[Nowy software]

0

Czesc!!
Mam zamiar kupic sobie nowy sprzet, ale wlasnie nie o nie go chodzi tylko o to co na nim zainstaluje, bo mam zamiar zainstalowac Windowsa (xp lub viste (jak wyszla bo nie wiem w koncu czy juz jest)) i Linuxa Madrake .
Chodzi mi o to jakie proponujecie na obu systemech zainstalowac oprogramowanie by bylo jak najtaniej ?? Czyli :
1.Jakie antywiry,firewall i inne tego typu sprawy?
2.Czy na obu lepiej zainstalowac OpenOffica czy moze skusic sie na zainstalowanie na Winie Offica xp ??
Teraz pytanie z troche innej beczki :
3.W którym systemie według was lepiej programowało by mi sie w C++ ?? (Chodzi mi głownie o tworzenie gier, bo w koncu to Windows chyba ma wiecej graczy )
4.Czy łatwo w Linuxie skonfigurować obsługe sprzętu, internetu ??

0
  1. clamav , iptables (+ ewentualnie jakis frontend w stylu shorewalla)
  2. openoffice.org
  3. przeczytaj moja stopke
  4. tylko z neo bywaja problemy, ale nic czego nie da sie zrobic

natomiast jesli chcesz uzywac linuksa ni tylko go miec dla szpanu, to proponowalbym cos milszego w obsludze w stylu debian, suse. slackware lub gentoo. mniej z nimi klopotow niz z mdk.

0

Mam jeszcze takie pytanie do p 4 czy nie lepszy wyborem jest RedHat ?? Bo te co wymieniles to sa chyba trudne w obsludze , a mi chodzi ort! o to by system ladnie wygladal, zeby bylo dudzo oprogramowania na niegoo i zeby latwo sie pod nim programowalo i konfigurowalo go

A i jeszcze takie malutkie pytanko czy gry z http://gry.linux.pl/?id=porty sa w pelnych wersjach czy jak ??

0

ostatni wolny redhat 9 jest nieco przestarzaly. aktualna fedora troche zbyt okrojona dla poczatkujacego (moje zdanie) klon - aurox lekko niedopracowany.

jesli chcesz miec graficzne konfiguratory to suse ma swojego na tle innych dystrybucji poteznego YaST'a i z doswiadczenia ci moge powiedziec, jest naprawde przyjemne w uzyciu, a gotowych pakietow w dodatkowych repozytoriach tylko debian ma wiecej :)

gry jak pod windowsem jesli kupisz pelna wersje, bedziesz mial pelna wersje. jesli sciagniesz demo, bedzie demo (bez sensu byloby poszczac pod *nixy same dema, nie sadzisz ?).

wyglad wszystkie, poza livecd maja niemal taki sam na poczatku. jeszcze male przemyslenie... mozesz sobie zainstalowac debiana instalujac na dysk twardy knoppiksa.

0

Vista już jest. Beta CTP z grudnia. Do pełnej wersji poczekasz jeszcze kilka miesięcy.

A co do Linuksa - może Ubuntu? Coraz popularniejsze i nawet przyjemne.

// o ile nie zapragnie w nim KDE [diabel] [mf]

0

// o ile nie zapragnie w nim KDE [diabel] [mf]

to wtedy Kubuntu... i ma to co chce, bez wielkich instalacji

0

Więc wychodzi mi na to że albo SuSe albo Mandriva :|
Nie wiem dokładnie który ma więcej opcji i jest łatwiejszy, bo nie chodzi mi za bardzo o to aby kupic linuxa a potem ciagle cos w nim konfigurowac by dzialal poprawnie , chodzi mi glownie o to by bylo ze tak bezmyslnie i glupio powie "wszystkiego najwiecej " :), a wazne jest zeby wykozystywal w pełni 64 bitowy procek jaki mam zamiar zamontowac
Teraz taka mała prośba do znawców by podali np. 3 - i 3 + do Madrivy i do SuSe

0
Maciek16 napisał(a)

Teraz taka mała prośba do znawców by podali np. 3 - i 3 + do Madrivy i do SuSe

Hmm a dlaczego nie np Slackware [diabel] a jesli juz to moje sktromne zdanie (moze ktos miec inne ofkoz) SuSe jest latwy do obslugi ale i Mandriva tez ... na pewno wiecej zrobisz w KDE nimi zamiast bawic sie w klepanie komend w konsolce, choc i tak nie da sie tego uniknac :) ale ja stawial bym na SuSka ;)

