyli z waszych wypowiedzi wynika że moje 384 MB SD RAM da mi więcej wygody niż 256 MB standard ale nie będzie to komfort z 512 MB.
Czyli że moge zainstalować XP i w miarę wygodnie na nim pracować?

Pozostało 580 znaków

2006-09-12 19:22

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0
Osiołek napisał(a)

Ostatnio dostałem w ręce komputer do naprawy (problem ze stacją) - okazało się, że ktoś wykonał prawdziwy hardcore. I to wszystko na 64MB pamięci RAM, a do tego 8MB było rezerwowane na grafikę. Dobrze, że procek w miarę normalny, bo aż 933Mhz. Swoją drogą dziwna kombinacja, ale to w końcu był Optimus. O dziwo system się włączał (dodam, że zero optymalizacji), lecz dość topornie, ekran "Zapraszamy" potrafił wisieć nawet z 10 minut, a te mielenie dyskiem...

o_O, ja mam drugi komputer w ktorym jest Celeron 500MHz + 64MB ramu i dziala normalnie, oczywiscie na Eclipse se nie popracujesz konfortowo (chociaz nie probowalem) ale np przez wiele lat pracowal tam Delphi 6 i na mielenie nie narzekalem (D2005 tez instalowalem ale to juz bylo troszke meczace), a nawet w jakies stare gierki (Q3, Rainbow Six /przed Raven Shield/ itp) dalo sie grac, nie wiem skad te zdziwienie, ze system sie wlaczal :/


Pozostało 580 znaków

2006-09-12 19:49

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Ja mam na kompie 3x256 DDR. Jedna kość tylko dla Win, druga na BitDefendera i inne usługi w tle, trzecia dla aplikacji. Do tego 1GB pamięci wirtualnej (min = max) i śmiga ładnie. 512 rzeczywiście zapewnia komfort pracy.


<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

2006-09-12 19:53

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 1 dzień temu

0

Przez kilka lat miałem 128MB i nie narzekałem. Obecnie dodałem
kolejne 128MB i nie zauważyłem zbytniego wzrostu komfortu pracy.

ps
Osiołek
Co rozumiesz przez "lekką optymalizację"?

Pozostało 580 znaków

2006-09-12 20:19

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Ja przez dłuższy czas pracowałem na 256MB (z czego 32MB zabierała zintegrowana grafika, więc dla systemu zostawało 224MB). Pracowało mi się dobrze (łącznie z takimi aplikacjami jak Delphi6 itp.), ale jakiś rok z hakiem temu dorzuciłem sobie drugą kość 256MB. Niektóre rzeczy działają szybciej, ale na co dzień nie widać jakiejś ogromnej różnicy. Nigdy nie rezygnowałem ze stylu Luna, nienawidzę stylu klasycznego, ale takie na przykład przeźroczystości to mnie do białej gorączki doprowadzały (choć to pewnie również kwestia cienkiej grafiki).

Co do Avasta - tylko podczas aktualizacji albo pełnego skanowania dysku obciąża komputer. Podczas normalnej pracy nawet nie zauważam, że jest (no chyba, że jakiegoś wirusa wykryje).


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

Gość
2006-09-13 17:55
Gość
0

Dziękuję za wypowiedzi.
Mam jeszcze takie pytanie jak sprawdzić moc zasilacza w komputerze?

Pozostało 580 znaków

2006-09-13 18:39

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Pytanie - Jaką moc chcesz sprawdzić?
Jeśli nominalną, to powinna być gdzieś nadrukowana (często na naklejce z tyłu obudowy, albo na samym zasilaczu). Ewentualnie możesz znaleźć producenta i model, wówczas możesz spróbować poszukać w necie jego specyfikacji.
Jeśli faktyczną, to możesz podłączyć miernik (czyt: amperomierz) pod wtyczkę i patrzeć przy jakim obciążeniu nie będzie wyrabiał. Ta metoda ma dwie poważne wady:
1) Wymaga dodatkowego sprzętu, którym można zasilacz obciążyć
2) Jak przesadzisz, możesz sobie coś uszkodzić w kompie (najbewniej zasilacz, ale jak pójdzie zasilacz, to mogą jakieś przepięcia albo coś pójść dalej).


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0