przechwytywanie kodu pilota (ir)

0

Witam! Błagam, pomóżcie: czy jest jakiś sposób, by "przechwycić" komputerem kod, który wysyłam pilotem od telewizora? Czy znacie jakiś program do totalnego nasłuchiwania irdy i raportowania wszelkich danych, jakie są do niej wysyłane??

0

Zwykłą komputerową IRDą nie wyłapiesz kodów RC5 z pilota, nie ten zakres podczerwieni.

0

Za to za parę złotych można sobie zrobić odpowiedni odbiornik podczerwieni. Opis masz na http://cesko.host.sk

0

@Sheitar: ja sie nie znam, ale nie przekonuje mnie do końca Twoje zdanie o różnych zakresach, ponieważ mój telefon - NOKIA 7650 - ma zainstalowaną irde oraz program do obsługi telewizorów i innego sprzętu audio/video. Telefon komunikuje się z komputerem jako osobne urządzenie (wysyłanie/odb. plików) oraz sprzętem stereo jako pilot (np. telewizyjny).
Dlatego miałem nadzieje przechwycić irdą kod pilota. Teraz już powoli sobie to wyobrażam. ;)

Na marginesie napisze jeszcze pocomito (może ktoś miałby jakieś doświadczenie w tym): kupiłem samochód z immobiliserem. kluczyk przy odblokowywaniu wysyła kod, który chciałem przechwycić i zapisać na dysku. W następnej kolejności chce napisac program na komórke (na symbiana) który działałby jak pilot do auta, ale obawiam sie że może mi sie nie udać. Czy ktoś prubował już swoich sił w ten sposób? (topic właściwie powinien iść do programowania, ale .... :P )

0

czyli chcesz zrobić program do włamywania się do aut ?? :-| no fajnie by było, przychodzą goście, bieresz kluczyki, klikasz ino raz w komputer, updateujesz swój program na komórce i idziesz po radyjko ;) albo jeszcze lepiej, bierzesz urządzonko nasłuchujące i kręcisz się wokół aut aż ktoś jakieś otworzy :D chyba się wkręce w temat normalnie bo ciekawe to by było ... gorzej jak ktoś ci ukradnie potem komórkę :>
a te kluczyki w ogóle chodzą na irde ?

0

Dziwi mnie pilot do zamka na podczerwień - nie mniej jednak - Twój pilot od auta za każdym razem wysyła inny kod - odbiornik o tym wie. Gdyby można było przechwytywać kody w sposób o którym piszesz - juz dawno nie miałbyś samochodu. Co prawda dawno, dawno temu (w pierwszych modelach) były zamki z odbiornikami reagującymi na jedną długość fali - ale to już na szczęście przeszłość.

// Marooned - nie szastaj tak tym 99.(9)%, :) - uważaj bo to może być = 1 (choć w to nie wierzę) :)

//hahahaa, no racja :D zapomniałem.. choć też dla mnie to jakieś takie dziwne - M

0

Nie wiem, jaki masz ten immobiliser, ale muszę Cię zmartwić. W dzisiejszych czasach przesyłane kody (podczerwień, radio) są kodowane zmieniającyim się kluczami i nawet jak to nagrasz a potem odtworzysz, to jest nikła szansa, że kod zostanie zaakceptowany.

Tak samo jest z kartami chip tp do telefonów publicznych. Mają wbudowany algorytm i odpowiadają hasłem na wylosowany kod - przechwycenie takiej komunikacji i jej odtworzenie nic nie da - fałszyfa karta zostanie odrzucona na 99.(9)%

[edited]
o, AndRew mnie ubiegł :)

0

@Adamo: gdybym zgubił telefon byłoby nieciekawie... Mój pilot jest na poczerwień. Na podstawie również tego, czego dowiedziałem się tutaj http://www.komforum.net/viewtopic.php?p=113723 dochodzę do wniosku, że chyba jednak nie uda mi się zrealizować mojego pomysłu. ech.. :-|

niedobsz... :-/

0

Tak sobie myśle, czytam i stwierdzam że możliwe jest przechwycenie kodu z twojego pilota nie znając wartości takich zmiennych jak np długość trwania jednego bitu. Można by zwykły odbiornik IR odłączyć od kompa (ja mam tak że jest na wtyczce są 4wtyki: 5+;IRRX;IRTX;Ground co odpowiada: zasilanie;wej-wyj;masa) i przyłączyć do oscyloskopu, nie ort! sie za bardzo w tych sprawach więc nie powiem Ci czy oscyloskop cyfrowy oznacza taki co można do kompa podłączyć ale jakiś sposób by sie znalazł. Potem tylko odtworzyć sygnał na wyjściu telefonu co jednak jest nie lada wyzwaniem ort! że na tym ort! forum napisałeś że znasz to co znasz. A co do różnych kodów to mniemam iż komunikacja jest <ort>jedno stronna</ort> więc nie widze problemu żeby znaleźć te 5-20 różnych kodów i <ort>po prostu</ort> zaprogramować ort! żeby wysyłała najpierw jeden potem ort!.