PS> OpenOffice jest dosc dobry ale wg mnie nic nie pobije M$ Office jesli skusil bys sie na kupno pakietu biurowego Microsoftu to zamiast wersji XP lepiej zainwestowac w Office2003 ;)

0

napisze tak: wsrod tych wszystkich postow, wszystiie poza moimi byly pisane z windowsa.

mam w zwiazku z tym prosbe, aby ci ktorzy na codzien nie uzywaja innych systemow mniej tokowali.

kubuntu = ubuntu z domyslnym kde zamiast gnoma. ten sam szajs.

0
flabra napisał(a)

napisze tak: wsrod tych wszystkich postow, wszystiie poza moimi byly pisane z windowsa.

To zeby to zmienic i ja glos zabiore :)

Maciek16 odpowiedz sobie na jedno wazne pytanie: Po co ci linux?
Jesli chcesz miec tylko po to aby miec bo ma ladnie wygladac i ogolnie fajnie miec linuxa to daj sobie spokoj. Jesli szukasz linuxa z ktorym nie bedzie problemow to ja nie wierze ze taki istnieje (nawet z xp ktory linuxem nie jest sa problemy czasami wieksze niz pod linuxem np temat marooneda na w tym dziale z dzieleniem lacza, pod linuxem chwila ale to nie o tym tutaj) Bo zawsze znajdzie sie jakis pakiet czy jakas biblioteka ktora trzeba samemu doinstalowac/skompilowac, a jesli skompilowac to potrzebne do tego jakies narzedzia ktore wymagaja bibliotek i na poczatku (przynajmniej ja tak mialem) strasznie ciezko bylo mi to pojac dlaczego tak to jest. Ja bym polecil debiana i mimo ze ogolnie mowi sie ze debian trudny jest to wlasciwie nie tak do konca bo ma pakiety. Zobacz ze instalujac jakis soft np pod slackiem to musisz sciagnac cos skompilowac to aby zainstalowac cos innego aby dalo sie skompilowac to co wlasnie chcesz, zachodu mnostwo a pod debianem instalacja np firefoxa sprowadza sie do jednej komendy: apt-get install mozilla-firefox co nie oznacza ze debian taki rozowy jest. Bo po samej instalacji dostajesz system ktory nie ma nawet mc czy linksa. Aby zainstalowac ixy trzeba napisac, apt-get install xserver-xfree86 xbase-utils xfonts-base a to juz trzeba wiedziec albo wiedziec gdzie tego szukac i jak z tego korzystac a ty chciales cos po prostu dzialajcego. Z mandriva to tez tak pieknie nie bedize bo niby duzo ludzi pracuje nad tym to jednak watpie abys mial to co naprawde twoja wizja przedstawia.

W tym co wyzej napisalem wyszlo ze bardzo ci odradzam linuxa ale jesli chcesz go tylko aby byl i zeby przy nim nie dlubac to naprawde zawiedziesz sie. Jesli posiedzisz na linuxie wiecej wtedy zrozumiesz na czym polega dzialanie systemu, ze tutaj kazdy program, kazde urzadzenie jest czyms osobnym ze mozna jasno odpowiedziec gdzie jest generator liczb losowych gdzie jest pamiec na usb (w windowsach po prostu jest to w systemie i tyle i dla ludzi ktorzy cale zycie siedza tam to jest to cos dziwnego, dla mnie zreszta na poczatku tez bylo) cala zabawa z modulami pakietami itp.

Jesli chcesz linuxa aby mial duzo najwiecej to debian jest najbardziej spakietowana dystrybucja ale i tak trzeba umiec uzywac konsoli. Aby byl taki jak napisales to tylko LFS (tworzenie wlasnego linuxa od zera) by sie nadawalo ale tu juz potrzebna jest jakas wiedza.

I powaznie chcesz kupic linuxa? Jak dla mnie to wyrzucanie pieniedzy w bloto bo po co go kupowac jak mozna sciagnac legalnie za darmo?

Juz dawno nie napisalem takiego dlugiego postu :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1