not authoritative for domain

0

Co znaczy ten komunikat. Chcialem zarejestrować domene podałem 2 różne serwery nazw i taki błąd wyskoczyl.

0

Hmm... Jeśli się nie mylę (a mogę się mylić) to oznacza, że na podanych serwerach nie ma skonfigurowanej obsługi tej domeny. Generalnie najpierw powinno się na serwerze DNS dodać wpis, a potem dopiero kierować na niego domenę.

0

Właśnie dodaje domene do serwera, jednak zastanawiam się gdzie definiuje się, w jakim katalogu znajduje się strona przypisana do danej domeny. Na serwerze jest zapisanych kilka domen i każda odczytuje stronne z innego folderu. Ale gdzie to jest ustawione ?

0

virtual hosts w apache. Na ich podstawie serwer decyduje skąd czytać pliki.

0

a może tak ścieżka do pliku ? chodzi o Red hata

0

Utworzyłem już odpowiednie pliki i wpisy w plikach na domene. Sprawdzilem ją procedurą checkzone. Teraz musze prawdopodobnie restartowa demona named. (ale nie jestem pewien czy mam restartowac, czy zmusic demona named do pobrania danych konfiguracyjnych) W kasiążce "Serwery internetowe Red Hat Linux" zmalazłem kilka poleceń odnoszących się do demona named:

/etc/rc.d/init.d/named start - uruchamia demona named
/etc/rc.d/init.d/named stop - zatrzymuje demona named
/etc/rc.d/init.d/named restart - restartuje demona named
killall -HUP named - zmusza demona named do ponownego odczytania swoich plików konfiguracyjnych.

I której komendy mam użyc ?

0

Co do VHostów - plik httpd.conf z konfiguracją Apache. Ścieżka może być różna, zależnie od tego, jak i gdzie tego Apache instalowałeś.
Co do tego, jak to się ustawia - Manual do Apacha gdzieś jest w sieci. Jak wpiszesz "Apache Virtual Hosts" to znajdziesz niejedno HOWTO.

0
NameVirtualHost carramba.homelinux.org

<VirtualHost tubes.homeunix.com>
    DocumentRoot /home/flabra/lampy
    ServerName tubes.homeunix.com
</VirtualHost>

<VirtualHost stderr.be>
    DocumentRoot /home/flabra/stderr
    ServerName stderr.be
</VirtualHost>

Ot cała najprostsza konfiguracja. Poza tym możesz sobie dowolnie zmieniac katalogi z bledami i inne ustawienia. jesli pominiesz, to tak jak u mnie dla kadego vhosta sa pobierane domyslne apacza.

0

flabra - czy te domeny odpowiadają różnym adresom IP, na których są VHosty postawione? Bo jak nie, to !SOA#1 - u mnie takie coś nie działa :P.

// minuta roboty, zeby sprawdzic ip tych domen [mf]

0
Adam.Pilorz napisał(a)

flabra - czy te domeny odpowiadają różnym adresom IP, na których są VHosty postawione? Bo jak nie, to !SOA#1 - u mnie takie coś nie działa :P.

// minuta roboty, zeby sprawdzic ip tych domen [mf]


<VirtualHost 80.53.24.2:80>
ServerName ludzie.4programmers.net
ServerAlias www.ludzie.4programmers.net
DocumentRoot /home/lofix/strony/ludzie_4p
ServerAdmin [email protected]
</VirtualHost>


<VirtualHost 80.53.24.3:80>
ServerName karol.satanbsd.org
ServerAlias www.karol.satanbsd.org
DocumentRoot /home/lofix/public_html
ServerAdmin [email protected]
</VirtualHost>

Apache musi nasluchiwac na tych ipkach (httpd.conf)

0

A, no to jak na różnych IP, to zgoda. Ale autor wątku nie napisał, czy to są VHosty na różnych IP (w sumie w zdecydowanej większości zastosowań nie używa się osobnych zewnętrznych adresów IP - to po prostu kosztuje). Większość standardowych ofert webhostingowych opiera się na VHostach opartych o nagłówek Host w protokole HTTP/1.1, wykupienie własnego adresu IP oferują najwyżej jako dodatkowo opłacaną opcję.

0

Dodałem sterfe w głównym serwerze, i zalozyle konto w serwisie ktory daje darmowe dns (bo potrzebuje drugiego dns) no i jak chcialem zalozyc domene to wyskoczyl mi blad:

NS list on [1serwerDNA] differs from the list you provided.

co to znaczy ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1