[Lan [???] ] Dzielenie Łącza Radiowego - Pytania

0

Przejdę od razu do rzeczy :]
Mam dwa komputery i przy jednym z nich (Win98) jest zaistalowana karta radiowa RaLink, oraz "zwykła" karta sieciowa, przy drugim komputerze (WinXP) zainstalowana jest tylko "zwykła" karta sieciowa.
Zakładając że komputer z Windowsem 98 będzie pracował cały czas i będzie podłączony do internetu za pomocą karty radiowej, a komputer z Windowsem XP podłączy się do niego za pomocą karty sieciowej, to komputer z WinXP będzie miał połączenie z internetem (oczywiście wtedy gdy komputer z Win98 będzie chodził ;) )

I teraz moje pytania:

  1. Jak należałoby skonfigurować oba komputery aby stworzona w ten sposób sieć działała poprawnie.

  2. Zastanawiałem się nad instalacją RedHat'a zamiast Win98, jak wtedy należałoby skonfigurować oba kompy [???]

0

W bardzo WIELKIM skrocie
Na kompie nazwijmy go routerem z Win98 (moze byc tez RedHat).
Usatwiasz na sieciowce adres z klasy C, czyli np 10.0.0.1. On bedzie brama do internetu dla WinXP. Tam na sieciowce ustawiasz adres z tej samej klasy czyli np 10.0.0.20 i jako brame wpisujesz adres Win98 czyli 10.0.0.1
Na Win98 udostepniasz polaczenie i bedzie dzialac.
Tak jak napisalem w pierwszej linijce, to jest skrot, o konkrety pytaj.

PS. Co rozumiesz pod pojeciem 'zwykla sieciowka' ?

0

Ok dzięki za odpowiedź, a mówiąc "zwykła siecówka" miałem na myśli kartę sieciową za 20-30 zł z wejściem RJ(coś tam :] [tzn takim jak w telefonie :) ])

0

No chyba nie do konca takim jak w telefonie,
W sieciowce jest RJ-45, a w telefonie RJ-11.
RJ-45 ma 8 drutkow w srodku, a RJ-11 tylko 4, chociaz i tak <ort>kozysta </ort>sie z 2.

0

Na ale zakładam że i tak wszyscy wiedzą o co chodzi ;)

0

Nigel - na 98 potrzebny jest jeszcze zewętrzny progam routujący (np WinRoute). W XP jest on wbudowany w system.

0
AndRew napisał(a)

Nigel - na 98 potrzebny jest jeszcze zewętrzny progam routujący (np WinRoute). W XP jest on wbudowany w system.

a ja kiedys zainstalowalem z plyty z Win98 pakiecik "udostepnianie polaczenia internetowego" i smigalo xD

0
CyberKid napisał(a)

a ja kiedys zainstalowalem z plyty z Win98 pakiecik "udostepnianie polaczenia internetowego" i smigalo xD

Wlasnie tez mi sie wydawalo, ze Win98 w toolsach ma cos takiego, ale przyznam, ze nigdy sie tym nie bawilem na Windowsie, wiec nie chcialem pisac. Pod linuxem routowanie pakietow jest zwykle wkompilowane (juz uprzedzam glosy, ze oczywiscie NIE ZAWSZE). Z tego co sie orientuje to w standardowej instalce np Fedory to jest. Wiec sprawa jest prosta, i mozna ja zalatwic jednym poleceniem.

0

W Win98 udostepnianie połączenia internetowego jest w wersji drugiej (SE), instalujesz za pomocą Dodaj/Usuń programy -> Instalator systemu Windows.

0

:O ja mam podobny problem z tym że u mnie sytuacja wygląda tak:

Internet --> [Windows XP] --> hub -> [Winows ME]

Z tym że nie rozumiem co to znaczy "Adres klasy C".. czyli że co? Widze Nigel że znasz sie na temacie, ale czy mógłbyś to bardziej szczegółowo opisać?

Poza tym udostępnianie połączenia ma być na karcie "Wireless" czy "RJ-45" ? [wstyd]

Dodam tylko ze siec mam tak skonfigurowaną ze na kompie z xp działa net ale nie można wejść przez otoczenie sieciowe do kompa z me, a na tym z me nie działa net ale można wchodzić na xp i korzystać z drukarki tam podłączonej :D

0
Kooba napisał(a)

Poza tym udostępnianie połączenia ma być na karcie "Wireless" czy "RJ-45" ? [wstyd]

Wireless. co do klasy C to

Klasa C
Klasa C adresów IP jako swój pierwszy bajt posiada liczbę pomiędzy 192 i 223. Pierwsze trzy bajty w tej klasie identyfikują sieć, zaś pozostały bajt identyfikuje konkretny host w tej sieci.

0

a jeśli przy udostępnianiu połaczenia wyskakuje:

Podczas Włączania Udostępniania połaczenia internetowego wystąpił błąd.

Nie można włączyć usugi Udostępnianie połaczenia internetowego
Połaczenie przez sieć lokalną LAN jest juz skonfigurowane
z adresem IP wymaganym do automatycznego adresowania IP.

0

w 2 polaczeniu ustaw ip/dns na automatyczne i wtedy sprobuj. ew. ustaw ip na 192.168.0.1 [windows tylko z tym ip pozwala udostepniac polaczenie]

0
nav napisał(a)

w 2 polaczeniu ustaw ip/dns na automatyczne i wtedy sprobuj.

mam tak, nic nie zmieniałem z ip

ew. ustaw ip na 192.168.0.1 [windows tylko z tym ip pozwala udostepniac polaczenie]

Nie da rady, .0.1 to ip jednego z nadajników, ip w sieci przydzielane są automatyczne wiec takie coś odpada :(

0
Kooba napisał(a)

Nie da rady, .0.1 to ip jednego z nadajników, ip w sieci przydzielane są automatyczne wiec takie coś odpada :(

ale ja mowie zebys tak ustawil w sieci lokalnej. w tej zewnetrznej nic a nic nie zmieniaj.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1