LCD 17'' czy 19''' ?

0

Rozdziałka ta sama, więc zwiększa się komfort pracy - większa przestrzeń robocza, czy tylko estetyka?

0

Heh, z tego co mi wiadomo 17 ma domyślną rozdzielczość 1024x748, a 19 - 1248x1024... poza tym możesz sobie jeszcze zwiększyć :)

0

Dla większości 17" nominalną jest 1280x1024, tak samo jak dla 19". Głównie atutem jest wygoda.

Do poniższego: Zdecydowanie warto.

0

warto dokładać do 19tki?

0

warto. sam zobaczysz że znacznie wygodniej będie na dużym monitorze pracować.

0

To wszystko tez zalezy od tego do czego uzywasz monitora oraz tego, czy jestes ograniczony z kasa czy nie.

Johnny_Bit napisał(a)

warto. sam zobaczysz że znacznie wygodniej będie na dużym monitorze pracować.

Z tym sie zgodze, ze zawsze na wiekszym monitorze bedzie pracowalo sie lepiej niz na mniejszym. Ale wg. mnie jezeli jestes ograniczony pieniedzmi to jednak lepiej zainwestowac w lepsza 17 (producent, matryca itp.) niz gorsza 19.

Sam uzywam 17 Samsung 730BF ktora nabylem rok temu i jestem z niej baaardzo zadowolony. Mialem mozliwosc pracy na 19 i musze powiedziec, ze na 19 byl wiekszy komfort, no ale tez wieksza cena :)

0

Witam
Jeśli masz tylko wystarczającą ilość gotówki, nie wahaj się... zainwestuj w dobrą 19.
Ja sam posiadam monitor 19" Iiyama - coś wspaniałego ;)
Pozdr

0

dobrą tzn. za ile? nie chce wydawać więcej niż 1200zł na monitor...

0

Jezeli nie chcesz wydawac ogromnej kasy na monitor, chcesz duzego komfortu pracy, ladnie odwzorowanych kolorow to polecam zainteresowanie sie monitorem Samsung SM-173P Plus. "Wada" jest to, ze jest to monitor 17-sto calowy.

0

Za 1200 zł spokojnie dostaniesz dość dobry monitor 19'' calowy.

0

Zależy od rodzaju pracy na kompie. Jeżeli bawisz się grafiką itp. np. AutoCad, SolidWorks, 3dsMax, Inventor, Mechanical Desktop to lepiej 19", bo te programy maja natrzaskane tyle ikon na toolbarach, że na obszar robczy aplikacji zostaje niewiele miejsca. Jeżeli natomiast używasz dużo worda, excela, piszesz programy, to lepiej 17". Pamiętaj, że siedzisz blisko ekranu i nie będziesz go w całości ogarniał. Bedziesz pisał linijke w wordzie i śledził za nią głową i oczami. Po zapisaniu n-tej, życzę powodzenia.

0

@Oleksy_Adam:

  1. Duży monitor nie daje więcej miejsca na ekranie, jeśli ma tą samą rozdziałkę.
  2. Ja korzystam z 19" już od jakichś 2 lat i nie mam problemów z pracą ani w programach graficznych, ani w edytorach tekstu (nie mówię o Wordzie, bo nie mam, ale OO.org Writer na przykład, albo NotatnikSP, wszystko oczywiście na cały ekran), ani w przeglądarkach (również używam przeglądarek na cały ekran, bez żadnych zbędnych śmieci pokroju SideBarów czy innych takich. Na takim przykładowym 4p 80% szerokości ekranu ma jedna linijka tekstu. Nie sprawia mi to kłopotów.
0

ja używam kompa do kodowania, czytania, czasem zagram w Quake'a . Chodzi mi o ogólnie pojęty komfort pracy . Pracoawałem kiedyś z godzinke na CRT19 i nie miałem wrażenia że jest za duży... LCD będzie odrobinke większe... ale myśle że za duży to on nie będzie. Ale ja dalej głupi jestem.

Nie wiem czy te 19tki to są po prostu dla tych co im standardowa rozdziałka na 17tkach przeszkadza bo za małe ikonki. Chyba tak... i jeśli tak to biore 17tke:D

Słyszałem o podkręcaniu monitorów- można programowo wymusić wyższą rozdziałke, próbowaliście?

0
gaborek napisał(a)

Pracoawałem kiedyś z godzinke na CRT19 i nie miałem wrażenia że jest za duży... LCD będzie odrobinke większe...

Hmm 19CRT ma w rzeczywistosci lekko ponad 17" (chodzi mi o widoczne pole) natomiast 17LCD ma rzeczywiscie 17". Wniosek jest taki, ze 17LCD jest niewiele mniejsza od "zwyklej" 19.

O podkrecaniu monitorow nie slyszalem, dodam jeszcze, ze jestem na tyle zadowolony z mojej 17, ze raczej nie bede tego probowal :)

0

Od prawie roku pracuje na 19" lcd w rozdzielczosci 1280 x 1024. Jak dla mnie rozdzielczosc idealna... siadajac do mniejszych monitorow czuje sie conajmmniej dziwnie... a chyba lepiej dla oczu miec wiekszy monitor i dalej go postawic niz mniejszy monitor i gapic sie w niego z bliska... wkoncu wszystko rozchodzi sie o pole widzenia ekranu.

0

@gaborek: Co do tego, że można podkręcić monitor na wyższą rozdziałkę - w LCD tylko rozdzielczość dedykowana ma sens. Każda inna (software'owo skalowana tak na prawdę) powoduje znaczne pogorszenie jakości obrazu. Po prostu matryca ma jakąś tam rozdzielczość, a jej zmiana powoduje, że monitor przelicza obraz i na każdym pikselu ekranu wyświetla mniej lub więcej pikseli obrazu. To tak, jakbyś na monitorze w rozdziałce 800x600 wyświetlił pomniejszony o połowę w każdym wymiarze obraz 1600x1200 i nazwał to rozdzielczością 1600x1200.

Co do tego, ile na prawdę ma 19" CRT - wszystko zależy od modelu monitora i od producenta. Są takie 19", które są na prawdę 19", bo liczony jest tylko viewport, a nie całość kineskopu. A są takie, gdzie viewport jest mniejszy niż 17", bo tyle przykrywa obudowa (wbrew pozorom nie musi być wizualnie szeroka - niecały cal z każdej strony nie robi wcale dużej różnicy. W tym sensie, że jak się spojrzy na monitor, to obudowa wcale nie wydaje się szeroka).

0

witam!
moim zdaniem powinieneś zakupiś 19 cali LG wejdź na http://www.ceneo.pl/_01_602_1578.htm wybież i kup warto bo LG daje gwarancję na każdy pilsel! co jest żadkością wśród producentów mogę Ci zagwarantować że nie będziesz żałował jestem pracownikiem tej firmy i odpowiadam za produkcję LCD TV oraz monitorów LCD wież mi warto tylko musisz zdecydować sam jeśli chodzi o konkurencję to sony, toshiba i philips jest produkowane w fabrykach LG a ostatnio panasonik zaczoł rozmowy na ten temat pozdrawiam i życzę udanych zakupów

0

A czemu nie wspomniales, ze ta gwarancja jest przez 30 dni? :P Ale zeby nie byc wrednym to powiem, ze mam L1930S i nie zaluje (choc z tej gwarancji musialem po kilku dniach skorzystac :P)

0

Ech, iiyama daje dwuletnią gwarancję na każdy piksel :P. Natomiast do LG się zraziłem dość poważnie, w najbliższym 10-leciu raczej nie kupię żadnego produktu tej marki :|.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1