Który laptop wybrac ?

0

Jestem tegorocznym maturzystom, dostałem się na Politechnike Gdańską wydział Elektorniki Telekomunikacji, Informatyki. Miałem zamiar od dłuższego czasu kupic sobie laptopa po maturze. Jestem z gdyni, przeglądając oferte sklepu Gral (szukam laptopa do ok 3500 zł), wyselekcjonowałem 2 laptopy, ASUS A3AC-5001 oraz FS Amilo Pro V2085 (ten z systemem operacyjnym).
A teraz ceny

ASUS A3AC-5001 (3195 zł) + WinXP Home Edition PL (340 zł)
FS Amilo Pro V2085 (3225 zł) + myszka i torba (niestety ceny tego są różne i nie wiem co wybrac)

A więc który waszym zdaniem warian jest lepszy ?

0

moze dalbys linki do parametrow :P bo xp to i tak pirat jest za free, a co do torby to czasem lepiej wybrac lepszy sprzet bez niej bo lap sie nawet w plecaku miesci choc nie polecam takiego przenoszenia ;)

0

ja radze szukac czegos z preinstalowanym systemem. nie polecam acera - sypie sie strasznie. powiedz jeszcze, jak czesto bedziesz korzystal z niego na baterii? to dosc wazne, bo jak czesto, to radze skupic sie na bardzo wydajnych procesorach. niegdys Centrino, teraz nie wiem, co najlepsze.
jezeli sporadycznie, to skupc sie na parametrach dla ciebie bardziej przydatnych, np DVD, wbudowane glosniki (czy dobre, bo raczej kazdy ma), matryca itp

0

Olej system, przez wakacje podziałasz na piracie, a potem dostaniesz z uczelni tony oprogramowania a 340zł zostanie w kieszeni... Ja polecam firmę Toshiba - mają doświdczenie i robią na serio dobre notebooki :)

0

A więc tak, teraz pracuje w pewnej firmie jako informatyk, chcą też, żeby później prowadzi im sklep internetowy. A jak wiadomo taki sklep wymaga prawie stałej kontroli, więc laptopa bede używał dosy często na baterii.

Obydwa komputery są w technologi centrino. Teraz jak przeglądałem dokładnie ten sklep to natknołem się na dziwną rzecz. Laptop FS Amilo Pro V2085 jest zarówno w firmie Fujitsu-Siemens jak i Toshiba, a maja dosłownie takie same parametry, łącznie z preinstalowanym systemem. A teraz troche o specyfikacji:

ASUS A3AC-5001
Klasa produktu: Notebook ? Rodzina produktów: A3AC ? Klasa/Typ procesora: Intel Pentium M ? Kod procesora: 740 ? Prędkość procesora (częst. taktowania): 1,73 MHz ? Pojemność pamięci podręcznej: 2 MB ? Pojemność dysku: 60 GB ? Zainstalowana pamięć: 512 MB (DDR2 - 533 MHz) ? Maksymalna wielkość pamięci: 2 GB ? Ilość banków pamięci: 2 ? Ilość wolnych banków pamięci: 1 ? Chipset płyty głównej: Intel 915GM Express ? Przekątna ekranu LCD: 15 cali ? Typ ekranu: TFT XGA ? Maksymalna rozdzielczość LCD: 1024 x 768 pikseli ? Typ karty graficznej: Intel GMA 900 ? Karta dźwiekowa: AC97 ? Napędy wbudowane: DVD?RW(DL) ? Typ gniazd PCMCIA: 1 x PCMCIA typu II ? Urządzenia wskazujące: TouchPad ? Rodzaj baterii: Akumulator litowo-jonowy ? Złącza zewnętrzne: 1 x RJ-45 (LAN), 4 x Hi-Speed USB, 1 x D-Sub (HD-15), 1 x RS-232, 1 x wejście mikrofonowe, 1 x audio line-out, 1 x RJ-11 (Modem), 1 x infrared IrDA, 1 x IEEE 1394 (FireWire), 1 x S-video output ? Wyposażenie standardowe: 10/100 Mb/s (kontroler Ethernet), Modem 56K V.90, Wireless LAN 802.11 b/g, Kamera Internetowa 1,3 Megapixel, Audio DJ, Czytnik kart flash ? Zainstalowany system operacyjny: brak ? Głębokość: 28,8 cm ? Wysokość: 3,8 cm ? Szerokość: 32,8 cm ? Masa brutto: 2.8 kg ? Dodatkowe informacje o gwarancji: Door-To-Door w serwisie Asus ? Akcesoria w zestawie: Firmowa torba, Mysz optyczna ? Gwarancja:24 m-cy

