Komunikator - jaki najlepszy wg Was i dlaczego?

0

Witam.
Temat był poruszany, ale po kilku postach zaczynały się zgrzyty i napinki userów.

Pytanie mam do Was:
Jaki polecacie komunikator internetowy i dlaczego akurat ten?
Sam używam Tlen, ale każda nowa wersja posiada gdzieś jakiś błąd i zastanawiam się nad jego zmianą. Proszę, nie piszcie mi o GG czy tp. wynalazkach tylko prosze o konkretne odpowiedzi :)

Słyszałem też o Jabberze. Co to właściwie jest?

0

ja używam konnekta. Czemu?

  • bo się przyzwyczaiłem
  • bo mogę go dostosować do siebie (zmiana wyglądu (skórki), zmiana funkcjonalności (pluginy))
  • bo obsługuje gg, jabera, tlena, aqq, action (voip), oraz lan (połączenia w lanie bez serwera)
  • bo ma bardzo wygodne robienie zrzutów kawałka ekranu (po prostu zaznacza się kawałek i już to wysyła) z czego często korzystam
  • bo ma kolorowanie kodu (na razie tylko delphi) :)
    user image (screen nie jest mój a autora wtyczki)
  • przesyła obrazki i pliki
  • bo ma czytnik rss
  • bo odbiera pocztę
  • bo ma klienta ftp
  • bo ma radio
  • i jeszcze cała reszta
    można z niego zrobić prościutki i malutki komunikator do gg albo wypasione centrum komunikacji na kompie.
0

Właśnie go ściągnąłem i obadam temat :) Dzięki.

0

A ja używam tlena i nie rzuciły mi się w oczy jakieś błędy. Może korzystasz z wersji 6.xxx ? Konnekta miałem, ale nie podoba mi się.

0

Uzywam tlena ver. 5.50.2.1
Wersji 6 i powyżej nie instaluję, bo to próbki na razie.

Konnekt fajny tylko mógłby przy starcie od razu łączyć się np. z GG i/lub Tlenem, bo muszę ręcznie ustawiać na dostępny aby połczyło :)

0
RedbaK napisał(a)

Konnekt fajny tylko mógłby przy starcie od razu łączyć się np. z GG i/lub Tlenem, bo muszę ręcznie ustawiać na dostępny aby połczyło :)

mnie tam łaczy :)
ustaw sobie w opcjach status startowy na inny niż niedostępny

0

Miranda IM, bo jest GNUGPL i obsługuje (chyba) wszystkie inne protokoły poprzez wtyczki.

0
grzesko napisał(a)

Miranda IM, bo jest GNUGPL i

no też mi argument dla zwykłego szarego usera... Może napisz cokolwiek co Cię w danym komunikatorze urzekło

obsługuje (chyba) wszystkie inne protokoły poprzez wtyczki.

jak większość komunikatorów

DzieX napisał(a)

A ja używam tlena.

fajnie, ale dlaczego akurat ten?

Konnekta miałem, ale nie podoba mi się.

bo ... Może jakieś konkrety

Czy większość odpowiedzi (gdzie nie ma podanego kodu) musi się zawierać w jednym zdaniu?? Ja wiem, że jest niedziela i są wakacje no ale napisanie 3 zdań o swoim komunikatorze to chyba nic wielkiego, szczególnie że jest to jeden z częściej używanych progsów na kompie.

0

Mirande już miałem kiedyś i podziękuję. Nie bawi mnie takie coś że po zainstalowaniu głównej formy, musze się jeszcze pierdzielić z pluginami abym mógł normalnie gadać z ludźmi. Instaluję program, odpala go i gadam, a nie tam... :|

Co do Konnekta to jest fajny, ale nie łączy mi przy starcie nawet gdy zmieniam w ustawieniach status startowy. Nie wiem gdzie zmienić opis na tlenie.

Pomyślę nad innym komunikatorem.

0

Jabber. Jabber jest protokołem komunikacji natychmiastowej, w dodatku bazujący na Jabberze protokół XMPP jest standardem zaaprobowanym przez IETF - podobnie jak HTTP, FTP czy SMTP.

Jabber jest zdecentralizowaną siecią, która ma wiele serwerów i jest wolnym protokołem, przez co istnieje wiele klientów Jabbera, na różne platformy - od Windows przez Linux do platform mobilnych jak Java ME na telefonach komórkowych. W dodatku dzięki mechanizmowi transportów użytkownicy klientów Jabbera mogą komunikować się z użytkownikami innych programów/protokołów - np. Gadu-gadu czy Tlen (którego protokół notabene jest zmodyfikowanym Jabberem).

Wszystkie informacje na http://www.jabberpl.org.

Osobiście używam Psi i serwera chrome.pl. Konnekt też jest dobrym klientem, warto spojrzeć też na Pandiona. Psi jest dla ludzi lubiących... brak fajerwerków :)

0

Ja używam tlena. Prosty w obsłudze. Możliwość zmiany skórki. Obsługa gg. Informacja o nadejściu maila. Jeszcze mi się nie zawiesił. Intuicyjny interface. Darmowy. Poza tym przyzwyczaiłem się do niego. Mozliwość zorganizowania chatu. Rozmowy VoIp. Bramka sms. Obsługa poczty.