0

NeooeN, nie bardzo chyba rozumiesz o co chodzi. Z postów w tym wątku i w wątku, do którego adres podał autor dochodzę do wniosku iż urządzenie IrDA nie jest w stanie przechwycić kodu z pilota. Natomiast możliwość wysłania kodu pilota z telefonu komórkowego spowodowana jest wymuszeniem nieprawidłowego stanu urządzenia przez co jesteśmy w stanie użyć komórki jako pilota. Widać nie działa to w obie strony. Tak więc jeżeli zwykłe urządzenie IrDA podłączysz pod oscyloskop to i tak nie zdobędziesz kodów przycisków.

Przynajmniej taka jest moja interpretacja ;)

0
CyberKid napisał(a)

NeooeN, nie bardzo chyba rozumiesz o co chodzi. Z postów w tym wątku i w wątku, do którego adres podał autor dochodzę do wniosku iż urządzenie IrDA nie jest w stanie przechwycić kodu z pilota. Natomiast możliwość wysłania kodu pilota z telefonu komórkowego spowodowana jest wymuszeniem nieprawidłowego stanu urządzenia przez co jesteśmy w stanie użyć komórki jako pilota. Widać nie działa to w obie strony. Tak więc jeżeli zwykłe urządzenie IrDA podłączysz pod oscyloskop to i tak nie zdobędziesz kodów przycisków.

Przynajmniej taka jest moja interpretacja ;)

W takim razie twoja interpretacja jest błędna <ort>chociaŻ</ort> nie ukrywam że może być to spowodowane tym że po prostu źle sie wyraziłem, mówiąc "ort! IRDA" mam na myśli jakiś foto element (fototranzystor) podłączony pod oscyloskop. Wtedy taki sygnał z oscyloskopu zgrało by sie na telefon oczywiście w formie programu a potem by sie go odtworzyło na porcie IR w telefonie. Może przytocze ort! filmu "Gry Wojenne": złapali hackera i zamkneli w jakimś pokoju do którego dostępu bronił zamek magnetyczny sterowany klawiaturą po ort! stronie drzwi. A że guziki wydawały dzwięki w standarcie DTMF to chłopak podłączył pod linie dyktafon, poprosił strażnika o wklepanie kodu (bo mu sie niby do WC chciało) a potem nadał go jeszcze raz i jak strażnika nie było wylazł z pokoju. I ja właśnie coś takiego mam na myśli.

0
NeooeN napisał(a)

Można by zwykły odbiornik IR odłączyć od kompa

Skoro pisałeś "odłączyć od kompa" to skojarzyło mi się z całym urządzeniem. Nie znam się na tych rzeczach. ;)

Jednak pomysł z oscyloskopem też nie jest dobry. Jak to napisali AndRew i Marooned: za każdym razem wysyłany jest inny kod :]

0
CyberKid napisał(a)

za każdym razem wysyłany jest inny kod :]

No to też napisałem że wnciskamy guzik na pilocie tyle razy aż nie będziemy pewni co do przechwycenia wszystkich kodów.

0
NeooeN napisał(a)
CyberKid napisał(a)

za każdym razem wysyłany jest inny kod :]

No to też napisałem że wnciskamy guzik na pilocie tyle razy aż nie będziemy pewni co do przechwycenia wszystkich kodów.

Abidlol ver 2 słuchaj:
raz: słownik.
dwa: http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEXPL:HTML

ZAŁĄCZNIK IV

ZAKRES, DEFINICJE I WYMOGI DOTYCZĄCE URZĄDZEŃ ZABEZPIECZAJĄCYCH PRZED BEZPRAWNYM UŻYCIEM
Punkt 3.7.

0

A ciekawe czy dałoby się zrobić IDEALNĄ kopię pamięci kluczyka. Do niej nie da się dobrać?

BTW: Wczoraj mój samochód został ściągnięty na lawecie do ASO. Chyba wysiadł mi pilot. Nie mogłem odblokować immobilisera. Stąd były moje posty - bałem się, że to się niedługo stanie.... :P

0
p_a_w_e_u napisał(a)

A ciekawe czy dałoby się zrobić IDEALNĄ kopię pamięci kluczyka. Do niej nie da się dobrać?

Raczej nie bo to pewno jest procek z wpisanym już programem i zalany (coś jak w grających pocztówkach) a żeby takowy program zczytać to potrzebny jest dostęp do jakiś konkretnych bitów a takiego nie masz (masz tylko zasilanie, ewentualnie guzik i dioda chyba że coś jeszcze jest), a nawet jak byś już zazsał program to w asm trudno by było odczytać co tam jest wysyłane, chociaż tak naprade to można by kod asm dokleić tylko do programu na tel i tylko zmienić adr diody. No i jeszcze tak sobie myśle: co jest łatwiejsze? Menu>>programy>>"mój program do obsługi samochodu">>open czy kieszeń>>pilot>>guzik?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1