wiecie moze jak skonfigurowac router

Odpowiedz Nowy wątek
2006-06-19 10:06

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

mam siec z polpaku i modem adsl potem wrzucone to jest na router i z routera do kompa ale podlaczenie routera do kompa odbywa sie za pomoca kabla skrosowanego...to chyba dobrze jest podlaczone? i potem idzie to do ko,mpa na ktorym jest uruchomiony serwer www. i teraz chcialbym aby po wpisaniu okreslonego adresu IP otworzyla sie wlasnie ta strona na tym kompie. jak ustawic taki adres? znaczy adres mam przydzielony ale nie wiem gdzie to podpiac zeby strona byla widoczna

Pozostało 580 znaków

2006-06-19 10:19

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

O ile dobrze Cię zrozumiałem to chodzi Ci o forwarding, poszukaj czegoś o tym w instrukcji od routera, a takie pytanie ten komp z serwerem jest podłączony do router'a czy kompa 1?


"Zdrowy rozsądek to zbiór uprzedzeń nabytych do osiemnastego roku życia." - Albert Einstein
!user image

Pozostało 580 znaków

2006-06-19 10:39

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

jest tak:
MODEM od tpsa podlaczony do routera PLANET
z routera idzie do UNIXA tam jest firewall
z tego serwera idzie kabel do switcha
jest tez drugi komp ze strona WWW tez do tego switcha jest podlaczony
i chce zeby ten drugi komp ze strona WWW byl widoczny z zewnatrz.
to gdzie szukac tych ustawien ?

Pozostało 580 znaków

2006-06-19 10:53

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Jeśli używasz IPTABLES (czy to czysty Unix czy Linux?) to będzie to wyglądało mniej więcej tak:

iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 80 -i $INTERFEJS_ZEWNETRZNY -j DNAT --to-destination $IP_KOMPUTERA_Z_PODSIECI

Ewentualnie możesz pobawić się domenami wirtualnymi, jeśli na tym Unix'ie też chodzi serwer HTTP.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-06-19 10:56

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

sie okzalo ze to jest na OpenBSD i ta jest firewall PF czyli to przekeirowanie musze ustawic wlasnie jakos tutaj na tym serwerze unixa prawda ? ale jak wpisuje iptables to nie ma takiej komendy prbowalem rdr :
rdr on tl0 proto tcp from any to any port 80 -> 192.168.1.20
ale tez nie dziala a gdzie w pliku jakiims moga byc te ustawinia?

Pozostało 580 znaków

2006-06-19 11:48

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

http://openbsd.org/faq/pf/pl/index.html

Pozostało 580 znaków

2006-06-19 12:31

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

a jak sprawdzic jakie porty sa otwarte w systemie ? to znaczy mam na mysli jak sprawdzic na jakiem porcie uruchomiony jest moj serwer www /bazydanych

Pozostało 580 znaków

2006-06-19 12:38

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

Serwer www na ogół jest uruchomiony na porcie 80


"Zdrowy rozsądek to zbiór uprzedzeń nabytych do osiemnastego roku życia." - Albert Einstein
!user image

Pozostało 580 znaków

2006-06-19 12:55

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

tez tak mi sie wydawalozrobilem regule ale nie dziala. hmm nie wiem juz co radzic hmmm zeby ten serwer byl widoczny z zewnatrz a skad oni biora nazwy sieci np x10 x11 fx0 itd ? czy to sa nazwy interface`ow sieciowych ?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0