0

Dodatkowo w przypadku Konnekta warto wspomnieć o wtyczce GetToKnow, która to pokazuje osoby, które mają Cię na liście a Ty ich nie. Niestety wtyczka ma jedną wadę. Otóż pokazuje te osoby tylko jeżeli zmienią swój status.

0

Ja używam Tlena od paru lat (na początku było niestety gg... o zgrozo! jak można tego badziewa używać). Do tlena przyzwyczaiłem się cholernie, jest prosty w obsłudze, po reinstalce konfiguruje się go do swoich potrzeb w minutę, jest masa wtyczek, komunikacja głosowa, odbieranie poczty tlenowej. Niestety jest też kupa błędów, access violation, out of system resources itp. Niewiadmo skąd się biorą i kiedy się pojawią. Wkurza mnie to i chciałem zmienić na jakiegoś jabbera, ale nie udało mi się;-) Próbowałem kilkunastu klientów i żaden mnie nie urzekł (Miranda, Psi, JAJC), po prostu ciężko się przestawić. Jedyny na który byłbym w stanie przejść to SteFan, ale jakoś nie umiem od tlena się odkleić ;-)

0

czyli co z człeka robi siła przyzwyczajenia :)

0

Tlen dlatego że:

  • nie wywala się
  • korzystam z dwoch protokokłów na raz
  • masa wtyczek i dobre wsparcie
  • dla bliższych mam tlen (inne opisy, inny status)
  • przyzwyczaiłem się(?)
  • alerty
  • powiadmienie że właśnie piszę
0
DzieX napisał(a)
  • powiadmienie że właśnie piszę

mhm a na jakich sieciach to działa i na jakiej zasadzie (bo np. konnekt też ma coś takiego ale tylko na sieciach jabber)

0

Chyba to powiadamianie o pisaniu z tlena podłapuje jeszcze Miranda_IM

0

Pewnie mnie zagryza, ale co tam :P

Ja uzywam gg, bo:

  • wszyscy moi znajomi maja numerki gg, wiec w sumie interesuje mnie tylko ten protokol
  • nie mam czasu przetestowac innych rozwiazan
  • nie uzywam komunikatora do przesylania plikow (bo jakbym chcial to i tak pewnie nic by z tego nie wyszlo)
  • mam w d... reklamy - nie irytuja mnie
  • jestem tolerancyjny jesli chodzi o bledy (bo sam jestem programista ;-) )

Glownym powodem jak sie zapewne domyslacie jest wlasnie brak czasu. Od pol roku zabieram sie do zainstalowania Mirandy, bo mi kumpel polecil - a on, jestem pewien, przetestowal ja na co najmniej 1000 sposobow - taki juz jest. GG mnie irytuje z powodu czestych padow, zajmowania miejsca w pamieci i paru innych rzeczy, ale niech juz bedzie...

Tylko nie bijcie mocno, prosze :-)

pozdrawiam
johny

0
Misiekd napisał(a)
DzieX napisał(a)
  • powiadmienie że właśnie piszę

mhm a na jakich sieciach to działa i na jakiej zasadzie (bo np. konnekt też ma coś takiego ale tylko na sieciach jabber)

Spotkałem się z tym tylko w sieci tlen.

@johnu_bravo
ale osochozi? Każdy używa tego co lubi :)

0

Ktos tu kiedys wspomnial [na forum] o AQQ. Zainstalowalem i od tamtej pory uzywam, glownie dlatego, ze w przeciwienstwie do gg jest dobry kontakt z developerem i zglaszane bledy sa w wiekszosci szybko poprawiane... ale wlasnie.. w wiekszosci. Nie podoba mi sie silny upor Oconnela [bo o nim mowa] w stosunku do pewnych spraw i to mnie nieco zniecheca do AQQ, bo jego stanowisko to (prawie cytat, ale nie che mi sie szukac): /nie wazne, ze konkurencja ma cos lepiej zrobione - wazne, ze my mamy oryginalne rozwiazanie/ - a ja jednak wole rozwiazanie lepsze nawet jesli ma byc zerzniete od najgorszego konkurenta.

Ale uwazam, ze warto sie zapoznac z tym komunikatorem jak i obszernym forum, na ktorym mozna szybko zglosic usterke [i rownie szybko dostac warna :) pozdro dla moderow].

0
Misiekd napisał(a)
DzieX napisał(a)
  • powiadmienie że właśnie piszę

mhm a na jakich sieciach to działa i na jakiej zasadzie (bo np. konnekt też ma coś takiego ale tylko na sieciach jabber)

Klienty oparte o Jabbera/XMPP (oraz Tlen) gdy piszesz wysyłają specjalne pakiety, podobne jak zwykłe <message />, ale zamiast treści zawierające znacznik <composing /> w rodzaju:

<message type="chat" to="[email protected]/Dom/Kosiarka/Psi" id="aab7a" >
<composing xmlns="http://jabber.org/protocol/chatstates"/>
</message>

i inny klient dzięki temu wie, że ktoś "Pisze wiadomość". Oczywiście w Tlenie nazwy tych znaczników są inne, ale zasada ta sama :)

//AQQ i GoogleTalk tez tak ma [w swoich sieciach] - M

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1