jaki kupić kompter?

0

mam ok. 5-6tys. ;] na nowego kompa i niewiem co kupić. wszystkie części kupuje sam, niemam mowy o zestawie. Kompa bede uzywal przede wszystkim do gier, programowania i grafiki 3d. prosze o pomoc.

0

Procek: AMD Athlon 64b 3200+;
Kości: 2x512 MB DDR
Płyta: Gigabyte GA-8191 (karta muzyczna 7.1)
Dysk: WD Caviar 200GB JB
Wentylator: Wnetylator 3500+ ball
Obudowa: Chiettec BH-01B-B-B (zasilacz 550 W)
Głośniki: Creative Inspire 6060 5.1
Monitor (crt): 17" Iiyama
Napędy: DVD LG 16x, LG DVD RW
Grafika: GF 7800 GT (na pciE)
Klawiatura, mysz i pozostałe peryferia sam sobie dobierz.

Jeżeli gdzieś strzeliłem się w nazewnictwie to przepraszam, nie było to świadome. Przede wszystkim mocny zasilacz i obudowa przystosowana do odprowadzania ciepła (ta którą podałem jest super). Monitor Crt, bo nie mam wglądu do LCD.

0

Kości: 2x512 MB DDR
ja bym raczej dał 2x512 MB DDR2
są szybsze

0

Ja bym nie polecał 64-bitowego procka bo mogą być później problemy ze sterownikami. RAM - jeśli naprawdę jesteś bardzo wymagającym userem, to załatw sobie 2x1024 i wetknij je w gniazda o tym samym kolorze, co by miały HyperTransport :) Monitor - możesz nawet 19'', ale jak skoro grasz i grzebiesz w grafice 3d, to TYLKO crt. LCD rozmazuje obraz i wyświetla mniej kolorów. Co do grafiki - możesz wziąć nawet taką karte jak podał Oleksy_Adam, ale w SLI. Mysz - koniecznie Logitecha :) Myślę że wiele tutaj do tematu nie wniosłem, ale swoją opinię zawsze warto wyrazić, a nuż się przyda :)

PS
W jakim sofcie do 3D robisz?

0

Problemy ze sterownikami pod 64-bit prockiem będą tylko pod 64-bit systemem, a ten nie jest zbyt popularny (jeśli o Windows x64 chodzi). Mimo wszystko w 32-bit już nie opłaca się pakować.

Dodałbym jeszcze, że dysk powinien być na SATA, a już miodnie by było gdyby były dwa dyski spięte kontrolerem RAID sprzętowym (poziom 0 w celu dodania kopa systemowi, albo 1 jak wolisz bezpieczeństwo - ale nie wiem czy ta płyta to obsługuje, raczej tak).

0

Przecież w tej cenie można się zmieścić z prockiem Intela Core 2 Duo - zjada AMD na śniadanie

@Loghan
DDR2 są szybsze ale mają większe czasy dostępu CL, poza tym jakbys brał AMD to raczej DDR1 bym wybrał

0
Loghan napisał(a)

Kości: 2x512 MB DDR
ja bym raczej dał 2x512 MB DDR2
są szybsze

Różnicy większej prawie w ogóle nie poczujesz, jeśli chodzi o szybkość; za to jeśli chodzi o pobór energii to nawet bardzo znaczną.

Co do CRT vs. LCD to nie mówiłbym, że LCD rozmazują czy mają mniej kolorów. Niedawno był topic o tym - chcesz: poczytaj. Na CRT nawet nie polecam patrzeć. Lepiej znaleźć jakiś LCD z małym opóźnieniem.

Myszy logitecha niespecjalnie polecam (mi osobiście w domu właśnie pada druga - styki przycisków przestają działać).

Przy tej kwocie rzeczywiście zainwestowałbym nawet w 2x1024MB RAM oraz dysk obowiązkowo SATA2 (może być z 16MB cache - podobno daje zaskakująco dużą różnicę, a w cenie około 15zł więcej - cennik mam przed sobą). Grafika na SLI czy CrossFire w zależności od przeznaczenia i możliwości finansowych, może po prostu jedna dobra karta.

Powiem tak: nie oszczędzaj na płycie głównej, pamięci ram i dysku; reszta jest, moim zdaniem, trochę mniej ważna.

To tyle z moich szybszych przemyśleń. Pamiętaj, że na codzień nie każdy siedzi w grach - większość czasu spędza jednak w interfejsie systemu operacyjnego, a do tego nie trzeba dwóch kart graficznych i innych wodotrysków.

