Składanie komputera - co najlepiej kupić

0

Witam!

Mam zamiar złożyć komputer typu MiniPC. Co byście mi doradzili, żeby kupić jak najlepsze komponenty do 2000 zł całość?

Pozdrawiam, Jackobs ;)

0

Polecam znaleźć sklep z sensownymi całymi zestawami i składać kompa względem jakiegoś ich modelu, by wycisnąć z kasę na ulepszenie najważniejszych (wg. Ciebie oczywiście) części.

Jeśli się okaże, że nie jesteś w stanie nic ulepszyć, bierzesz zestaw; jak coś możesz ulepszyć, kupujesz części tak, by były w sumie podobne lub tańsze od zestawu, a za nadwyżkę ulepszasz określoną część.

Takim rozwiązaniem zawsze będziesz miał porównanie i ostatecznie nie będziesz klnął na siebie, że w zestawie może byłoby taniej - a ostatnio coraz częściej widzę, że tak się zdarza.

0

Procesor: najlepszy byłby dwurdzeniowy AMD Athlon 64 X2, niestety jest bardzo drogi - więc raczej Athlon 64 3200+ (koniecznie Socket 939)

Płyta główna firmy Asus lub Gigabyte (najlepiej z chipsetem nForce, na przykład nForce4 Ultra), załóżmy że płyta Gigabyte K8NF-9 Ultra - cena około 340 zł. (nForce4Ultra, DualDDR400, SATA2, RAID, FW, GBLAN, ATX, HyperTransport technology)

Pamięć RAM - DDR-SDRAM DIMM DDR400 1024MB Geil (2x512MB, DualDDR, CL2.5) - 370 zł.

Karta graficzna - hmmm może GeForce 6600GT Gigabyte 128MB DDR3, VIVO, DVI, PCI-E, Silent-Pipe - 578,00 zł - dopłać i masz karte 256 bitową.

Zasilacz - koniecznie dobry - mimo wszystko to najważniejsza część komputera - polecam producenta Chieftec (560 Wat styknie)

Obudowa - wg własnego gustu

Dysk twardy - Samsung lub Seagate (nie WD które chodzą jak pralki) - np. Seagate Barracuda 7200.10 250GB, SATA/300, 16MB cache, NCQ kosztuje 330 zł.

W sumie wyszło niewiele ponad 2000 zł. - to sobie zaoszczędzisz na karcie graficznej lub klocek słabszy.

0

Dobra, dzięki Deti, ale czy na pewno to jest do MiniPC? ;]

I jeszcze jedno: gdzie mogę znaleźć obudowę typu MicroATX?

@down:

-=JaCkObS=- napisał(a)

Co byście mi doradzili, żeby kupić jak najlepsze komponenty do 2000 zł całość?

0

Płyta główna firmy Asus lub Gigabyte (najlepiej z chipsetem nForce, na przykład nForce4 Ultra), załóżmy że płyta Gigabyte K8NF-9 Ultra - cena około 340 zł. (nForce4Ultra, DualDDR400, SATA2, RAID, FW, GBLAN, ATX, HyperTransport technology)

Jak dla mnie nie jest miniATX.
Nie napisales do czego ma sluzyc ten komputer. Bo jezeli to pracy w 2D to nie ma sensu kupowac drogiej karty graficznej (szczegolnie 256bitowej).
Bo wiecej, przy malych rozmiarach obudowy bedziesz musial sie zatroszczyc o odprowadzanie ciepla, to tez dobrze zainwestowac w miedziany radiator oraz dobre i ciche wiatraki.
Obudowy microATX:
http://allegro.pl/search.php?string=micro+atx&category=4551
Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1