freebsd a dzwiek

0

Jak odpalic dzwiek na freebsd? nie mam pojecia jak to zrobic ;( a chce muzy posluchac mam karte wbudowana via

0

W dokumentacji masz wszystko ladnie opisane jak zaladowac moduly do dzwieku.

0

sproboj
kldload sound.ko

0

no niestety opensound nie dziala a dochodze do czegos takiego ze wpisuje "esd" a potem mi pisze ze nie ma "/dev/dsp" ;(

0
cd /usr/src/sys/modules/sound
make
make install
kldload sound
mixer pcm 100
mixer vol 100

I sprawdzasz, czy działa.
Jeżeli nie to:
pciconf -lv | grep -B 3 -A 1 multimedia
I sprawdzasz jakie masz urządzenie od dźwięku. Googlujesz i szukasz sterowników.

0

Device /dev/dsp can't be opened no such file or directory

;(

0

To wcale nie musi byc /dev/dsp. Patrz tez na takie rzeczy jak /dev/audio czy /dev/sound.

0

jeszcze w zaleznoscidzwiek najlatwiej wlaczyc wchodzac do glownego pliku loadera i tam masz sekcje z dzwiekiem odhaszowujesz tylko ten sterownik z firmy ktorej masz karte dzwiekowa lub poodbny odhaszowac czyli usunac # :C i dzwiek dziala :]

0
Faszczu napisał(a)

To wcale nie musi byc /dev/dsp. Patrz tez na takie rzeczy jak /dev/audio czy /dev/sound.
ale mi tak pisze kiedy wlaczam KDE a wasnie jak uruchomic KDE jakor oot? o gnome to gdm a KDE przez kdm nie uruchomie jako root a jak dodac tak ze moj uzytkownik bedzie mogl w X zmienic sie w konsoli na roota bo su ani sudo nie dziala ;(

Udalo mi sie zainstalowac to opensound :) tylko mam taki rpoblem ze w GNOME to dziala ale w KDE ni rusz wyskakuje komunikat

"Sound server fatal error:
AudioSubSystem: write failed

len= 32, can_write = 3765, ermo = 177(fFile alread exists)
This might be a sound hardware/driver specific problm (see aRts FAQ)

no cozz. ?? :(
aha mam taki problem jeszce z FREEBSD... czy mozna uruchomic jakos KDE nie za pomoca kdm ? bo tam X nie uruchomie jako root a komenda su nie moge zmienic bo mi wyskakuje

su
su: sorry :(
??? :(

ok poradzilem sobie z zdzwiekiem jeszce tylko problem z tym loginem jak mozna odpalic su na KDE :()

0

A dodales swojego uzytkownika do grupy "wheel" ?

0

man pw

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1