Dopisek: co do Intela Duo - rzeczywiście może warto przy takiej kasie wziąć pod uwagę.

0
Quller_ napisał(a)

mam ok. 5-6tys. ;] na nowego kompa i niewiem co kupić. wszystkie części kupuje sam, niemam mowy o zestawie. Kompa bede uzywal przede wszystkim do gier, programowania i grafiki 3d. prosze o pomoc.

A co masz przeciwko zestawom?
O ile nie kupisz go w malym osiedlowym sklepiku ( :-) ) to podzespoly beda odpowiednio dobrane.
A roznicy w cenie raczej zadnej.

0

E tam, do zestawu zawsze wsadzą jakąś badziewną część. Lepiej złożyć samemu, to przynajmiej się wie co się ma. Gdyby nie to, że zajmujesz się grafiką, to poleciłbym jakiegoś notebooka.

0
Vinner napisał(a)

Ja bym nie polecał 64-bitowego procka bo mogą być później problemy ze sterownikami. RAM - jeśli naprawdę jesteś bardzo wymagającym userem, to załatw sobie 2x1024 i wetknij je w gniazda o tym samym kolorze, co by miały HyperTransport :) Monitor - możesz nawet 19'', ale jak skoro grasz i grzebiesz w grafice 3d, to TYLKO crt. LCD rozmazuje obraz i wyświetla mniej kolorów. Co do grafiki - możesz wziąć nawet taką karte jak podał Oleksy_Adam, ale w SLI. Mysz - koniecznie Logitecha :) Myślę że wiele tutaj do tematu nie wniosłem, ale swoją opinię zawsze warto wyrazić, a nuż się przyda :)

PS
W jakim sofcie do 3D robisz?

ee jak lcd rozmazuje obraz :| ? zalezy od rozdzialki faktycznie przy niskich jest rozmazywanie bo lcd to matryca a nie plamka ale jak uzywasz nominalnej to masz square pixel o rozmiarze dokladnie odpowiadajacym rozmiarze punktu na matrycy i nie ma mowy o jakimkolwiek rozmywaniu, a co do kolorow to sie nie zgodze, zreszta wszystko zalezy od tego jaka masz matryce ;)

0

chodzi mi o dynamiczne sceny, wtedy widać coś w stylu onion skin...

0

to chyba zależy od czasu reakcji, a co do zestawów to to beznadzieja - zwykle biorą za złożenie, co najmniej jedna pozycja mi nie pasuje i bardzo często komputer plombują co jest najgorsze ze wszystkiego

0
Adamo napisał(a)

[..]zestawów to to beznadzieja - zwykle biorą za złożenie, co najmniej jedna pozycja mi nie pasuje i bardzo często komputer plombują co jest najgorsze ze wszystkiego

true.

A co do myszy, to optyczny a4tech przedodowy (ja mam wop-35pu) jest zajefajny i bardzo dokładny na matowej powierzchni.

0

Temat ma już tydzień ale postanowiłem go odświeżyć. Gościu chce wydać 5 - 6k na komputer a Wy mu wciskacie jakiś syf w postaci 512 RAM.

Rozumiem, że komputer ma być z monitorem, zatem sam komputer tak z 4k może kosztować.

Procesor: AMD Athlon 64 X2 (dwurdzeniowy), powiedzmy 4800+ BOX (S939)

Płyta główna: Asus lub Gigabyte, najlepiej z chipsetem NForce4 i wszystkimi dodatkami np. Gigabyte K8NF-9 Ultra, nForce4Ultra, DualDDR400, SATA2, RAID, FW, GBLAN, ATX

Pamięć RAM: Geil lub Patriot (2x1024MB, DualDDR)

Dysk: Seagate Barracuda 7200.10 400GB, SATA/300, 16MB cache, NCQ (zapis prostopadły)

Grafika: GeForce 7900GT Asus 256MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E (szyna dostępu do pamięci: 256-bitowa)

Obudowa: dowolna z zasilaczem Chieftec`a ~ 600 W

.. i dobry monitor LCD lub CRT jak kto woli, myszka, klawiatura to już na własny gust - powinieneś się zmieścić w cenie - jak nie to weź słabszy procesor lub karte graficzną lub dysk. Przy takiej konfiguracji nikt Ci nie podskoczy.

Ja też nie polecam kupowania gotowych zestawów w sklepie.. - lepiej dobrać zestaw i niech w sklepie złożą.

0

deti... deti... nforce 590 ja bym dał jak ma być athlon, najlepiej na am2

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1