FS amilo Pro V2085
Klasa produktu: Notebook ? Rodzina produktów.: Amilo PRO ? Klasa procesora: Intel Pentium M ? Kod procesora: 735A ? Prędkość procesora: 1,7 GHz ? Częstotliwość szyny FSB: 400 MHz ? Technologia Centrino: Tak ? Pojemność pamięci podręcznej: 2 MB ? Pojemność dysku: 60 GB ? Zainstalowana pamięć: 512 MB ? Rodzaj pamięci: SODIMM DDR2 ? Maksymalna wielkość pamięci: 2048 MB ? Ilość banków pamięci: 2 szt. ? Ilość wolnych banków pamięci: 1 szt. ? Przekątna ekranu LCD: 15,4 cali ? Typ ekranu: TFT WXGA ? Maksymalna rozdzielczość LCD: 1280x800 ? Typ karty graficznej: Intel Graphics Media Accelerator 900 ? Dodatkowe informacje n/t zainst. pamięci: Przydzielana dynamicznie ? Karta dźwiękowa: ADI1986A ? Napędy wbudowane: DVDąRW DL (Dual Layer) ? Urządzenia wskazujące: Touchpad ? Typ gniazd PCMCIA: 1 x PC Card Slot type I lub II ? Złącza zewn.: 15-stykowe D-Sub (wyjście na monitor), 4 x USB 2.0, FireWire (IEEE 1394), S/PDiF, TV out, wejście na mikrofon, Wejście zasilania (DC-in), wyjście słuchawkowe ? Wyposażenie standardowe: 1x10/100/1000BaseT Gigabitethernet (RJ45), Modem 56K V.92 ? IR (podczerwień): Nie ? Bezprzewodowa karta sieciowa: Tak ? Typ bezprzewodowej karty sieciowej: IEEE 802.11b/g ? Bluetooth: Nie ? Czytnik kart pamięci: Tak ? Typy odczytywanych kart pamięci: MemoryStick, MultiMedia Card, SecureDigital Card ? Rodzaj baterii: Li-Ion ? Przybliżony czas pracy na bateriach do:: 5 godz. ? Zainstalowany system operacyjny: Brak ? Szerokość: 359 mm ? Głębokość: 273 mm ? Wysokość: 23 mm, 37 mm ? Masa brutto: 2,9 kg ? Gwarancja:24 m-cy

Odnośnie oprogramowanie, to bezwzględnie musi by legalne, a nie co sobie co niektórzy myślą. Odnośnie Linuksa to odpada.

0
wafcio napisał(a)

Odnośnie oprogramowanie, to bezwzględnie musi by legalne, a nie co sobie co niektórzy myślą.

Ale jeżeli z legalnością możesz poczekać do października, to kolega podał dobry pomysł. Jak już będziesz studentem, to możesz sobie ściągać za darmo oprogramowanie microsoftu na licencji MSDNAA. Pod warunkiem oczywiście, że Twoja uczelnia bierze udział w tym programie, ale mało prawdopodobne, żeby nie.

0

thenkles dzięki, bardzo mi pomogłeś. No to kupno systemu mi już odpada, bo wtedy do października zainstaluje sobie jakiegoś linuksa a pozniej przesiąde się na windowsa.

0

Taaa, on Ci pomógł...

0

DzieX tylko nie powiedziałeś dokładnie żę jest taka możliwość na licencji MSDNAA, skąd ja miałem wiedzieć. Nie wyjaśniłeś dokładnie to teraz nie denerwuj się.

0

Nie denerwuje się, po prostu będę pamiętał.

