Udostępnianie drukarki WinXP

0

Mamproble z udostępnieniem drukarki na Windowsie XP. Nie wiem jak udostępnij drukarkę HP 1320 tak by inni mogli drukować ale bez dodawania kolejnych użytkowników bo tym sposobem to bym musiał na tym XP'ku dodać okolo 40 użytkowników przez co korzystanie z niego staje sie niemożliwe...

Niestety drukarka sieciowa odpada (boto by było najprostsze rozwiązanie), brak zgody szefa...

System, na którym drukarka ma być udostępnione:
Window XP + SP2 + Wszystkie aktualizacja na dzień 06.04.2006

Drukarka:
HP LaserJet 1320

Z góry dzięki za pomoc

0

Co prawda mam Win2k ale powinno być tak samo.
W katalogu "drukarki" we właściwościach danego urządzenia mam zakładkę "Udostępnianie" i tam wpisałem nazwę dla udostępnionego zasobu.

Teraz na każdym innym komputerze trzeba zainstalować do niej sterowniki i jako ścieżkę podać ścieżkę sieciową, czyli całe to "//nazwa_kompa/nazwa_drukarki".

Mam tak w domu i działa bez problemów [Win2k <-> WinMe].

0

Hm... żeby to było takie łatwe. Dostaje błąd typu: "Nie masz uprawnień do tego zaosbu..." [:(]

0

A, no a dodałeś prawo drukowania dla 'Wszyscy' dla drukarki? :)
Zakładka 'zabezpieczenia'

[i chyba nie muszę pytać, czy siedzisz na koncie admina]

0

no oczywiście, czy przyczyną tego może być to, że te osoby są w róznych grupach roboczych? Bo komputer z drukarką jest sam w grupie DRUK a reszta w MAGAZYN_A, MAGAZYN_B, INTERNET, POCZTA...

0

Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, ale na jakim komputerze i w jakich okolicznościach pojawia się komunikat "Nie masz uprawnień do tego zaosbu..."?

0
Marooned napisał(a)

Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, ale na jakim komputerze i w jakich okolicznościach pojawia się komunikat "Nie masz uprawnień do tego zaosbu..."?

Jeśli kop jest w Grupie DRUK i jest to Win98 to działa cacy, ale jeśli jest to Windows XP lub komputer jest w innej drupie roboczej niż DRUK to wtedy otrzymuje ten komunikat.

0

obawiam się, ze żeby to zrobić to drukarka musi być nie tylko dla Wszyscy, ale i dla Gość, który to musi mieć możliwość zdalnego logowania, trzeba zdjąc hasło, i najwyżej zabronić logowania lokalnego. Zdaje się, że to może być dowolny uzytkownik z grupy Gość

0

Co do sieci, GRUPA ROBOCZA nie ma nic do tego.

Sam w pracy mam 4 grupy, i dzialaja drukarki przez udostepnienie, bez zadnych problemow.

0
nickname napisał(a)

obawiam się, ze żeby to zrobić to drukarka musi być nie tylko dla Wszyscy, ale i dla Gość, który to musi mieć możliwość zdalnego logowania, trzeba zdjąc hasło, i najwyżej zabronić logowania lokalnego. Zdaje się, że to może być dowolny uzytkownik z grupy Gość

Zabronić logowania lokalnego [???] Jak [???]

0

Menu start -> Uruchom -> gpedit.msc -> Konfiguracja komputera -> Ustawienia systemu Windows -> Zasady lokalne -> Przypisywanie praw użytkownikom -> Logowanie lokalne

0

Dzięki :] [browar]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1