0

A ja ci powiem tak: mam FS amilopro 2060, rozni sie tylko przekątną, ruszyło na tym nawet bsd, zas jedyna rzecza, ktorej (poki co) linux nie obsluzyl (kernel 2.6.16 - 2.6.17 juz to ponoc robi) to czytnik kart. sieciowki to RTL / intel - wiec żadnych chorych akcji z ndiswrapperami - knoppix na tym sam startuje bezproblemowo. Śmiga pięknie. bateria trzyma 2h. Tak wyglada spis urzadzen (pci):

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 915GM/PM/GMS/910GML Express Processor to DRAM Controller (rev 04)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 04)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 1 (rev 04)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 04)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 04)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 04)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 (rev 04)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 04)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev d4)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) LPC Interface Bridge (rev 04)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) IDE Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) SATA Controller (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) SMBus Controller (rev 04)
06:05.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 2200BG Network Connection (rev 05)
06:07.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8169 Gigabit Ethernet (rev 10)
06:09.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx21/x515 Cardbus Controller
06:09.2 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller
06:09.3 Mass storage controller: Texas Instruments PCIxx21 Integrated FlashMedia Controller
06:09.4 Class 0805: Texas Instruments PCI6411, PCI6421, PCI6611, PCI6621, PCI7411, PCI7421, PCI7611, PCI7621 Secure Digital (SD) Controller

Imho cała ta linia wyszła im b. fajnie. Jedyny istotny problem, to ledy. potwornie w nocy walą po oczach (flesz ich nie zagasil: http://stderr.be/flabra/temp/amilo2060.jpg). można się jeszcze przyczepić do jakości dzwięku z głosniczków

0

Jednego nie rozumiem, skoro twój komputer flabra to pentium M, ma technologie centrino, to bateria powinna starczeć na ok 4 godziny pracy a nie 2. Tak przynajmniej podają. Jeżeli się mylę to proszę wyjaśnijcie mi to.

0

gdybym nic nie robil, pewnie by starczylo, ale niestety sluzy mi do pracy i ma juz rok :)
poza tym producenci wszyscy pod tym wzgledem klamia, niestety

0

Oprogramowania na licencji MSDNAA mozesz używac tylko w okresie studiów (liczy sie data instalacji, po studiach mozesz korzystac legalnie, az go nie usuniesz), ale niestety tylko do celów NIEKOMERCYJNYCH.

0

Kupiłem ASUS-a ACA3-5001, właśnie ściągam Mandriva, a wtedy w październiku przesiąde się na windowsa XP

0
spin napisał(a)

Oprogramowania na licencji MSDNAA mozesz używac tylko w okresie studiów (liczy sie data instalacji, po studiach mozesz korzystac legalnie, az go nie usuniesz), ale niestety tylko do celów NIEKOMERCYJNYCH.

Czy aby na pewno, "aż go nie usuniesz"? Mi się wydaje, że po prostu nie można ściągać uaktualnień (co jest czystą głupotą IMHO).

0

Dobra zrezygnowalem z Mandriva, zainstalowalem sobie tymczasowo 180dniowa wersje windows server 2003 R2, jednak teraz pojawilos soe pytanie ze sterownikami, bo na plycie ktora dostalem sa sterowniki do windowsa xp i jak wsadzam je do win2003 to pisze ze nie sa zgodne, czy nie przeszly testu zgodnosci z windowsem, i co mam zrobic: zainstalowac je mimo to czy nie, a moze jest jakies inne wyjscie.

0

Do Wina 2003 instaluj sterowniki z xp. I nie martw się ostrzeżeniami - zazwyczaj nie ma żadnych problemów.
Jeśli chodzi o linuksa - zupełnie nie rozumiem dlaczego odpada. Skoro tak ci zależy na legalności, to po co ci produkt M$.

// skoro watek zszedl z tematu to tradycyjne podsumowanie:
1 szt. fbsd (klasyk: cepa)
2 szt. linuksów
1 szt. win98
reszta entki od 2k poprzez xp do 2k3
przy czym na temat 'za i przeciw linuksa' wypowiadaja sie najwiecej wlasnie uzytkownicy windowsow ;]
[mf]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1